REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
14 metų Šventojoje dirbantis Rytis Mazūras (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

Prieš 14 metų pirmuosius rimtus savarankiško gyvenimo žingsnius žengusio Ryčio Mazūro istoriją pavadinti sėkmės būtų kiek per drąsu. Tuomet dar nepilnametis Rytis nutarė išbandyti save, tad užsidirbti iš Kauno nuvyko į Šventąją.

4

Prieš 14 metų pirmuosius rimtus savarankiško gyvenimo žingsnius žengusio Ryčio Mazūro istoriją pavadinti sėkmės būtų kiek per drąsu. Tuomet dar nepilnametis Rytis nutarė išbandyti save, tad užsidirbti iš Kauno nuvyko į Šventąją.

REKLAMA

Pradžia toli gražu nebuvo tokia, kokios galėjo tikėtis jaunas ambicingas vaikinas. „Teko ir gatvėje nakvoti, ir sunkius darbus dirbti. Bet pavyko nepalūžti ir užsikabinti. Kuo toliau, tuo viskas klostėsi geriau. Įsimylėjau Šventąją ir geresnės vietos nebegalėjau įsivaizduoti“, - pokalbį pradėjo renginių vedėju dirbantis Rytis.

Šiuos jo žodžius patvirtina ir artimiausi Ryčio planai. Po kelių mėnesių dienos šviesą turėtų išvysti knyga apie Šventąją, kurioje suguls pačios įvairiausios per 14 metų sukauptos patirtys.

- Kaip kilo mintis užsidirbti vykti į Šventąją?

- Pamenu, kad kažkada žiemą buvome susitikę su draugais, kurie papasakojo, kad jiems yra tekę dirbti prie jūros. Pagalvojau, kad būtų visai smagu pabandyti. Šventoji tuomet atrodė tokia neaiški, didelė. O per keletą metų viskas pasidarė sprindžio dydžio. Suprantama, tėvai tikrai nenorėjo manęs išleisti. Gal tą situaciją galima apibūdinti kaip paauglio maištą.

REKLAMA
REKLAMA

- Užsiminei, kad pradžia buvo sunki. Kas nutiko?

- Viskas prasidėjo nuo to, kad pirmas darbdavys pakliuvo labai blogas. Pavyzdžiui, kurį laiką teko nuo 22 val. vakaro iki 10 val. ryto miegoti lauke, ant smėlio, tarp šaldytuvų, užsidengus plėvele. Jis buvo surinkęs mūsų darbuotojų pasus. Jautėmės išnaudojami, teko prekiauti alkoholiu, maistu. Vieną sykį vadovas man buvo užmetęs ant rankų šaldytuvą. Jis kiršindavo kolektyvą, turėjome labai blogą pavyzdį. O uždirbdavome per 12 val. darbo dieną vos apie 20 litų.

REKLAMA

Viena mergina, kuri žinojo mano situaciją, net metė darbą, kad tik man atsirastų ten vietos. Kitas darbdavys jau buvo normalus, jis atsiėmė mano dokumentus iš pirmojo ir viskas pasitaisė. Iš pradžių Šventojoje teko prekiauti čeburekais arba dirbti persirengus Kalėdų seneliu. Tai buvo puikus darbas, nes per 3-4 val. pavykdavo uždirbti net 100 litų.

Jaučiau, kad esu labiau scenos žmogus. Atitinkami žmonės pastebėjo tam tikrus mano talentus, tada pradėjau vesti renginius. Net 10 metų vedžiau asmeninį Kapitono šou bare prie jūros. Rengdavome net vestuves kaip Las Vegase su santuokų liudijimais. Vėliau įsidarbinau viename iš didžiausių Šventosios pramogų centrų administratoriumi ir renginių vedėju.

REKLAMA
REKLAMA

- Jau turi ilgametę darbo patirtį kurorte. Papasakok, kokie žmonės įprastai darbinasi Šventojoje?

- Galiu pasakyti, kad kasmet apie 300-400 darbuotojų Šventojoje padirbėja. Populiariausias amžius – 17-19 metų jaunuoliai. Pagrindiniai darbai – padavėjai kavinėse, pardavėjai suvenyrų kioskeliuose, greitojo maisto užkandinėse.

Jaunus žmones verslininkai ima dėl to, kad jie nėra išlepę, neįgudę. Galiu pasakyti, kad dabar visai kitokie laikai nei prieš 14 metų. Darbuotojams sąlygos suteikiamos žymiai geresnės. Įdomiausia, kad verslininkai tiki, jog darbingiausi yra žemaičiai. Kaip yra iš tikrųjų – sunku pasakyti. Galiu tik pridurti, kad dauguma Šventosios darbuotojų – merginos. Jos sudaro apie 70 proc. visų darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kiek galima užsidirbti Šventojoje?

- Labai priklauso viskas nuo to, ką tu dirbsi. Sutikčiau, kad perspektyviausias atlyginimų atžvilgiu yra padavėjųm gerų virėjų darbas. Jie per dieną uždirba apie 30-35 eurus. Padavėjai dar papildo savo kišenę arbatpinigiais. Taip per dieną galima papildomai uždirbti nuo 50 iki 100 eurų. Jei gerai paskaičiuotume, tai bendro uždarbio suma prilygsta kai kuriems darbams užsienyje. Tad kartais tikrai net neverta važiuoti į užsienį. Užsidirbti galima ir Lietuvoje.

Reikia nepamiršti, kad sezonas Šventojoje yra pats trumpiausias iš visų Lietuvos kurortų. Palangoje viskas prasideda gegužę ir baigiasi rugsėjį. O Šventojoje tik per Jonines kažkur atsidaro sezonas, o baigiasi per Žolines, rugpjūčio viduryje. Tad verslininkams per beveik du mėnesius reikia užsidirbti tiek, kad galėtų pragyventi visus metus.

REKLAMA

Atlyginimai kasmet Šventojoje taip pat keičiasi. Iki 2006 m. krizės visos kavinės, barai, renginių sfera galėjo mokėti dideles pinigų sumas. Po krizės viskas pasikeitė. Buvo atsisakoma pusės darbuotojų, siekiama įvairiais būdais sutaupyti. Įvedus eurą vėl galima buvo stebėti pokyčius.

Jaunimas galvoja, kad atvyks padirbėti į pajūrį ir galės daug pramogauti. Taip nėra. Čia reikia dirbti, todėl dalis pirmą kartą atvykstančių į Šventąją greitai persigalvoja ir išvyksta. Jauni žmonės turi suprasti, kad pinigai yra uždirbami. Kam toks požiūris suprantamas, tie užsikabina ir išlieka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų