REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Sausra Indijoje

Šiuo metu Žemės planeta yra šiltesnė, nei per pastaruosius 2000 metų. Tai paaiškėjo tyrime, kurio metu buvo ištirta temperatūra iš 692 skirtingų „natūralių termometrų" kiekviename planetos žemyne ir vandenyne.

21

Šiuo metu Žemės planeta yra šiltesnė, nei per pastaruosius 2000 metų. Tai paaiškėjo tyrime, kurio metu buvo ištirta temperatūra iš 692 skirtingų „natūralių termometrų" kiekviename planetos žemyne ir vandenyne.

REKLAMA

Mokslininkai ištyrė daugelį istorinių informacijos šaltinių, įskaitant medžio rieves, ledo šerdis, ežerų ir jūros nuosėdas, koralus, mineralinius telkinius ir įvertino, kaip klimatas pasikeitė iki to laiko.

Tai, ką jie atrado, buvo pavaizduota „ledo ritulio lazdos” grafike, rodančiame banguojančią, liniją, kuri leidžiasi, o nuo 1900 m. sparčiai pakyla.

Vienintelis tikėtinas šios staigios permainos paaiškinimas yra iškastinio kuro naudojimas, kuris padidino anglies dvideginio kiekį atmosferoje nuo 280 mln. dalių XIX amžiuje iki daugiau kaip 400 mln. dalių šiandien.

Šiltnamio efektą prognozavo Nobelio premijos laureatas, Švedijos mokslininkas, Svante Arrhenius dar 1895 m. 

Ledo ritulio lazdos grafikas

„Scientific Data” žurnale publikuotame straipsnyje beveik 100 mokslininkų komanda aprašė, kaip jie suvedė 692 įrašus į suvestinę. Šie duomenys buvo surinkti iš 648 skirtingų kontinentinių regionų ir didžiųjų vandenynų baseinų.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie iš šių natūralių termometrų apima visą 2000 metų laikotarpį.

Pradinis ledo ritulio lazdos grafikas buvo paskelbtas "Nature" žurnale prieš 20 metų, bet taip pat buvo kritikuojamas klimato kaitos skeptikų ir neigėjų.

REKLAMA

Vienas iš autorių, prof. Michaelas Mannas, buvo ypač kritikuojamas, nes JAV politikai atliko priešingus tyrimus ir net nusiuntė jam grasinimus susidoroti.

Kitas mokslininkas, prof. Julien Emile-Geay, savo internetiniame tinklaraštyje pasidalino įrašu apie naują tyrimą, jis rašė, kad iš esmės patvirtino, jog kreivė yra tiksli. 

„Būdamas mokslininku, turi eiti ten, kur įrodymai veda", - sakė jis.

„Tačiau dabar yra tiek daug duomenų, kurie patvirtina prognozę, jog klimatas kinta pagal ledo ritulio lazdos grafiką."

Ponas Emile-Geay iš Pietų Kalifornijos universiteto teigė, kad bet kuris argumentas dėl pagrindinio atšilimo modelio baigėsi.

REKLAMA
REKLAMA

„Artimiausiais metais ir dešimtmečiais mokslinė bendruomenė labiau išplės informaciją apie pastarųjų 2000 metų klimatą, temperatūros ir sausros sąveiką, jų regionines ir vietines išraiškas, fizines priežastis, poveikį žmogaus civilizacijoms ir daug kitų viliojančių mokslinių tyrimų klausimų", - sakė jis.

„Tačiau vienas dalykas nepasikeis: XX a. tikrai taps skaudančiu nykščiu. Dabartinis atšilimo greitis ir temperatūros lygis yra neeilinis per pastaruosius 2000 metų, galbūt net ilgiau", - pridūrė jis.

Nors pagrindiniai politikai Jungtinėse Amerikos Valstijose, su Prezidentu Donaldu Trumpu bei Atstovų rūmų mokslo, kosmoso ir technologijų komiteto pirmininku Lamaru Smithu priešakyje, teigė, jog klimato kaita yra apgaulė ar planas sukurti pasaulinę vyriausybę, Didžiosios Britanijos klimato kaitos skeptikai priima daugybę mokslinės analizės, kurioje fiksuojami klimato pasikeitimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų