REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai moteris nemyli savęs, santykiai su vyru gali virsti tikru košmaru. Ir kankintis nusprendžia ne tik moteris, bet ir vyras. Vis daugiau moterų klausia manęs, ką joms daryti, atsidūrus vienoje ar kitoje gyvenimo situacijoje. Aš nedalinu patarimų. Aš galiu pasidalinti įžvalgomis, kurios gali padėti pamatyti situaciją iš aukščiau, iš toliau. Ir tai gali padėti priimti adekvačius sprendimus. Dalinuosi vienos moters sunkumu.

Kai moteris nemyli savęs, santykiai su vyru gali virsti tikru košmaru. Ir kankintis nusprendžia ne tik moteris, bet ir vyras. Vis daugiau moterų klausia manęs, ką joms daryti, atsidūrus vienoje ar kitoje gyvenimo situacijoje. Aš nedalinu patarimų. Aš galiu pasidalinti įžvalgomis, kurios gali padėti pamatyti situaciją iš aukščiau, iš toliau. Ir tai gali padėti priimti adekvačius sprendimus. Dalinuosi vienos moters sunkumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras manęs nemyli

Visai neseniai gavau klausimą: „Ką man daryti? Vyras nuolat kartoja, kad manęs nemyli, nori skyrybų. Mes kartu esame jau apie 10 metų. Ir barėmės, ir draugavome. Juk namų be dūmų nėra. Vyras dėl visko kaltina mane. Tik mane. Aš noriu suprasti – nejau gali baigtis meilė? Dėl barnių? Dėl negražių žodžių? Nejau tikrai manęs vyras nemyli? Nejau tai pabaiga?“ Tai nėra vienintelė moteris pasaulyje, išgyvenanti tokią nežinią, nesuprantanti, kas vyksta, girdinti apie nemeilę savo adresu. Tikiu, kad įžvalgos paskatins susimąstyti visas moteris, kurios nori labiau pamilti ne tik save, bet ir savo artimuosius.

REKLAMA

Supraskime save, o ne jį

Padarykime šios situacijos išklotinę.

1. Vyras ir moteris gyvena kartu 10 metų. Jie visko patyrė. Ir tai yra normalu. Namų be dūmų tikrai nėra. Juk nesutarimai duoti su didele prasme: kad mokytumėmės sutarti.

2. Moteris prisipažįsta, kad konfliktų metu vartojo negražius žodžius. Didelė tikimybė, kad tą patį darė ir vyras. Arba ne. Visgi. Verta suprasti, kad labai daug žmonių nemoka garbingai konfliktuoti, t.y. nesutarimo metu nežeminti vienas kito. Viena iš priežasčių: su mumis, kai dar buvome vaikai, negarbingai barėsi tėvai. Keisti įpročius yra sąmoningas procesas, kurį pradeda ne visi.

REKLAMA
REKLAMA

3. Moteris sako, jog vyras dėl visko kaltina tik ją. Ką tai sako? Vyras neprisiima savo dalies atsakomybės. Mat santykiuose atsakomybę reikia dalinti per pusę. Moterims tenka šiek tiek daugiau. Tačiau vyro atsakomybės dalis tikrai yra. Tą labai svarbu įsisąmoninti moteriai, kad ji nepradėtų kaltinti savęs už nedarnius santykius. Labai svarbu kiekvienam pamatyti savo indėlį į santykius. Taigi, atsisėskime, nurimkime, pagalvokime: jei santykiai – krištolinė taurė, ką mes į ją įdėjome per 10 metų?

4. Keliamas klausimas: ar gali negražūs žodžiai, nesutarimai sunaikinti meilę? Meilė nesunaikinama. Tačiau, jei meilės nebuvo, o buvo tik prisirišimas prie romantinių, malonių ir patogių santykių, pasikeitus aplinkybėms, prisirišimas dingsta, žmogus nebejaučia pakylėjimo, mano, kad meilė praėjo. Galime drąsiai sakyti: meilė taip ir nebuvo prasidėjusi. Mat meilė – tai ne tiesiog malonus jausmas, euforinė būsena. Meilė – tai sąmoningas sprendimas mylėti kitą žmogų, t.y. tarnauti jam, atsiduoti, daryti paslaugas, rodyti jam savo meilę jam svarbia kalba, priimti kitą be lūkesčių ir priekaištų, nuspręsti įveikti sunkumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikiu, kad kai kuriems žmonėms skyrybos – tai geriausia, kas galėjo įvykti, nes žmonės nesituokia išmintingai. Tačiau daugumai, nors ir veda bei teka be didelės išminties, žinojimo, ką daro, šeimyniniai santykiai – tai būtina augimo, brandos, sąmoningėjimo kalvė. Po vieną gyventi paprasta, lengva. Sielai reikia evoliucionuoti, o ne degraduoti.

5. Mes žinom, kad vyras nori skirtis, nuolat kartoja, kad nemyli žmonos. Mes galime visą traktatą parašyti apie tai, kodėl jis taip daro. Tačiau svarbu, ką tai reiškia moteriai. Kai moteris save pakankamai myli ir gerbia, ji neužsilieka santykiuose, kurie ją žlugdo, glumina, nuolat kelia įtampą ar pan. Moteriai visai nenaudinga būti su tuo, kuris jos nemyli. Ir nesvarbu, ar anksčiau mylėjo. Kas iš tų prisiminimų? Juk gyvename čia ir dabar.

REKLAMA

Vyrui dabar blogai. Anksčiau buvo gerai. Jis aiškiai sako: aš tavęs nemyliu ir noriu gyventi be tavęs. Gali būti, kad vyras jau seniai turi kitą moterį ir tik dabar pradeda kalbėti apie skyrybas. Vyrai retai išsiskiria neturėdami pakaitalo savo poreikių tenkinimui.

Brandūs vyrai retai skiriasi, ieško sprendimų, kaip įveikti nesutarimus. Ir tik išbandę daug variantų, skiriasi. Taigi, greičiausiai, kad nei vyras, nei moteris nėra labai sąmoningi ir atsakingi už savo gyvenimą individai.

Visgi, moteriai galime palinkėti trauktis savo vyrui iš kelio, ieškoti pagalbos sau ir toliau mylėti savo vyrą, jei tik yra toks poreikis. Moterys labai greitai prisiriša prie vyro, todėl santykiuose kardinalių pokyčių iniciatoriai dažnai būna vyrai. Jiems paprasčiau keisti moteris.

REKLAMA

Moteris nuo vyro tampa priklausoma. Gali būti, kad moteris, norėdama likti su vyru, gali pradėti jam pataikauti. Išeitis yra tik viena: eiti meilės keliu. Meilės kelias diktuoja mums paprastus žingsnius: leisk žmogui eiti nuo tavęs šalin, jei jis nebenori su tavimi būti. Tai nesusiję su tavo meile jam. Tai susiję su jo nemeile tau.

Moteriai labai svarbu užduoti klausimą: kodėl aš noriu likti su vyru, kuris nuolat kartoja, kad manęs nemyli? Su šiuo klausimu galima kreiptis į Dievą, į specialistą ar dar kur nors. Šis klausimas yra svarbiausias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Kodėl moteris gilinasi į vyro elgesį? Kad tik nesusitiktų su savimi. O su kuo ji gali susitikti? Su nemylinčia savęs moterimi, kuri jau seniai įtikėjo, kad už viską yra ne tik kad atsakinga, bet ir kalta. Ji negerbia savęs, ji prisirišusi, ji bijo, nemoka būti viena, todėl ir nenori, paiso daug visuomenės primetamų normų, savo sėkmę sieja su vyro turėjimu, savo laimę sieja taip pat su vyro turėjimu. Ir visa tai visai nepanašu į moterį, kuri myli save.

Visgi, pagalbos prašymas yra mažas ir labai svarbus žingsnis meilės sau kryptimi. Mielos moterys, liaukimės gilintis, kodėl vyras padarė taip, o ne kitaip. Supraskime, ką vienas ar kitas elgesys reiškia mums ir darykime sprendimus, kurie gimsta iš elementarios meilės sau. Greičiausiai, tos meilės neįdėjo tėvai. Todėl tenka daryti kai kuriuos darbus už juos. O taip norėtųsi jau gyventi ramiai, ar ne? Padarykim savo namų darbus ir gyvensime. Ilgai ir laimingai. Arba taip, kaip nusprendėme.

REKLAMA

7. Moterims labai lengva pasiklysti savo iliuzijose. Mes, moterys, linkusios visko prisigalvoti ir elgtis pagal tuos prisigalvojimus. Na gerai, tą moka daryti ir vyrai. Kai moteris prisigalvoja, kad „ne, negali būti, kad vyras manęs nebemyli, gal jis tiesiog ko nors pyksta“, jos elgesys bus vienoks. Kai moteris girdi, kad „manęs nemyli mano vyras ir nori skyrybų“, jos elgesys bus kitoks.

Galima gi susitarti: gerai, aš tave girdžiu, tu turi teisę ir laisvę negyventi su manimi, susitarkime, kaip viskas atrodys. Štai kam reikia skirti laiko. Gal net advokato pagalbos gali reikėti. Linkiu ramių skyrybų, ramių santykių pauzių. Ypač, jei pora turi vaikų. Dėl jų verta gyventi tiesioje, šviesoje ir meilėje. Net jei tai reikštų skyrybas. Juk vyras irgi turi teisę mylėti save. Ir to labai linkiu. Ir jei vyras eina meilės keliu ir suvokia, kad jis gyvena ne taip ir ne su ta, lai jam padeda Dangus siekti savo gyvenimo tikslų.

8. Moteriai, atsidūrusiai tokioje situacijoje, labai reikia paramos. Jai nereikia kvailos, primityvios paguodos. Jai reikia ją mylinčių žmonių šalia, kurie padės tverti vidinius ir išorinius sunkumus. Laikas labai daug ką sudėlios. Tačiau teks ir pačiai moteriai priimti sprendimus. Juk tokie įvykiai – tai egzaminai, kuriuos reikia išlaikyti teigiamu pažymiu. Kad pamokos nesikartotų ateityje. Bus kitos pamokos. Toks yra gyvenimas žemėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų