REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnietis Linas pasidžiaugė „Darbo biržoje“ netikėtai gavęs dvigubai didesnę bedarbio pašalpą, nei tikėjosi. Vyras maloniai nustebo sužinojęs, kad pasikeitus Darbo kodekso nuostatoms, vietoje 300 eurų jam priklauso kasmėnesinės 600 eurų bedarbystės išmokos.

Vilnietis Linas pasidžiaugė „Darbo biržoje“ netikėtai gavęs dvigubai didesnę bedarbio pašalpą, nei tikėjosi. Vyras maloniai nustebo sužinojęs, kad pasikeitus Darbo kodekso nuostatoms, vietoje 300 eurų jam priklauso kasmėnesinės 600 eurų bedarbystės išmokos.

REKLAMA

Nuo liepos pirmosios įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui, pasikeitė bedarbystės išmokų skaičiavimo tvarka. Dėl to išmokos didėja ir bus mokamos 9 mėnesius visiems, nepriklausomai nuo stažo.

„Darbo biržoje“ nutįso žmonių eilės

„Darbo biržoje“ apsilankęs vilnietis teigia, kad teko laukti kur kas didesnėje eilėje, nei įprastai. „Teko labai ilgai pasėdėti eilėje. Kalbėjausi su aplinkiniais. Kai kurie sakė specialiai laukę liepos pradžios ir tik dabar užsiregistravę Darbo biržoje, nes žinojo apie didesnes išmokas“, – aiškina vyras.

„Darbo biržos“ komunikacijos skyriaus vedėja Jūratė Baublienė sako, kad Vilniuje ir Kaune iš tiesų padidėjo lankytojų srautas. „Sulaukėme daugiau lankytojų – Kaune apie 20 proc., Vilniuje apie 25 proc. Didesnį žmonių srautą fiksavo ir Alytus. Kai kuriuose kituose rajonuose lankytojų srautas nepasikeitė. Iš dalies tai susiję su naujojo Darbo kodekso įsigaliojimu. Žmonės nori daugiau sužinoti apie padidėjusias išmokas ir panašiai. Taip pat padidėjo dėl verslo liudijimų besikreipiančių žmonių srautas. Tai įprasta pusmečio pabaigai. Registruojasi ir daug absolventų. Vien Alytaus skyrius teigia dėl išaugusio jaunų žmonių skaičiaus, sulaukęs apie dvigubai daugiau lankytojų“, – sako J. Baublienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nenustebkite – galite sulaukti didesnės išmokos

Nuo liepos 1 dienos maksimali nedarbo išmoka padidėjo apie 40 proc. Dabar didžiausia bedarbio išmoka gali siekti 609 eurus. Iki liepos 1 dienos paskirtos bedarbystės išmokos nebus perskaičiuojamos, todėl didesnes išmokas gaus tik naujai užsiregistravę bedarbiai.

REKLAMA

Bedarbio išmoka apskaičiuojama sudedant pastovią iš kintamą išmokos dalį. Pastovi dalis visiems bedarbiams yra vienoda ir siekia 30 proc. minimalios mėnesinės algos – 114 eurų. Kintamoji dalis pirmus tris mėnesius yra pusė buvusio žmogaus atlyginimo. Nuo 4 mėnesio kintamoji išmokos dalis yra lygi 40 proc. buvusios algos. Ilgiau kaip pusmetį nedirbantis žmogus gauna jau tik 30 proc. buvusios algos.

Tačiau, kaip minėta, maksimali išmoka negali viršyti 75 proc. vidutinio šalyje darbo užmokesčio, t.y. 609 eurų.

Taip pat teisę gauti išmokas įgavo daugiau bedarbių. Nuo liepos nedarbo draudimo išmoka skiriama tiems, kurie iki įsiregistravimo „Darbo biržoje“ turi ne trumpesni kaip 12 mėnesių nedarbo draudimo stažą per paskutinius 30 mėnesių. Iki šiol šis laikotarpis buvo 18 mėnesių nedarbo draudimo stažo per 36 mėnesius.

Be to, išmokos visiems, nepriklausomai nuo stažo, nuo liepos mokamos 9 mėnesius. Iki šiol 9 mėnesius išmoką gaudavo tik turintys 35 metų darbo stažą.

Preliminariais skaičiavimais, nedarbo išmokoms išmokėti šiemet dėl pasikeitusios tvarkos papildomai gali prireikti apie 40 mln. eurų.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų