REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuo Lietuvoje šilčiau, tuo daugiau žmonių nori praleisti laiką gamtos apsuptyje. Ši taisyklė galioja įvairaus amžiaus žmonėms, todėl itin svarbu yra išsirinkti vietą, kurioje būtų galima kokybiškai pailsėti.

Kuo Lietuvoje šilčiau, tuo daugiau žmonių nori praleisti laiką gamtos apsuptyje. Ši taisyklė galioja įvairaus amžiaus žmonėms, todėl itin svarbu yra išsirinkti vietą, kurioje būtų galima kokybiškai pailsėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš poilsio gamtoje akcentų – stovyklavimas su palapinėmis. Klaidinga manyti, kad įkurti stovyklavietę galima bet kur. Tam yra specialios vietos, o kad poilsis būtų ypatingas – siūlome jums sužinoti apie penkias Lietuvos vietas, kurios stovyklautojams paliks neišdildomų įspūdžių.

REKLAMA

Organizacijos „Kertam kampą“ atstovas, geografijos mokytojas bei keliautojas Dalius Pranculis pėsčiomis yra išvaikščiojęs praktiškai visą Lietuvą. Jam yra tekę išbandyti pačias įvairiausias stovyklavietes, todėl paprašytas įvardyti penkias išskirtiniausias vietas, D. Pranculis kurį laiką susimąstė: „Dauguma žmonių net neįsivaizduoja, kokių gražių gamtos kampelių yra Lietuvoje. Išskirsiu penketuką stovyklaviečių, bet tuo pačiu atkreipsiu dėmesį, kad šiuo atveju galėtume kalbėti apie dešimtis tokių vietų. Bet, pabandykime.“

REKLAMA
REKLAMA

1. 

 

Komentaras: „Šiame nacionaliniame parke yra net kelios dėmesio vertos stovyklavietės. Su didesne kompanija rekomenduočiau Vaišniūnų stovyklavietę. Tai yra jauki ant ežero kranto įkurta poilsio vieta, kurioje rasite staliukų, laužaviečių, tualetų. Kaip jau minėjau, ši vieta yra tinkama didelėm kompanijom, čia galima pažaisti tinklinį, užsiimti kitomis sporto šakomis.

Aplink stovyklavietę esanti teritorija yra itin miškinga, su daugybe įvairių miško takelių. Einant jais galima pasiekti didesnių ar mažesnių ežerėlių. Labai patogi vieta nedideliems žygiams, savaime suprantama ir maudynėms. Iš šios stovyklavietės labai patogu susisiekti su didžiąja dalimi Aukštaitijos parko. Vieta patogi ir keliaujantiems vandens transportu. Į stovyklavietę galima atplaukti iš Palūšės ar Ginučių. Šalia driekiasi asfaltuotas kelias – taip vadinamiems autoturistams. Iš tikrųjų – labai universali vieta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netoliese yra Vaišniūnų šaltinis. Kiek teko girdėti, prie to šaltinio prisipilti vandens atvyksta žmonės ir iš tolimesnių Lietuvos vietų. Už 3 km. nuo stovyklavietės yra Trainiškių kaimas, kur dar visai neseniai augo senas ir gražus ąžuolas. Tiesa, dabar jis guli nuvirtęs, bet jo vietoje pasodintas ąžuoliukas. Šalia stovyklavietės esančiame ežere – sala, o joje yra ežerėlis į kurį galima įplaukti su baidarėmis. Paties upeliuko ilgis vos apie 50 metrų, bet tokios ypatingos vietos Lietuvoje vargu ar dar kur nors pavyktų surasti. O kai lelijos žydi, tai būna labai gražu. Dar pridurčiau, kad netoliese yra etnografinis Šuminų kaimas, kuriame yra garsaus aktoriaus Vytauto Tomkaus sodyba.“

REKLAMA

2. Neries regioninis parkas

Komentaras: „Antroji vieta – skirta labiau Vilniaus ir Kauno miestų gyventojams, kurie, kaip šiais laikais įprasta, turi labai mažai laiko poilsiavimui – Neries regioninis parkas. Konkrečiau – šiame parke esanti Bražuolės stovyklavietė. Ši vieta iš tiesų yra ypatinga.

Čia galima rasti apie 21 km. dviratininkams ir pėstiesiems pritaikytą maršrutą, o pakeliui išvysti įspūdingą Neries kilpą. Tas 21 km. maršrutas yra praturtintas įvairiais objektais – pilkapiais, Raganos šluotos pušimi, atodangomis, konglomeratu (nuosėdinėmis uolienomis). Bražuolės stovyklavietėje galima susikurti laužą, yra pavėsinių, o pati teritorija yra labai didelė. Iš Vilniaus galima atvažiuoti traukiniu iki Lazdėnų ir tada šiek tiek paeiti pėstute. Ši stovyklavietė labai patogi dviratininkams.

REKLAMA

Vandens mėgėjams taip pat yra kur pasiplaukioti. O jei dar beždžionių tiltą per Nerį kas pastatytų, tai būtų galima itin lengvai pasiekti Dūkštelės pažintinį taką (šiuo metu tą galima padaryti apeinant lanku, gana nepatogiai, automobilių važiuojamąja kelio dalimi). Tame pažintiniame take yra Buivydų, Karmazinų ir Briedeliškių piliakalniai. Šalia Dūkšto ąžuolynas. Ir viskas yra tik kitapus Neries upės. Bet kokiu atveju, Bražuolės stovyklavietėje yra pakankamai daug objektų, kurie turėtų patikti tiek vaikams, tiek suaugusiems.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Senoji Įpiltis

Komentaras: „Šį ypatingą kaimą ir tuo pačiu stovyklavietę pavyko atrasti visiškai neseniai. Tik pagalvokite – Kretingos rajonas, visai netoli jūros, šalia Šventosios upė, kuri įteka į tą pačią jūrą. Ir dar – Senoji Įpiltis yra prie pat Latvijos sienos. Čia yra labai graži stovyklavietė su laužavietėmis, medžio drožiniais, pavėsinėmis, elektra, vandens telkiniu. Vieta su tokia ypatinga aura. Labai lietuviška, gurmaniška. Kai teko ten stovyklauti, tai buvo surengtas kaimo kapelos pasirodymas. Tiek jauni, tiek vyresni praleidome laiką labai gražiai.

REKLAMA

Kas nenori stovyklauti, tie gali rinktis baidares. Neskubant į Baltijos jūrą galima įplaukti per dvi dienas. Kiti gali keliauti dviračiais – tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje, kurios vienas kurortų Papė yra itin pamėgtas lietuvių. Senosios Įpilties kaime esančioje stovyklavietėje galima ilsėtis tiek mažomis, tiek didelėmis grupėmis. Pasivaikščioti taip pat yra kur. Už pusės kilometro nuo stovyklavietės yra Šventosios upė, kuri skiria Lietuvą nuo Latvijos.“

4. Puvočių stovyklavietė

Komentaras: „Pašvęskime ketvirtą vietą Dzūkijai, o konkrečiai Puvočių stovyklavietei. Ji įkurta Grūdos ir Merkio upių santakoje. Atkreipsiu dėmesį, kad pats Puvočių kaimas yra tikrai labai įdomus – ten kepa tradicines grikių bandeles, taip pat galima rasti etnografinių kaimo turizmo sodybų.

REKLAMA

Aplinkiniai miškai yra su įspūdingomis trasomis tiek dviratininkams, tiek keliaujantiems pėsčiomis. Vandens mėgėjų laukia pasiplaukiojimas Merkio ar Grūdos upėmis. Tad čia save gali atrasti įvairaus laisvalaikio skonio žmonės. Ši stovyklavietė yra unikali galimybė susipažinti su Dzūkija. Norintys į kerinčios gamtos vaizdus pažvelgti iš viršaus tą gali padaryti Puvočiuose esančiame apžvalgos bokšte.“

5. Medaus slėnis

Komentaras: „Jurbarko rajone, Šilinėje yra ypatinga poilsiui skirta vieta – Medaus slėnis. Ši stovyklavietė įsikūrusi Panemunės regioninio parko teritorijoje. Kam yra tekę važiuoti Panemune, tie žino, kokie nuostabūs vaizdai pakeliui atsiveria.

Tad Medaus slėnio stovyklavietėje galima pabūti dar arčiau nuostabios Lietuvos gamtos. Aplinkui yra įdomių lankytinų vietų, muziejų. Galima rasti daug informacijos apie vietos žvejų gyvenimą. Netoli yra Veliuona su pilimi, daug piliakalnių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų