REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Ramona Žiauberytė (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

„Stebėdavau, kaip mama sportuoja laisvu metu namuose. O vieną dieną abi nuėjome į sporto klubą, - savo paauglystę prisiminė bikinio kategorijos atletė Ramona Žiauberytė. - Tuomet man buvo šešiolika, nuo tos dienos šis sportas įstrigo mano širdyje“.

43

„Stebėdavau, kaip mama sportuoja laisvu metu namuose. O vieną dieną abi nuėjome į sporto klubą, - savo paauglystę prisiminė bikinio kategorijos atletė Ramona Žiauberytė. - Tuomet man buvo šešiolika, nuo tos dienos šis sportas įstrigo mano širdyje“.

REKLAMA

Netrukus Ramona sudalyvavo pirmose varžybose, kuriose varžėsi jaunučių merginų fitneso kategorijoje. „Laimėjau pirmuosius savo medalius, - šypsojosi R. Žiauberytė. - Tada supratau, kad noriu ne tik sportuoti, bet ir dalyvauti varžybose. Žinoma, tuo metu sportas buvo tik hobis! Mokslai, mokyklos baigimas, stojimas į universitetą buvo svarbiausi tikslai, todėl sportuodavau tik savo malonumui“.

Studijuodama universitete mergina nusprendė vėl pabandyti pasiruošti varžyboms. Šįkart ją sugundė tuomet nauja kategorija – bikinis.

REKLAMA
REKLAMA

- Kaip manai, kad veja merginas į sporto salę? – paklausiau Ramonos.

- Manau kiekviena mergina, ateidama į sporto klubą, nori padailinti savo kūno linijas, pagerinti bendrą fizinę bei emocinę savijautą. Tačiau kiekvieno iš mūsų tikslai skirtingi, vienoms merginoms norisi numesti papildomus kilogramus, kitoms, atvirkščiai, priaugti svorio, ar tiesiog jaustis gerai ir naudingai išnaudoti savo laiką. Tačiau, kad pasiektum norimų tikslų, labai svarbu, kad juos padėtų įgyvendinti kvalifikuoti ir savo darbą išmanantys treneriai. Todėl po pertraukos atsakingai domėjausi ir rinkausi sporto klubą. Gavusi puikias rekomendacijas apie Šiaulių sporto klubą „Fit House“ ir jame dirbantį trenerį Armandą Narušį pradėjau vėl siekti savo asmeninių sportinių tikslų. Po kiek laiko treneris ir daugkartinis vyrų kultūrizmo čempionas Arūnas Vandys, kuris konsultuoja ir padeda mūsų komandos nariams ruoštis varžyboms, pasiūlė dalyvauti bikinio kategorijos varžybose. Tada tapau „Fit House“ sportininkų komandos dalimi. Dėl to didžiuojuosi ir esu labai laiminga, nes šio klubo sportininkų pasiekimai įrodo, kad treneriai yra atsidavę darbui ir savo sportininkams.

REKLAMA

- Ką galėtumei patarti žmonėms, kurie nori, bet jaučiasi šiek tiek „alergiški“ hanteliukams ir štangoms?

- Mano nuomone, svarbiausia užsiimti aktyvia sportine veikla, kuri teiktų malonumą – ar tai būtų sporto salė, bėgiojimas, joga, ar kita sporto sritis, kuri teiktų ne tik fizinę naudą, bet ir emocinį pasitenkinimą bei džiaugsmą, nes svarbiausia yra noras ir motyvacija.

- Prieš žengdama į sporto salę išbandei įvairiausias dietas?

- Nuo pat paauglystės dietos man nebuvo aktualios. Buvau liekna mergina ir priklausiau tai merginų grupei, kurioms papildomi kilogramai būtų tik į naudą. Todėl vienas iš tikslų pradedant sportuoti buvo priaugti svorio ir turėti sportiškesnę figūrą. Manau, kiekviena liekna mergina, kuri pradeda sportuoti, iš aplinkinių yra išgirdusi panašaus pobūdžio replikų: ,,Kam tau sportuoti, juk tu ir taip plona?“ Mano nuomonė šiuo klausimu yra kategoriška: jei esi liekna, tai nereiškia, kad turi nepriekaištingas kūno linijas. Noriu pabrėžti, kad svorio priaugimas yra lygiai toks pat sunkus ir daug užsispyrimo, valios reikalaujantis darbas, kaip ir jį metimas. Žinoma, svorio priaugimas ar jo numetimas sportuojant remiasi sveikos ir subalansuotos mitybos pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA

Po akademinės veiklos, sugrįžusi į sporto klubą pastebėjau, kad mano svoris ženkliai buvo per mažas, tiesiog buvau liekna mergina, neturinti jėgų ir labai greit pavargstanti. Nežinojau, nuo ko pradėti, tiesiog žinojau, kad noriu atrodyti sportiškesnė ir visapusiškai jaustis geriau. Su trenerio pagalba pakeičiau savo mitybos principus ir pradėjau intensyviai sportuoti, o po kiek laiko ir ruoštis varžyboms. Šiandien aš sveriu apie dešimt kilogramų daugiau nei prieš kelerius metus, kai atėjau į sporto klubą, tačiau jaučiuosi žymiai sportiškesnė, energingesnė, žvalesnė, labiau pasitikinti savimi, nes sulaukiu žymiai daugiau komplimentų nei tada, kai buvau tiesiog liekna mergina (šypsosi).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Bikinio kategorijoje konkurencija kasmet vis didėja, tačiau ar mes galime sakyti, kad gerėja ir „kokybė“?

- Taip, čia konkurencija yra labai didelė, nes pastaraisiais metais kategorija tapo labai populiari ir pritraukė labai daug sportuojančių merginų išbandyti savo jėgas. Šio sezono dalyvės? Galiu teigti, kad Lietuvoje kokybė šios kategorijos labai gerėja ir merginos, lipančios į sceną, yra sportiškos ir akivaizdžiai ,,atidavusios“ daug darbo, jėgų ir laiko sporto salėje. Tai įrodo ir mūsų merginų puikūs rezultatai tarptautinėse varžybose.

- Žinau, kad besilaikydamos dietų prieš pat varžybas prisigalvojate įvairiausių sveikų patiekalų...

REKLAMA

- Padiskutuojame apie tai su mūsų komandos merginomis, tikrai išgirstu įvairiausių receptų, tačiau negaliu pavadinti savo mitybos ,,kančia“. Žinoma, visada trūksta saldėsių, kurių pasiruošimo metu yra minimaliai. Kiekvieno sportininko patirtis yra skirtinga, mano atveju mityba man nesukelia jokių problemų (šypsosi). Bet po varžybų stengiuosi atrasti įvairiausių receptų, kurie atitiktų sveikos mitybos principus ir suteiktų skanesnį skonį. Esu įsitikinusi, kad tikrai galime valgyti ir sveikai, ir skaniai, nes patiekalų galime pasigaminti įvairiausių, tik reikia šiek tiek kūrybos, fantazijos ir laiko.

- Valia ir charakteris – savybės, kurios yra reikalingos tavo sporto šakoje. Šios savybės yra įgimtos, ar tai galima „išdirbti“? Kaip tu kovoji su savimi, savo silpnybėmis?

REKLAMA

- Manau, kiekvienas sportininkas pasižymi tvirtu charakteriu, nes sportas reikalauja disciplinos, valios, užsibrėžimo ir savo siekiamų tikslų įgyvendinimo sunkių treniruočių metu. Mano nuomone, labai svarbu yra aplinkinių palaikymas - šeimos, draugų, komandos narių, nes kiekvienam žmogui reikia palaikymo, paskatinimo sunkią minutę, to gero žodžio, kuris motyvuotų ir skatintų eiti tik į priekį. Pavyzdžiui mūsų „Fit House“ komanda yra labai vieninga, sportininkai jaučia didžiulį palaikymą iš trenerių, administracijos darbuotuojų, net klientų. Todėl nuoširdus mūsų komandos tarpusavio bendravimas ir visapusiškas palaikymas daro didžiulę įtaką sportininkų emocinei būklei, o šiuo atveju ji yra labai gera, todėl ir pasiruošimas yra lengvesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologija, šioje sporto šakoje yra vienas iš svarbiausių dalykų, nes kaip sportininkas nusiteiks, kokiu keliu save ves, kaip elgsis iškilus sunkumams priklauso nuo jo psichologinės būklės ir nusiteikimo. Kiekvienam iš mūsų maistas suteikia labai daug malonumo, o ruošiantis varžyboms kiekvienas turi atsisakyti savo mėgiamų patiekalų, todėl bėgant mėnesiams, laikantis dietos tampame jautresni, psichologiškai silpnesni, todėl ir tvardyti emocijas tampa sunkiau. Aš puikiai susitvarkau su savo emocijomis, nuotaikų kaita, negaliu pasakyti, kad susidūriau su dideliais sunkumais, gal dėl to, kad dalyvauju varžybose ne pirmą kartą. Labiausiai pergyvendavau dėl savo kūno, kaip jis pasikeis, ar varžybinė forma mane tenkins, ar pavyks pasiekti užsibrėžtų tikslų, štai šie dalykai mane visuomet neramina, o maistas, dieta man nekelia jokių problemų, todėl, kad stengiuosi ištisus metus laikytis sveikos gyvensenos principų, o ne tik pasiruošimo metu.

REKLAMA

- Ką galėtumei patarti merginoms, kurios tiesiog „iš oro“ nusprendžia: „O, dalyvausiu bikinio varžybose“?

- Juk sugalvoję paplaukioti savaitgaliais baseine, nesiruošiame po mėnesio dalyvauti plaukimo varžybose? Todėl ir merginoms patarčiau, prieš dalyvavimą varžybose, pirmiausia atsakingai pasidomėti, kokios yra tendencijos, reikalavimai būtent tai kategorijai, pasikonsultuoti su treneriais. Žinoma, pirmoje vietoje pasiruošimas, darbas sporto salėje ir mityba, ir tik tada galvojimas apie sceną. Tačiau Lietuvoje yra atsiradusi nauja kategorija - ,,Naujokių bikinis“, tai reiškia, kad šioje kategorijoje gali dalyvauti merginos, kurios varžybose dalyvauja pirmą kartą, todėl yra sudaroma galimybė panelėms lygiavertiškai varžytis scenoje tik su tomis panelėmis, kurios pirmą kartą lipą į sceną.

REKLAMA

- Yra pasisakančių, kad bikinio kategorija – ne sportas. Ką apie tai manai?

- Dažniausiai replikuoja žmonės, kurie su šiuo sportu visiškai neturi nieko bendro. Nes žmonės, kurie supranta ir domisi būtent šia sporto šaka, apie jokią esamą kategoriją nepasakys, kad tai ne sportas. Todėl, manau, neverta kreipti dėmesio į bereikšmes replikas, svarbiausia žiūrėti į priekį ir toliau siekti savo užsibrėžtų tikslų. O tiems, kurie replikuoja, pasiūlyčiau pabandyti patiems šią sporto šaką ir tada pasakyti savo nuomonę, ar tai tikrai ne sportas.

- Kiek bikinio kategorija reikalauja investicijų į save?

- Kaip ir kiekvienoje sporto šakoje, investicijų reikia labai daug visomis prasmėmis, bet svarbiausia yra požiūris ir atsidavimas šiam sportui. Mano nuomone, šių investicijų grąža yra didžiulė: visų pirmą, kūno, išvaizdos pokyčiai bei, svarbiausia, savęs, kaip asmenybės augimas kartu, nes šis sportas reikalauja tvirto charakterio bei užsispyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl merginoms yra taip svarbu būti įvertintoms už grožį?

- Manau visiems, kurie dalyvauja varžybose - tiek vyrams, tiek moterims - svarbu būti įvertintiems. Dalyvaujame varžybose, kad galėtumėme pasilyginti su kitais sportininkais, atlikti savianalizė, pamatyti kokiame esame lygyje, kur reikia pasitobulinti, kad kiti kartai būtų sėkmingesni ir kūno linijos būtų labiau „išdirbtos“.

- Kokių dažniausiai sulauki komplimentų?

- Komplimentų sulaukiu dažniausiai susijusių su mano išvaizda. Kaip ir minėjau, jų žymiai daugiau sulaukiu, kai intensyviai sportuodama priaugau ,,gero“ svorio, paremto sveikos mitybos principais, nei prieš kelerius metus, kai buvau itin liekna panelė ir tikrai neturėjau sportiškų kūno linijų. Todėl tai yra įrodymas, kad perdėtas lieknumas, nėra gražios išvaizdos pavyzdys, todėl neverta savęs kankinti įvairiausiomis dietomis ir bijoti papildomų kelių kilogramų. Tiesiog reikia sportuoti, stengtis pilnavertiškai ir subalansuotai maitintis ir tas papildomas svoris, atsiradęs sporto dėka, pavers jus tik gražesnėmis ir sveikesnėmis merginomis.

REKLAMA

Ramonos Žiauberytės pasiekimai šį sezoną:

Europos čempionatas – 8 vieta (29 dalyvės).

Latvijos čempionatas – 1 vieta.

Vilniaus pirmenybės - absoliuti moterų bikinio kategorijos nugalėtoja.

,,Partinis Gym“ taurė – absoliučios moterų bikinio kategorijos nugalėtoja.

Tarptautinio turnyro ,,Saulės taurė“ moterų bikinio kategorija – 1 vieta ir absoliučios moterų Šiauliečių kategorijos nugalėtoja.

Tarptautinio turnyro ,,Galinta Cup“ moterų bikinio kategorijos iki 169 cm 1 vietos nugalėtoja, absoliuti moterų bikinio kategorija 2 vieta.

Lietuvos čempionatas 3 vieta.

Sportininkės padėka:

Esu labai dėkinga savo treneriui Arūnui Vandžiui (Lietuvos vyrų kultūrizmo čempionas), be kurio pagalbos, atsidavimo bei palaikymo viso pasiruošimo varžyboms metu nebūčiau pasiekusi tokių puikių rezultatų. Taip pat mūsų sporto klubo „Fit House“ komandai: treneriui Armandui Narušiui ir Ignui Hofmanui didelis „Ačiū“ už mūsų puikios komandos sukūrimą ir rūpinimąsi, konsultavimą mumis kiekvieną minutę. Tad kartais, net pati sau pavyzdžiu, kokioje puikioje komandoje esu, nes mes, sportininkės, esame apžiūrėtos iki paskutinio siūlelio prieš užlipant į sceną, o tai, mano manymu, ir yra didžiausia grąža: kai randi bendraminčių, draugų, kurie tave stumia tik į priekį, ir kartu su jais gali žengti tuo keliu kartu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų