REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kenčiantiems nuo alergijos saulei vasaros džiaugsmai gali tapti tikru išbandymu. Pabuvus saulėje kelias valandas ar dienas oda parausta, pradeda niežėti, ją išberia smulkiais spuogeliais ar pūslelėmis.

Kenčiantiems nuo alergijos saulei vasaros džiaugsmai gali tapti tikru išbandymu. Pabuvus saulėje kelias valandas ar dienas oda parausta, pradeda niežėti, ją išberia smulkiais spuogeliais ar pūslelėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais alergija saulei yra įgimta, o kartais ją išprovokuoja mūsų vartojami produktai. Bet kuriuo atveju, tinkamai prižiūrint odą šio nemalonaus susirgimo galima išvengti.

REKLAMA

Įgimta alergija saulei

Įgimtą alergiją saulei turi apie 20 procentų žmonių. Dažniau nuo jos kenčia moterys ir šviesesnės odos žmonės. Dažnai alergija labiau kamuoja jaunystėje, o su amžiumi alergijos požymiai silpnėja arba visai išnyksta.

Sunkiausios – pirmosios vasaros dienos, kuomet po žiemos atidengiame saulės nemačiusią odą. Tuomet alergiški žmonės gali susidurti su įvairiais bėrimais: nuo paraudimų iki pūslelių, dėmelių ar uodo įkandimą primenančių niežtinčių spuogų. Visi šie simptomai gali būti alergijos saulei požymiai.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai beriamos vietos – pilvas, veidas, dekolteė sritis. Mokslininkai nežino, kodėl vieni žmonės yra jautresni saulei labiaunei kiti. Nėra ir vieno stebuklingo gydymo būdo. Svarbiausia – tinkamai prižiūrėti odą ir per daug neužsibūti saulėkaitoje.

Kaip padėti alergiškai odai

Įgimtą alergiją saulei turintiems žmonėms negalima skubėti mėgautis saulės voniomis. Prie saulės pripraskite iš lėto. Ypač vasaros pradžioje nebūkite saulėkaitoje ilgiau, kaip kelioliką minučių.

Kiekvieną kartą prieš eidami į lauką, tepkitės kremu ar geliu nuo saulės. Tinkamiausios priemonės bus su UVA ir UVB apsaugos filtrais (SPF– ne mažesnis kaip 30).Vaistinėse galima rasti specialių-alergiškai, jautriai odai skirtų- priemonių nuo saulės. Juose nebus kvapiklių, dažiklių ir kitų priedų, galinčių paskatinti neigiamą odos reakciją su saule. Ieškokite priemonių su antioksidantu AGR (alfa glikozilo rutinas). Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad jis padeda apsisaugoti nuo alergijos saulei. Nebijokite eksperimentuoti. Gali būti, kad teks išbandyti kelis kremus, kol rasite sau tinkamą ir alergijos nesukeliančią priemonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būdami saulėje dėvėkite natūralaus pluošto rūbus, venkite sintetinių audinių. Taip pat rinkitės natūralią, odos nedirginančią kosmetiką. Nepurkškite saulei atvirų vietų dezodorantais ir kvepalais – tai gali stipriai pabloginti odos būklę ir sukelti ne tik alergiją, bet ir palikti bjaurias pigmentines dėmes. Vasarą nenaudokite stiprių odos šveitiklių, atidėkite sudėtingas kosmetines procedūras.

Jei alergija sunki, pasitarkite su gydytoju, kad jis rekomenduotų jums tinkantį gydymą.

Produktai ir augalai, kurie reaguoja su saule

Dėl atsiradusio bėrimo, niežėjimo ar pūslelių nebūtinai kalta įgimta alergija. Bėrimo priežastis gali būti tam tikra kosmetika, medikamentai, augalai ar net jūsų rūbai.

REKLAMA

Alerginę reakciją gali sukelti kai kurie kosmetikoje naudojami aliejai: bergamočių, sandalmedžio, levandų, žaliųjų citrinų. Taip pat su saule gali sureaguoti cheminiai priedai, naudojami purškiamuose ir rutuliniuose dezodorantuose, rūbų skalbikliuose, kūno ir veido kremuose, dekoratyvinėje kosmetikoje.

Būkite atsargūs, jei vartojate vaistus. Saulės vengti privalo tie, kurie geria antidepresantus, jonažolės akstraktą ar arbatą, kai kuriuos antibiotikus, tepalus sąnariams ir raumenims gydyti. Kartais alergiją saulei iššaukia geriamieji kontraceptikai.

Odos sudirginimą gali sukelti ir iš pažiūros nekalti augalai: krapai, petražolės, salierai, pastarnokai, morkų lapai, pomidorai, juodieji serbentai, dobilai, rūtos, narcizai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų