REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pritarus vienoms alkoholio ribojimo pataisoms, ieškoma papildomų būdų, kaip kovoti su alkoholio vartotojais Lietuvoje. Viena iš idėjų – „Svaigalų teismas“.

Pritarus vienoms alkoholio ribojimo pataisoms, ieškoma papildomų būdų, kaip kovoti su alkoholio vartotojais Lietuvoje. Viena iš idėjų – „Svaigalų teismas“.

REKLAMA

Seime redakcinėje komisijoje vis šlifuojama konservatoriaus Andriaus Kubiliaus pateikta rezoliucija „Dėl naujų kovos su alkoholizmu priemonių“. Jau kitą savaitę rezoliuciją turėtų svarstyti ir Seimas.

Naujas punktas dėl sąlyginių pašalpų

A. Kubilius naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kad šiuo metu vyksta rezoliucijos pataisymai – tekstas trumpinamas, diskutuojama dėl terminų. Taip pat įrašytas naujas punktas dėl sąlyginių pašalpų (angl. conditional social benefits).

„Galvojame, socialinių pašalpų mokėjimą sieti su tam tikrais reikalavimais žmonių elgesiui, ypač tiems, kurie serga priklausomybe nuo alkoholio, kad jie tokiu atveju būtu skatinami eiti tikrintis arba gydytis, arba dar ką nors daryti. Toks naujas punktas, o visi kiti tie patys“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Rezoliucijoje įrašytas „Svaigalų teismas“ ir priverstinis gydymas

Vienas iš siūlymų, galinčių nustebinti – „Svaigalų teismas“. Pasak A. Kubiliaus, ši praktika turėtų būti plačiau taikoma Lietuvoje.

REKLAMA

„Kažkokios nuostatos jau egzistuoja, bet jos mažai taikomos. Lygiai taip pat reikėtų, kad greita patikra būtų pritaikoma kaip galima anksčiau, kai tik pastebimos žmogaus problemos, jei jis linkęs į tokias bėdas“, – nurodo politikas.

Rezoliucijoje siūloma apsvarstyti Jungtinių Amerikos Valstijų pavyzdį ir įgyvendinti „Svaigalų teismų sistemą.

„Apsvaigusio žmogaus susidūrimas su teisėsaugos pareigūnais yra rimtas požymis, kad jis susiduria su priklausomybės nuo svaigalų (alkoholio ar narkotikų) problemomis. Todėl po pirmo tokio susidūrimo, jeigu padarytas nusižengimas nėra sunkaus nusikaltimo pobūdžio, asmuo turi stoti prieš specializuotą „Svaigalų teismo“ instituciją, kuri jam pasiūlytų dvi alternatyvas: gydytis ir sveikti, arba sulaukti bausmės už jo nusižengimą visa apimtimi. Žmogui pasirinkus gydymąsi, turi būti nurodytas visas kelias, kurį jis turi nueiti ir paskirtas bandomasis laikotarpis. Tokio įpareigoto gydytis žmogaus pažangą turi prižiūrėti speciali probacijos tarnyba, prasižengėlį vedanti visą jam nubrėžtą kelią: pas toksikologus, reabilitologus, Anoniminius alkoholikus, psichologus ir kitur. Bet kuriame iš šių žingsnių suklupęs žmogus turi būti grąžintas į „Svaigalų teismą”, kur jam būtų paskirta numatyta bausmė“, – rašoma siūlyme.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat rezoliucijoje numatytas privalomas gydymas tiems asmenims, kurių priklausomybė nuo alkoholio yra ryški ir kelia didelį pavojų aplinkiniams. Priverstinį gydymą siūloma taikyti ir tuo atveju, jei asmuo piktybiškai atsisako bet kokios pagalbos, kuri jam padėtų lipti iš alkoholizmo liūno.

„Tarptautinės žmogaus teisių apsaugos konvencijos pabrėžia, kad privalomas gydymas nuo alkoholizmo turi būti trumpalaikis, o vėliau asmuo turi pats apsispręsti tęsti gydymą ar ne. Todėl priverstinio gydymo taikymas yra pagalbinė priemonė siekiant asmeniui padėti gauti kitą reikiamą gydymosi pagalbą ir padedant jam suprasti tikrąją savo sveikatos būklę“, – rašoma rezoliucijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, A. Kubilius prideda, kad privalomasis gydymas jau ir dabar egzistuoja, tačiau siekiama šį punktą pataisyti labiau akcentuojant artimų žmonių bei paties žmogaus nuo jo pačio apsaugą, jei jam užeina alkoholinė psichozė.

„Tokiu atveju, gydymas būtų viena iš priemonių rūpinantis aplinkui esamais žmonėmis. Iš tikrųjų ta psichozė labai dažnai atveda prie neprognozuojamo, agresyvaus elgesio“, – prideda A. Kubilius.

A. Kubilius rezoliucijoje dėsto, kad vietos seniūnams turi būti suteikiamos galimybės ir pareigos rūpintis alkoholizmu sergančių žmonių priverstiniu gydymu, reguliaria jų elgsenos stebėsena, medicinine patikra, stebėti jų šeimos ir vaikų būklę.

REKLAMA

„Ši pagalba galėtų būti teikiama pasitelkiant ir specialius socialinius darbuotojus priskirtus ne rizikos šeimoms, o visai bendruomenei. Tokie socialiniai darbuotojai galėtų pirmiausiai padėti identifikuoti rizikos faktorius tarp bendruomenės narių“, – siūlo jis.

Politikas nurodo, kad kol kas, redaguojant rezoliuciją, atrodo, kad su kitais Seimo nariais sutarimas – galimas.

„Nežinau, ar valstiečiai tam pritars, nes tai mūsų iniciatyva ir pateikimas, bet tikėčiausi, kad pritarimą galima surasti“, – mano A. Kubilius.

Kompensuojamieji vaistai ir medicininės patikros sistema

Tarp siūlymų taip pat galima rasti idėją sukurti medicininę Patikros ir ankstyvos intervencijos sistemą, kuri padėtų anksti nustatyti alkoholizmu sergančius asmenis ir suteikti ankstyvą pagalbą jiems.

REKLAMA

„Nuo alkoholio priklausomiems asmenims turi būti teikiama pirminė psichologo pagalba, kad būtų išsiaiškinamos jo priklausomybę sukėlusios priežastys, kurios dažniausiai ir yra psichologinių traumų padariniai (nelaimės šeimose, šeimos santykių problemos, sunkios gyvenimo sąlygos, nusivylimas, depresija ir t.t.). Patikros ir ankstyvos intervencijos sistema bei platus jos pritaikymas leistų registruoti priklausomybę nuo alkoholio turinčius asmenis, stebėti jų būseną ir suteikti ankstyvą pagalbą“, – rašoma Seimo nario rezoliucijoje.

Taip pat siekiama, kad alkoholizmas būtų prilyginamas priklausomybei nuo narkotikų ir vaistai bei paslaugos gydymui nuo alkoholizmo būtų valstybės pilnai kompensuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, kol kas jokių tikslumų, pavyzdžiui kiek promilių turi pripūsti išgėręs, kad atsidurtų „Svaigalų teisme“ bei kokios bausmės galėtų būti, nėra.

„Ir dabar yra vadinamos alternatyvinės bausmės, probacijos sistema, bet ji praktiškai neveikianti. Teoriškai egzistuoja, bet reikia, kad tai pradėtų veikti ir tam reikia giliau, plačiau ir viešiau aiškinti apie kitų šalių patirtį, tos pačios JAV. Kol kas čia pradinė stadija ir norime pasiūlyti, kad Seime veikianti Priklausomybių prevencijos komisija imtųsi šiuo klausimu gilesnio tyrimo ir metų pabaigoje Seimo nariams pateiktų daug platesnę informaciją įvardintais klausimais, kad būtų galima apsispręsti, kaip tas nuostatas pradėti tvirtinti Lietuvoje“, – sako Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų