REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio mėnuo - egzaminų sesijos laikotarpis. Jai pasibaigus nemaža dalis studentų ieškos trumpalaikio darbo, keliems šiltojo sezono mėnesiams. Su klausimais ir pagalbos prašymais ieškant tinkamiausio darbo, jauni žmonės užplūsta ne tik darbo biržas, studentai turi galimybę konsultuotis ir savo aukštųjų mokyklų karjeros centruose.

Birželio mėnuo - egzaminų sesijos laikotarpis. Jai pasibaigus nemaža dalis studentų ieškos trumpalaikio darbo, keliems šiltojo sezono mėnesiams. Su klausimais ir pagalbos prašymais ieškant tinkamiausio darbo, jauni žmonės užplūsta ne tik darbo biržas, studentai turi galimybę konsultuotis ir savo aukštųjų mokyklų karjeros centruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, 25 Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai gali naudotis specialiai karjeros valdymui sukurta „Karjera.lt“ sistema, kurioje pateikiama naudinga informacija, įrankiai ir pagalbos šaltiniai, sėkmingam karjeros projektavimui. 

REKLAMA

Konsultuoja ir nuotoliniu būdu

Sparčiai besikeičiančiame pasaulyje, labai svarbu mokėti valdyti asmeninę karjerą. Klaipėdos valstybinės kolegijos Studijų ir karjeros centro vadovė Vilma Bridikienė tikina, kad atėjus vasarai, sulaukiama studentų klausimų ir prašymų dėl konsultacijos.

„Darbo skelbimai intensyviai keliami į internetinę erdvę, o studentai gali konsultuotis KVK karjeros centre net nuotoliniu būdu. Juolab, maksimaliai realistiškam savo ateities karjeros įsivaizdavimui būtina gerai pažinti save, dabartinę darbo rinkos būseną, numatyti pasaulio kaitos tendencijas. Tai padaryti geriau per aktyvų patyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmosios darbo patirtys - tai tarsi savęs pažinimo kelionė, savianalizė, natūralioje aplinkoje keliančioje tam tikrų iššūkių. Keičiantis daugelio tradicinių ir atsirandančių profesijų reikalavimams išsilavinimui, žinioms, įgūdžiams, vis didesnę reikšmę įgyja bendrosios kompetencijos: gebėjimas mokytis, iniciatyvumas, lankstumas, gebėjimas dirbti savarankiškai, tad ir pirmosios darbo patirtys, net nebūtinai susijusios su būsima profesine veikla yra ne tik naudingos, bet ir būtinos. 

Tikra sėkmė, jei trumpalaikio darbo patirtis bus susijusi su būsima profesija. Taip įrašu apie turimą darbo patirtį praturtinsite ne tik CV, bet ir galėsite įsivertinti savo pasirengimą užimti vieną ar kitą darbo poziciją“, - teigė V. Bridikienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak vadovės, į centrą kasmet kreipiasi ir įmonės bei institucijos su prašymais informuotis studentus, absolventus apie laisvas darbo ir praktikos vietas. Tokių prašymų itin padaugėja artėjant vasaros sezonui.

Ieško su būsima profesija susijusio darbo

Neretai visuomenėje jauni žmonės sulaukia kritikos, kad dirba ne darbą ne pagal turimas žinias ar įgytą profesiją. KVK karjeros centro vadovė tikina, kad jų studentai ieško būtent tokio, tačiau ypač vasarą, ne visų profesijų studentams lengva atitinkamus darbus rasti. Juolab, ir regionas diktuoja rinkos sąlygas.

REKLAMA

„Dauguma studentų linkę ir vasaros metu dirbti darbą, kuo labiau susijusį su jų būsima profesija. Tačiau dėl darbo specifikos tai sunkiau padaryti sveikatos, technologijos, ugdymo mokslų studijų krypčių grupėms priklausančių studijų programų studentams.

Tam tikrų sezoninių darbuotojų poreikiui svarbus ir šalies regiono specifiškumas. Vakarų Lietuvos regione itin didelė paklausa sezoniniam darbui yra viešo maitinio, paslaugų, aptarnavimo, turizmo ir poilsio srityse“, - tvirtino V. Bridikienė.

Pasak jos, atlikti tyrimai įrodė, kad studentai po praktikos ar darbo vasarą vėliau įsidarbina toje pačioje vietoje.

REKLAMA

„Atlikus pernai studijas baigusių absolventų įsidarbinimo duomenų statistinę analizę, paaiškėjo, kad kas antras KVK absolventas paskutinę studijų dieną jau buvo aktyvus darbo rinkos dalyvis. Vadinasi, darbdavys ir studentas randa vienas kitą dar studijų metu“, - atskleidė centro vadovė.

Visgi, šiuolaikiniai studentai turi galimybes dirbti ir praktikas atlikti ne tik Lietuvoje, dažnas renkasi savęs išbandymą ir patirties įgijimą užsienyje.

„Šiandien konkuruoti tenka ne tik su savo šalies darbuotojais, bet ir su viso pasaulio darbo rinkos dalyviais. Tuo pačiu atsiveria darbo galimybės ne tik savo šalyje, bet ir kitose šalyse. KVK studentai turi galimybę išvykti praktikai, o absolventai darbui į užsienį pagal Erazmus mainų programą. Kasmet dalyvaujančių šioje programoje jaunuolių vis daugėja, o pasirinktų darbui ar praktikai šalių geografija platėja“, - nurodė pašnekovė.

Pasak jos, statistiškai išvykstančių dirbti į užsienį KVK absolventų nėra daug: tik vienas iš dešimties baigusių studijas išvyksta gyventi ir dirbti ne Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų