REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažniausiai nereikalingų kilogramų siekiama atsikratyti dėl dailesnės figūros, tačiau retas kuris susimąsto apie tai, kokį poveikį antsvoris daro sveikatai. Negana to, trokštant greitų rezultatų, neretai daromos grubios klaidos lieknėjant, kurios dar labiau gali mums pakenkti.

Dažniausiai nereikalingų kilogramų siekiama atsikratyti dėl dailesnės figūros, tačiau retas kuris susimąsto apie tai, kokį poveikį antsvoris daro sveikatai. Negana to, trokštant greitų rezultatų, neretai daromos grubios klaidos lieknėjant, kurios dar labiau gali mums pakenkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dietų ir mitybos specialistė Ieva Kuodienė pasakoja, kodėl kiekvienam patartina numesti nereikalingus kilogramus ir kokias klaidas dažniausiai darome norint sulieknėti.

REKLAMA

„Dažniausiai pasitaikančios kūno svorio reguliavimo klaidos yra neteisingas duomenų supratimas, netinkamų priemonių pasirinkimas ir laikinumas. Dažnai moterys priaugusios keletą kilogramų laiko save nutukusiomis ir griebiasi radikalių priemonių kuo greičiau sumažinti svorį. Taigi, būtent dėl to, neteisingas kūno duomenų vertinimas yra viena iš priežasčių, kodėl su amžiumi kontroliuoti svorį tampa vis sunkiau ir galiausiai būna nuleidžiamos rankos“, – teigia mitybos specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Antsvorio problemos slypi mažose įpročiuose

Esama antsvorio būklė mums kuo aiškiausiai parodo, kad savo gyvensenoje darome klaidas ir einame ne tuo keliu. Vis dėlto, dažniausiai tai nėra ištisa klaidų virtinė, kurią būtina tuoj pat pakeisti, tačiau problema dažnai slypi kasdienėse mažose detalėse.

„Pirmiausia, atsakykite sau: kiek cukraus dedate į kavos ar arbatos puodelį, kiek šokolado suvalgote vakare, kiek sviesto tepate ant sumuštinio, kiek valandų praleidžiate prie kompiuterio ar kito ekrano?

Problema ta, jog metant svorį dažnai klaidingai pasitelkiamos priemonės, kurios neturi nieko bendra su būkle ir tikslais. Pavyzdžiui, išlaidaujama brangioms procedūroms, kurios išoriškai pagerina tam tikrų kūno vietų vaizdą, kada reikalinga yra, tiesiog, mažinti bendrą kūno riebalų masę arba pasirenkamos madingos žvaigždžių siūlomos dietos, neatsižvelgiant į savo individualius poreikius, amžių, užimtumą“, – kalba Ieva Kuodienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistės, nereikia tikėtis, kad įpratus vakarais užkandžiauti staiga imsite nevalgyti nuo 18 val. ir viskas išsispręs. Dažniausiai tokie sprendimai būna sunkūs ir trumpalaikiai.

Tai turi tapti gyvenimo būdu

Viena iš svarbiausių kovos su antsvoriu sąlyga– pastovumas. Norint, kad rezultatai nebūtų laikini ir kilogramai vėliau negrįžtu su kaupu, reikalinga įvesti tokius pokyčius, kurių sugebėtume laikytis visą gyvenimą.

„Teisingai išdėsčius valgymus ir pasirinkus tinkamą jų sudėtį, galima atsikratyti priklausomybės nesveikam maistui. Be to, kartodami tokią sistemą nuolatos, galite pakeisite ir įsisenėjusius įpročius. Nereikia pernelyg paisyti populiarių suskirstymų į sveikus ir nesveikus produktus ir tikėti, kad sveika mityba sudaroma tik iš pirmųjų, o antruosius būtina išmesti. Tai nėra tiesa, nes sveika mityba yra optimali, subalansuota dieta, o produktų sveikumas priklauso nuo jų vartojimo kiekio bei dažnumo“, – aiškina dietų ir mitybos specialistė.

REKLAMA

Antsvoris progresuoja į nutukimą

Antsvoris, kuris atsiranda dėl neoptimalaus valgymo, per mažo fizinio krūvio, turi tendenciją progresuoti iki nutukimo. Tai yra viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl jį reikia mažinti nieko nelaukiant.

Anot Ievos Kuodienės, pats antsvoris nesukelia tokių sveikatos sutrikimų, kaip nutukimas, tačiau jis siejamas su virškinimo sutrikimais, nepakankamu medžiagų įsisavinimu, padidėjusiu kraujospūdžiu, cukraus kiekiu kraujyje ir aukštu cholesteroliu. Būtent todėl antsvorį turintys žmonės gali neturėti nusiskundimų sveikata, būti fiziškai aktyvūs, atsparūs ligoms, tačiau tos pačios mitybos klaidos, kurios lemia padidėjusį svorį, padidina ir riziką susirgti diabetu, širdies bei kraujagyslių ligomis, miego apnėja.

REKLAMA

„Šios ligos trumpina žmogaus gyvenimo trukmę, apkartina gyvenimo kokybę, kadangi nuolat reikia rūpintis vaistais, riboti savo veiklą ir kęsti blogą savijautą. Be to, vaistas šios ligos dažniausiai visiškai neišgydomos, tik palaikoma stabili būklė, todėl vienas iš efektyviausių būdų kovoti su šiais negalavimais – svorio kontrolė ir tinkama mityba.

Kalbant apie mitybos įpročius, maisto produktai nesukelia realios fizinės ar psichologinės priklausomybės, tai yra , tiesiog, susiformavę įpročiai.

Norint kontroliuojant savo mitybą, pirma reikėtų pradėti nuo planavimo, kada ir kokį maistą valgysite, tinkamų produktų apsipirkimo bei netinkamo maisto ribojimo. Siekiant pastarojo tikslo, nepirkite, neturėkite su savimi rankinėje, stalčiuje ar automobilyje saldumynų ar nesveikų užkandžių. Taip pat pamirškite nuostatas, jog prie kavos puodelio būtina paskanauti saldumynais ar kitus panašius įsitikinimus“, – skaitytojams pataria Ieva Kuodienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Riebalų vartojimo atsisakyti nereikia

Sveikos mitybos rekomendacijose kartojama, jog patartina daugiau vartoti augalinės kilmės riebalų, kaip, aliejus, riešutai, sėklos ir mažiau gyvulinės: sviesto, lašinių, taukų. Vis dėlto, šiuo atveju kalbama apie proporcija, o ne ribojimą.

„Riebalų vartojimo įpročiai formuojami išmokstant ir naudojant modernius maisto ruošimo metodus: virimą garuose, sausą kepimą ir panašius būdus. Taip pat lietuviams laikas įprasti teisingai normuoti dešrų, kumpių, skilandžių, lašinių vartojimą. Taip pat atsiminkite, jog riebaus maisto poreikis dažnai didėja, kada užsitęsia tarpai tarp valgymų.

REKLAMA

Priprasti prie riebaus maisto dažniau rizikuojama valgant maitinimosi įstaigose, o ne namuose. Ruošiant maistą patiems, reikėtų stengtis išsaugoti produktų sultingumą ir natūralų skonį, naudoti įvairius prieskonius, tokiu būdu sukuriamas sodrus, skalsus maisto skonis, nekyla poreikis jo gardinti grietine, majonezu, sviestu ir kitais riebalais.

Riebalai yra daugiausiai kalorijų turinti maisto medžiaga, o jei pastoviai gaunama perteklinių kalorijų, organizmas jas ima kaupti kaip atsargas kūno riebalų pavidalu, todėl siekiant išsivaduoti nuo antsvorio, būtinai turime atkreipti dėmesį, kiek ir kokių riebalų vartojame“, – kalba dietų ir mitybos specialistė Ieva Kuodienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų