REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Laisvai samdomas darbas (nuotr. Fotolia.com)

Turbūt ne vienas norėtų keliauti, tačiau tuo pačiu metu ir dirbti mėgiamą darbą. Ypač apie tai svajoja jaunimas: laisvė, kūryba, kelionės. Vis dėlto, dirbti laisvai samdomą darbą (angl. freelanceris) gali būti itin sunku.

38

Turbūt ne vienas norėtų keliauti, tačiau tuo pačiu metu ir dirbti mėgiamą darbą. Ypač apie tai svajoja jaunimas: laisvė, kūryba, kelionės. Vis dėlto, dirbti laisvai samdomą darbą (angl. freelanceris) gali būti itin sunku.

REKLAMA

Kelionių tinklaraštininkė, laisvai samdoma žurnalistė Regitse Cecillie Rosenvinge konferencijoje „Login 2017” pasakojo, kad tai nėra pats lengviausias kelias, kurį gali pasirinkti žmogus. Mergina prieš 5 metus pradėjo dirbti laisvai samdomą darbą, o prieš 2 metus tai tapo visiškai pilno etato darbas.

Ji pasakoja, kad yra kilusi iš verslios šeimos, kurioje nuo pat vaikystės jai teigė, kad gali būti kuo tik nori. „Ėjau iš vieno universiteto į kitą, nes maniau, kad visus noriu paversti laimingais, niekada nepaklausiau savęs, kokia mano svajonė, kas mane daro laiminga. Tačiau vieną dieną nusprendžiau kad noriu būti pati sau bosė“, – save pristatė keliautoja.

Kokie tokio darbo pliusai ir minusai?

R. C. Rosenvigne pasakoja, kad iš pradžių teko nueiti ilgą kelią, kol tampi sėkmingu laisvai samdomu darbuotojus. Tačiau šis pasisekimas ateina su pasekmėmis – didžiuliu darbo krūviu ir bemiegėmis naktimis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, 55 mln. amerikiečių yra laisvai samdomi, o tai – 35 proc. visos šalies dirbančiųjų. Pirmiausia ji įvardina tokio pasirinkimo pliusus.

REKLAMA

„Savo veiklą gali pradėti greitai, tau nereikia ofiso, didelio startinio kapitalo, tik susirandi klientą ir pradedi. Taip, laisvai samdomų darbuotojų (angl. freelancerių) daug, bet jų visuomet reikia, paklausa tikrai yra. Turi daug laisvės, gali susidaryti pats darbo grafiką ir dirbti iš bet kurio pasaulio krašto. Pradžioje gal ir negali labai klientų rinktis, tačiau po kelių metų visiškai atsirenki su kuo nori dirbti“, – vardino ji.

Tačiau parėžė, kad yra ir tam tikrų minusių bei problemų, su kuriomis susidūrę suprasite, kad tai – ne jums.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai ilgas kelias ir prireikės ne vienerių metų, didžiulės kantrybės, kol būsite sėkmingi. Iki poros metų gali užtrukti susikurti savų klientų ratą. Pradžioje gali būti, kad nemiegosite naktimis, nes nežinosite, kaip susimokėti visus mokesčius. O po trijų mėnesių gali tiek daug darbo turėti, kad nemiegosi, nes nežinosi kaip viską padaryti ir spėti. Be to, pradžioje alga tikrai nėra pati geriausia“, – nurodo moteris.

Nuo ko pradėti?

Visgi pasiryžusiems būtent taip užsidirbti duonai ji pataria pirmiausią išsirinkti nišą, kuri ne tik tau patiktų, bet ir kurios specialistas būtum itin geras. Pasak jos, dažniausiai laisvai samdomais darbuotojais renkasi būti fotografai, tinklaraštininkai, socialinių tinklų konsultantai. Po to svarbiausia identifikuoti savo klientus. Norint būti lengvai pasiekiamu, reikia susikurti „online“ portfelį. „Gera idėja turėti blog‘ą, LinkedIn profilį. Svarbiausia, kad tave būtų lengva rasti, tavo klientams būtų paprasta“, – mano ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat patariama itin atsakingai nustatyti savo paslaugų kainas: jos negali būti per aukštos, ar per žemos. „Reikia išieškoti rinką, kaip ir už kiek jūsų konkurentai vykdo veiklą. Pagal tai nustatyti ir savo kainą“, – pataria ji.

Taip pat svarbu apie save skleisti žinią socialiniuose tinkluose. Patariama, kad dar geriau, kai apie tave žinia sklinda iš lūpų į lūpas tarp pačių klientų. Be to, svarbu mokėti planuoti laiką. Pranešėja pataria naudoti „Pomodoro techniką“. Šia technika mokoma, susidaryti dienos darbų planą ir mažais žingsniai jį vykdyti. Kiekvienas žingsnis susideda iš 25 minučių darbo, bei 5 minučių poilsio. „Sėkmingiausi laisvai samdomi darbuotojai suplanuoja iš anksto visą savo dieną, nuo pat ryto iki vakaro“, – prideda ji.

REKLAMA

„Nors kiekvienas laisvai samdomas darbas yra skirtingas, tačiau vienas dalykas svarbus visiems – susitikti daug žmonių, lankyti kuo daugiau seminarų, konferencijų, dirbtuvių, megzti ryšius.

Naudinga ir sveika konkurencija: reikia žinoti, ką tavo konkurentai daro ir, ką tu gali daryti daug geriau. Pravartu užsiimti meditacija 10–15 minučių prieš miegą ar ryte, ar per dieną, kas padėtų susitvarkyti mintis. Taip pat reikia atidžiai pasirinkti savo darbo vietą. Kad ir ką darytum, reikia išeiti iš miegamojo. Aš pirmus 6 mėnesius praleidau miegamajame, nes ten buvo mano darbo stalas. Tada vos neišsisėmiau. Reikia susirasti tokią vietą, kurioje jaustumeisi patogiai“, – taip pat pataria R. C. Rosenvigne.

REKLAMA

Jau įsitvirtinus rinkoje, laisvai samdoma žurnalistė ir socialinių tinklų konsultantė nurodo, išmokti, kada reikia pasakyti „stop“. Mat didžiulis darbo krūvis gali kenkti net sveikatai.

„Taip yra pliusai: lankstumas, laisvė, šansas būti savo bosu, bet tavo veikla tau turi būti smagi. Visada galima išbandyti ir jei supranti, kad tai ne tau, sustoti.

Kartais gali būti tiek darbo, jog turi suvokti, kad tai yra viskas, kitaip kenksi savo sveikatai“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų