REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien gydytojų jau nebestebina itin jauni žmonės, turintys rimtų stuburo problemų. Ne vieną specialistą esame girdėję sakant, kad mūsų kūnas sutvertas judesiui, ne sėdėjimui, tačiau didžioji dalis gyventojų šiais laikais ir leidžia laiką sėdėdami prie kompiuterių. Kokios yra pagrindinės žmonių klaidos ir kaip išlikti sveikiems nesikamuojant dėl skausmų, kalbamės su kineziterapeutu Viktoru Zavadsku.

Šiandien gydytojų jau nebestebina itin jauni žmonės, turintys rimtų stuburo problemų. Ne vieną specialistą esame girdėję sakant, kad mūsų kūnas sutvertas judesiui, ne sėdėjimui, tačiau didžioji dalis gyventojų šiais laikais ir leidžia laiką sėdėdami prie kompiuterių. Kokios yra pagrindinės žmonių klaidos ir kaip išlikti sveikiems nesikamuojant dėl skausmų, kalbamės su kineziterapeutu Viktoru Zavadsku.

REKLAMA

- Kokios yra pagrindinės klaidos (kalbant apie sėdėjimą, sportą, kilnojimą), kurias daro žmonės?

- Kalbant apie sėdėjimą – nei viena pozicija nėra bloga jei joje nesėdima per ilgai. Klaidinga manyti, jog sėdint tiesiai visą dieną pavyks išvengti nugaros skausmų. Be abejo, taisyklinga sėdėsena padės išvengti dalies su sėdėjimu susijusių skausmų. Mūsų kūnas sutvertas judesiui, todėl ilgalaikės statinės padėtys, nesvarbu ar tai būtų stovėjimas ar sėdėjimas, kenkia. Idealu, jei kas 30 min. biuro darbuotojas atsistotų ir bent pasirąžytų, nueitų atsigerti vandens ar tiesiog pasisveikinti su kito skyriaus kolega.

Taip pat būtina darbo dieną praleistą ant kėdės kompensuoti judesiu. Dauguma žmonių nusprendžia pradėti sportuoti sporto klube ar bėgioti, tačiau dėl sėdimo darbo kūnas yra atpratęs gauti fizines apkrovas. Jeigu norima greitų rezultatų, dažnai tai baigiasi skausmais ar net traumomis. Paprašius keleto sėdimą darbą dirbančių žmonių padaryti paprasčiausią pritūpimą, nustebsite. Daugelis to nesugebės padaryti taisyklingai. Tai rodo apie neigiamus raumenų, sąnarių ar judesio valdymo pokyčius. Šie pokyčiai rodo, kad žmogui, prieš pradedant sportuoti, reikėtų kreiptis į specialistą.

REKLAMA
REKLAMA

- Kokie yra pagrindiniai veiksniai, pridarantys žmonėms bėdų su stuburu, kaklu?

- Jei palyginsime du biuro darbuotojus, kurie turi panašų fizinį aktyvumą ir tiek pat laiko praleidžia dirbdami prie kompiuterio, jų patiriamas streso lygis ir mityba yra panaši, galime pastebėti, jog vienas iš jų jaus kaklo ar nugaros skausmus, o kitas ne. Pagrindinis veiksnys lemiantis, ar turėsite problemų su nugara ar kaklu, yra genetika. Jeigu Jūsų giminėje daugelis skundėsi nugaros skausmais, tikėtina, kad ši bėda užklups ir Jus. Žinoma, antroje vietoje yra gyvenimo būdas: fizinis aktyvumas, stresas, subalansuota mityba, darbo/poilsio rėžimas, patirtos traumos.

REKLAMA

- Ką žmogus turėtų daryti minimaliai, kad išliktų sveikais? Ar užtenka, pavyzdžiui, lankyti šokius?

- Kiekvieno atvejis individualus. Vienu atveju užtenka pėsčiomis nukeliauti į darbą ir grįžti namo, porą kartų per savaitę prasimankštinti, važinėti dviračiu, lankyti šokius ir žmogus jausis puikiai. Kitu, jei yra rimtesnių problemų, teks keletą kartų per savaitę atlikti specifinius pratimus.

- Ar sportą gali išsirinkti savo nuožiūra, pagal tai, kas tau patinka, ar būtina specialisto konsultacija?

- Savo pacientams visada patariu užsiimti ta fizine veikla, kuri jiems patinka. Nemėgstama veikla greitai atsibosta, tampa monotoniška ir nuobodi, tokia sporto šaka teiks mažai naudos. Mūsų kūnui nėra netinkamų judesių, dažniausiai tam tiesiog nėra pasirengta. Todėl, jei norite sportuoti be skausmo ir jausdami malonumą, specialisto konsultacija yra būtina.

REKLAMA
REKLAMA

- Kokie yra požymiai, simptomai, kuriuos pajautęs žmogus turėtų kreiptis pas specialistą? Jeigu, pavyzdžiui, kartais paskauda juosmenį, jau reikėtų sunerimti?

- Skausmas yra mūsų kūno signalizacija, kuri parodo, kad kažkas vyksta ne taip. Kuo anksčiau žmogus atkreips dėmesį į skausmą ir nedelsdamas kreipsis į specialistą, tuo trumpiau tęsis gydymas. Chroninis skausmas, kuris žmogų lydėjo 10 metų, tikrai nebus išgydytas per 10 dienų.

- Kas jus kaip kineziterapeutą labiausiai neramina dėl žmonių sveikatos? Kas labiausiai stebina?

- Neramu tai, kad šiuolaikiniame pasaulyje mažai kas kreipia dėmesį į vieną geriausių vaistų – judesį. Savo problemas žmonės yra linkę spręsti vaistais. Be abejo, yra žymiai paprasčiau nueiti į vaistinę ir nusipirkti tabletę nei reguliariai judėti. Tačiau ilgainiui medikamentai nepadeda sumažinti jaučiamo skausmo. Žinoma, yra tokių situacijų, kai vaistus gerti būtina, nors dauguma atvejų tai daroma nepasvertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stebina, tai kad žmogus dažnai nesupranta, kad atsakomybę už savo sveikatos būklę, visų pirma, turi prisiimti pats. Neramus miegas, nuolatinis nerimas ar įtampa, nevisavertė mityba, fizinio krūvio stoka yra nuolatiniai šiuolaikinio intensyvaus gyvenimo palydovai, už kuriuos esame atsakingi patys.

- Kokie yra jauniausi jūsų pacientai?

- Retai, bet pasitaiko, kad atkeliauja 16 metų jaunuolių, kurie skundžiasi stipriais nugaros skausmais. Dauguma besilankančių – jaunų, darbingų žmonių, kurių amžiaus vidurkis apie 25-30 metų.

- Didžioji dalis žmonių šiais laikais dirba sėdimą darbą. Kaip išlikti sveikais, išlaikyti tiesų stuburą ir neturėti problemų ir skausmų su nugara esant tokioms aplinkybėms?

- Kaip ir minėjau, sėdėjimą reikia kompensuoti judesiu. Pats elementariausias dalykas – sistemingai pasirąžyti darbo dienos metu. Jeigu leidžia galimybės į darbą keliauti pėsčiomis, per pietų pertrauką išeiti pasivaikščioti. Po darbo užsiimti mėgstama sportine veikla, laiku kreiptis į kineziterapeutą. Nelaukite, kol pajausite pirmuosius skausmus. Prevencija visuomet yra geriau nei gydymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų