REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuolatinis užkandžiavimas dažnai tampa sunkiai pastebimu įpročiu, dėl kurio vėliau stebimės, kodėl nepavyksta atsikratyti nereikalingų kilogramų. Be abejo, šiam malonumui dažniausiai renkamės įvairius saldumynus, miltinius ar sūrius užkandžius, kurie ne tik dailios figūros, tačiau ir bendros mūsų sveikatos priešai.

Nuolatinis užkandžiavimas dažnai tampa sunkiai pastebimu įpročiu, dėl kurio vėliau stebimės, kodėl nepavyksta atsikratyti nereikalingų kilogramų. Be abejo, šiam malonumui dažniausiai renkamės įvairius saldumynus, miltinius ar sūrius užkandžius, kurie ne tik dailios figūros, tačiau ir bendros mūsų sveikatos priešai.

REKLAMA

Mitybos ir detoksikacijos specialistė, tinklaraščių Vital Dieta ir Žali Kokteiliai autorė Simona Daujotaitė su skaitytojais dalinasi patarimais, kaip veiksmingai kovoti su nuolatiniu užkandžiavimu ir deramai pasirūpinti savo sveikata. „Viena iš dažniausiai pasitaikančių nuolatinio užkandžiavimo priežasčių yra užplūdusios emocijos.

Sutiksite, jog dėl kažko džiaugdamiesi norime save apdovanoti arba, kada kamuoja liūdesys, maistu siekiame save paguosti. Taip pat nuobodulys – dar viena galima priežastis besaikiams užkandžiams. Galite pastebėti, jog užsiimant įdomia veikla, tiesiog, nėra laiko galvoti apie maistą, tačiau jei savaitgalio poilsiui liekate namuose, užkandžiavimas tampa pernelyg dažnas“, – kalba S. Daujotaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalta netinkama mityba

Anot specialistės, norą nuolat užkandžiauti taip pat gali lemti ir nereguliarus pagrindinių patiekalų valgymas ir juose esantis nepakankamas kiekis baltymų. Pavyzdžiui, jei pietums suvalgysite lėkštę salotų, po valgio tikrai norėsis užkandžiauti, kadangi tokio pagrindiniu valgymo organizmui nepakaks. „Baltymai, esantys tokiuose produktuose, kaip mėsa, žuvis, pieno produktai, riešutai, sėklos, ankštinės daržovės, suteikia sotumo jausmą. Organizmas juos virškina lėčiau nei angliavandenius, tad su kiekvienu patiekalu, kuris praturtintas baltymais, sotūs jausitės kur kas ilgesnį laiką ir pamiršite užkandžius“, – sako mitybos specialistė.

REKLAMA

Antsvoris ir sveikatos sutrikimai

Nuolatinis užkandžiavimas nesant alkio jausmui itin spartina nereikalingų kilogramų augimą. Esant tokiems mitybos įpročiams nepastebimai galime suvartoti daugiau nei 600 papildomų kalorijų per dieną ir blogiausia tai, jog tokioms pertraukėlėms dažniausiai renkamės sveikatai itin žalingą maistą. „Perdirbti produktai, kaip sausainiai, pyragaičiai, bulvių traškučiai, šokolado batonėliai, varškės sūreliai ir kitas panašus maistas prisideda ne tik prie padidėjusio svorio, tačiau ir kitų sveikatos problemų. V

REKLAMA
REKLAMA

artojant per daug rafinuotų, su dideliu kiekiu pridėtinio cukraus produktų, gali padidėti blogojo cholesterolio kiekis ir prasidėti įvairūs organizmo uždegiminiai procesai, vedantys prie įvairiausių kitų ligų“, – tvirtina Simona Daujotaitė

Atsikratykite užkandžiavimo įpročio Be abejo, blogų įpročių ne taip paprasta atsikratyti, ypatingai tuomet, kai jie itin skanūs ir keliantys malonumą. Visgi, kas galėtų padėti gyventi sveikai ir pamiršti šį kenksmingą įprotį.

Pasak mitybos ir detoksikacijos specialistės, pirmiausia, prieš griebiantis užkandžio vertėtų sąmoningai pagalvoti, ar aš iš tiesų esu alkanas. Gali būti, kad alkį maišote su troškuliu, tad prieš puolant valgyti išgerkite stiklinę vandens. Jei iš tiesų esate alkanas, rinkitės sveikus, didesnę energinę vertę turinčius užkandžius, kuriuose yra baltymų.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad pagrindiniai dienos patiekalai turi būti maistingi bei sotūs. „Vis dėlto, visiškai užkandžiavimo atsisakyti nevertėtų, kadangi reguliariai maitinantis sveiki užkandžiai valgomi tarp pagrindinių dienos patiekalų. Šie padeda kontroliuoti apetitą ir patenkina sveikos mitybos poreikius. Per dieną turėtų būti valgomi 3 pagrindiniai patiekalai ir 2 arba 3 užkandžiai. Pertraukos tarp valgymų rekomenduotinos nuo 2,5 iki 4 valandų. Kelios idėjos sveikiems užkandžiams: virtas kiaušinis ant trapios duonelės, mėgstamas vaisius su keletu riešutų, humusas su daržovėmis ar indelis natūralaus jogurto su šaukšteliu įvairių sėklų“, – kaip sveikai užkandžiauti pataria Simona Daujotaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų