REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatorių partijos narė Rasa Juknevičienė tikina, kad iniciatyvos, prie kurių prisideda valstiečiai ir Ramūnas Karbauskis, greitai tampa juokingomis. Net jei pati mintis ir yra gera. Visgi, valstiečiai tikina, kad opozicija bando įteikti rinkėjams, kad jų balso atidavimas buvo neteisingas. O koalicijos partneriai socialdemokratai sako, kad patirtis ateis su laiku, o valstiečių daromų klaidų turėtų apmažėti.

Konservatorių partijos narė Rasa Juknevičienė tikina, kad iniciatyvos, prie kurių prisideda valstiečiai ir Ramūnas Karbauskis, greitai tampa juokingomis. Net jei pati mintis ir yra gera. Visgi, valstiečiai tikina, kad opozicija bando įteikti rinkėjams, kad jų balso atidavimas buvo neteisingas. O koalicijos partneriai socialdemokratai sako, kad patirtis ateis su laiku, o valstiečių daromų klaidų turėtų apmažėti.

REKLAMA

Nepasitenkinimas valstiečių idėjomis kilo po inicijuotų alkoholio kontrolės pataisų, kurios iššaukė visuomenės susiskaldymą ir net mitingą, nukreiptą prieš šias idėjas.

Pradeda ne nuo to galo

Konservatorė Rasa Juknevičienė tikina, kad valstiečiai savo idėjas pristatyti visuomenei pradeda ne nuo to galo.

Konservatoriai jau senokai pradėjo apie tai kalbėti. Reikia prisiminti ir A.Matulo iniciatyvas, projektai pateikti dar anoje Seimo kadencijoje. Bet valstiečiai pradeda daryti dalykus, visiškai ne nuo to galo. Arba tai alaus festivaliuose uždraudimas, lauko kavinės. Tokie dalykai suerzina žmonės ir duoda labai gera įrankį į rankas tiems, kurie iš tikrųjų apskritai nenori jokių alkoholio ribojimų. Tai suerzindami normalius žmonės, tie kurie nei alkoholikai, nei girtuokliai, jie tiesiog diskredituoja visą šitą labai svarbią sritį“, - savo požiūrį dėsto R.Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Panašiu pavyzdžiu konservatorė įvardija ir daug aistrų sukėlusią R.Karbauskio tautinio kostiumo idėją. Politikė tikina, kad po viso skandalo jai nebesinori užsidėti ir savojo.

REKLAMA

„Pasižiūriu aš į savo spintą, kurioje kaba tautiniai drabužiai. Aš juos taip mylėjau, pati pirmoji Lietuvoje dar aname šimtmetyje pasisiuvau drabužius. Bet kai dabar padaryta iš to karikatūra, kažkokia keista politika. Tai atvirai pasakius, man jau nebelabai juos norisi rengtis“, - pasakoja politikė.

Paklausta, kodėl valstiečiai taip lengvai suklumpa, R.Juknevičienė tikina, kad tokia praktika yra būdinga populistinėms partijoms. Kurie manipuliuoja savo pažadais ir rinkėjais. Taip pat priduria, kad turbūt čia kalta yra R.Karbauskio karma.

„Aš nežinau, gal čia karma kalta. Buvo burbulas išpūstas su visu jų profesionalumu. Žmonėms kalbėjo vieną prieš rinkimus, po to visiškai neįsigilinę pradėjo daryti. Tai va taip ir būna visiems populistams. Negi pirmą kartą mes tą matome? Gi nuo 2000 metų visada ateina kažkas, kas prišneka, pripučia burbulų, o po to jie sprogsta. Man atrodo, kad čia nepatyrimas. Jie dar manipuliuoja ta dalimi žmonių, kurie mažiau politinės patirties turi. Ir jiems gal atrodo, kad visas jų gyvenimas priklauso tik nuo valdžios, jie labai daug iš jos tikisi. Todėl valstiečiai kalba savo rinkėjams. Bet jų veikla yra nukreipta daugiau į tokį keistą bandymą save apginti“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja politikė.

REKLAMA
REKLAMA

Tradicinės partijos „deda į krūmus“

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovas Povilas Urbšys kaltinimą atremia, sakydamas, kad valstiečiai yra kitokia valdžia, nei kad yra įprasta.

„Sekasi ar nesiseka, dar yra anksti kalbėti, nes galutinį sprendimą vis tiek priims Seimas. Ir kai nebus priimti įstatymai dėl Miškų urėdijų reformos, Aukštųjų mokyklų, alkoholio ribojimo vartojimo, tada jau bus galima taip sakyti. Aš nesakau, kad įstatymų projektai yra tobuli, bet kuo mes skiriamės nuo anksčiau buvusios valdžios. Tai ankstesnieji buvo įtikėję savo teisumu. Ir važiuodavo įjungę savo politinį buldozerį. Kai nesvarbu, ką žmonės mano ir kokia yra viešoji nuomonė. Tai tuo valdžia ir skiriasi. Taip, dabar ji jautresnė, įsiklauso ir nėra įtikėjusi savo teisumu“, - tikina valstietis P.Urbšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas taip pat teigia, kad tradicinės partijos, reformas deklaruojantys tik prieš rinkimus, pačios deda į krūmus.

„Man keista, kad tai yra vertinama kaip išgąstis ir atsitraukimas. Nors nuo pirminių nuostatų net per milimetrą neatsitraukiama. Galbūt planai yra koreguojami. Visos politinės jėgos deklaravo, kad reikia pokyčių mūsų valstybėje. Kai tik prieiname prie tų pokyčių, kai tik sukyla diskusija, pamatome, kad pokyčių skelbėjai deda į krūmus“, - tikina politikas.

Seimo narys taip pat teigia, kad tokia kritika valstiečių atžvilgiu yra skirta įrodyti, kad rinkėjai pasirinko neteisingai. Tačiau primena, kad tradicinės partijos trukdo jų pačių deklaruotoms reformoms.

REKLAMA

„Aš manau, kad visa kritika valstiečiams prasidėjo dar nuo to, kad mūsų sąrašas vertinamas kaip politiniai išsišokėliai. Viskas yra daroma tam, kad parodytų, kad žmonių pasirinkimas buvo klaidingas. Žmonės skatinami nesiblaškyti ir prisiminti tuos išrinktuosius, kurie, anot jų, gali tautą geriausiai atstovauti. O kad tą būtų galima įrodyti, stabdomos ir neleidžiama priimti būtinų sprendimų. Šaukia, kad sprendimus reikia priimti, bet patys tam ir trukdo“, - tv3.lt naujienų portalui sako P.Urbšys.

Grėblio smūgio į kaktą buvo galima išvengti

Socialdemokratas Algirdas Sysas tikina, kad teigiamai žiūri į valstiečių ryžtą.

„Visų pirma reikia pagirti valstiečius už tai, kad tai, ką jie žadėjo prieš rinkimus, kad ir kova prieš alkoholį, jie tai ir daro. Nes tam reikia drąsos. Yra daug sudėtingesnių klausimų, bet kažkodėl visi kalba tik apie tai, kur ir kiek galėsime išgerti. O jie ryžtingai siekia to, ko žadėjo“, - tikina politikas.

REKLAMA

„Jeigu nieko nedarai, tai neklysti. Pirmiau gal reikėjo koalicijoje apsitarti, tie dalykai, dėl kurių jie atsitraukė ir sukėlė daugiausiai nepasitenkinimo. Arba tuo pasinaudojo sukeldami didesnį nepasitenkinimą tie, kas iš to gauna didelius pinigus. Galima buvo iš anksto numatyti tuos dalykus. Ir to grėblio smūgio į kaktą būtų žymiai mažiau. Bet gyvename ir mokomės. Nauji žmonės Seime, nauji politikai ir be klaidų, pasirodo, neišeina“, - situaciją vertina Seimo narys.

Socialdemokratas tikina, kad dabar svarbiausia yra diskutuoti viduje, o ne leisti nepatvirtintas idėjas į viešumą.

„Žinot, būna ir 20 metų Seime ir tai tą grėblį gauni į kaktą. Čia viskas priklauso nuo mokymosi intensyvumo, nuovokos, nuo gauto guzo didumo. Čia viskas susideda. Čia negalima apsakyti, kad rytoj jau viskas baigsis. Bet kuo toliau, tuo darosi viskas aiškiau. Pavyzdžiui trečiadienį turėjome koalicijos posėdį, kuriame vieningai keitėmės nuomonėmis. Ir nors požiūriai ne visur sutapo, siekiame, kad būtų kuo mažiau diskusijų į išorę“, - situaciją vertina politikas.

Socialdemokratas taip pat tikina, kad jam už koalicijos partnerius raudonuoti tikrai netenka. Žandai kaista tik pačiam pridarius klaidų. „Negaliu raudonuoti už tai, kad kažkas kažkam nepasisekė. Nematau čia nei raudonavimo, nei smerkimo. Bandau suvokti, kaip aš ar mes atrodėme pirmoje kadencijoje. Tai man padeda ne taip kritiškai vertinti ir kritikuoti savo kolegas“, - tv3.lt naujienų portalui sako A.Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų