REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Moterys (nuotr. Fotolia.com)

Praryjami intragastriniai balionai per pirminius bandymus pasirodė saugi ir veiksminga kovos su antsvoriu priemonė, parodė tyrimas, kurio rezultatai ketvirtadienį buvo pristatyti vienoje medikų konferencijoje.

29

Praryjami intragastriniai balionai per pirminius bandymus pasirodė saugi ir veiksminga kovos su antsvoriu priemonė, parodė tyrimas, kurio rezultatai ketvirtadienį buvo pristatyti vienoje medikų konferencijoje.

REKLAMA

Vadinamieji intragastriniai balionai ištisus dešimtmečius buvo naudojami gydyti nutukusius pacientus, norinčius atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Šie vandens pripildomi balionai išsipučia ir pripildo didžiąją dalį skrandžio ertmės. Dėl to asmuo greičiau pasisotina mažesniu maisto kiekiu.

Iki šiol tokie balionai į skrandį galėdavo būti įdedami tik chirurgiškai, o atliekant šią brangiai kainuojančią procedūrą pacientui taip pat turi būti taikoma anestezija.

Romos universiteto „La Sapienza“ eksperimentinės medicinos mokslininkė Roberta Ienca atliko nedidelį tyrimą. 42 nutukusiems pacientams – 29 vyrams ir 13 moterų – buvo pasiūlyta praryti balioną, kuris vandeniu užpildomas tik vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

„Prie baliono, suvynioto į kapsulę, yra prijungtas kateteris“, – naujienų agentūrai AFP paaiškino mokslininkė.

Gydytojas užpildo balioną vandeniu per plonytį vamzdelį, o tada šis ištraukiamas per gerklę.

„Procesas trunka vos kelias sekundes“, – pridūrė R.Ienca.

Savanorių kūno masės indeksas (KMI) svyravo nuo 30 iki 45. Nutukusiu laikomas žmogus, kurio KMI viršija 30. Šis rodiklis apskaičiuojamas padalijus žmogaus svorį kilogramais iš ūgio metrais, pakelto kvadratu.

REKLAMA

Balionai buvo palikti pacientų skrandžiuose 16 savaičių. Tuo laikotarpiu savanoriai laikėsi dietos, per kurią vartojo mažai angliavandenių ir gaudavo nedaug kalorijų.

Pasibaigus bandymo laikotarpiui, balionas automatiškai subliūkšta ir yra pašalinamas su išmatomis.

Vidutiniškai bandymo dalyviai numetė daugiau kaip 15 kg – tai yra, 31 proc. antsvorio.

Savanoriai nesiskundė patyrę jokio reikšmingo šalutinio poveikio.

Laukiama FDA leidimo

Po tyrimo pacientams buvo paskirta Viduržemio jūros dieta. Jie vartojo daug daržovių bei alyvuogių aliejaus ir nedaug baltymų bei krakmolo.

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji technika yra „saugus ir veiksmingas svorio metimo metodas“, sakė R.Ienca savo pranešime.

Kadangi praryjamas balionas „nereikalauja endoskopijos, operacijos ar anestezijos, jis gali tapti prieinamas didesniam skaičiui nutukusių pacientų, kuriems nepadeda gydymas dietomis ar gyvenimo būdo (pakeitimu)“, sakė ji.

Be to, naujasis būdas gali būti daug pigesnis, pridūrė mokslininkė.

„Pats savaime intragastrinis balionas nėra ilgalaikis sprendimas mesti svorį“, – bandymo rezultatus komentavo minėtame tyrime nedalyvavęs tiriamosios medicinos mokslininkas Simonas Corkas iš Londono imperatoriškojo koledžo.

„Vis dėlto intragastriniai balionai būna naudingi kai kuriems pacientams, o pristatytas įrenginys, kurio nereikia įdėti chirurginiu būdu, yra teigiamas žingsnis pirmyn“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV kompanijos „Allurion Technologies“ pagaminti balionai jau pasirodė Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Belgijos ir Graikijos rinkose. Taip pat jų galima įsigyti Saudo Arabijoje ir Kuveite.

Netrukus kompanija planuoja kreiptis į JAV maisto ir vaistų administraciją (FDA) dėl leidimo prekiauti šiais balionais ir Jungtinėse Valstijose.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti Europos kongrese dėl nutukimo, Portugalijos Porto mieste. Jis vyks iki gegužės 20-osios.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų