REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik 23 tūkst. gyventojų turinčioje etninėje Žemaitijos sostinėje renovuotų daugiabučių skaičius pasiekė 29. Renovacijos tempai čia nelėtėja ir toliau, o telšiškiai tikina už šilumą mokantys net iki 8 kartų mažiau.

Beveik 23 tūkst. gyventojų turinčioje etninėje Žemaitijos sostinėje renovuotų daugiabučių skaičius pasiekė 29. Renovacijos tempai čia nelėtėja ir toliau, o telšiškiai tikina už šilumą mokantys net iki 8 kartų mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norinčiųjų daugėja

Liepos mėnesį Telšiuose bus užbaigti dar vieno daugiabučio modernizacijos darbai. Tą patį mėnesį prasidės dar 7 daugiabučių renovacija, kuriai parama buvo skirta antrojo paraiškų teikimo etapo metu. Po kurio laiko planuojama pradėti renovuoti dar 9 daugiabučių renovaciją. Vaida Butautienė, „Telšių butų ūkio“ specialistė renovacijai, pastebi, kad žmonės, nors ir pasiskundžiantys nemažomis statybų kainomis, aktyviai pageidavo dalyvauti trečiajame paraiškų etape.

REKLAMA

„Nuolatos sulaukiame daug klausimų, ar ateityje programa tęsis, kada bus galima vėl teikti paraiškas. Faktas, kad per renovacijos programos gyvavimo dešimtmetį, žmonių požiūris keitėsi į gerąją pusę, matant sėkmingus pavyzdžius, gaunant vis daugiau informacijos apie renovacijos naudą. Na, o modernizacija patenkintų gyventojų taip pat yra labai daug, tik gal juos ne taip dažnai girdime kaip tuos, kurie liko kažkuo nepatenkinti“, – šypsosi pašnekovė. Specialistės nuomone, per dešimtmetį patobulėjo ir pati renovacijos programa: nors biurokratijos išvengti sunku, šiandien administratoriaus darbas jai atrodo gerokai lengvesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Renovuotas ištisas kvartalas

Jau porą metų Telšių Šviesos gatvėje stūkso penkių renovuotų daugiabučių kvartalas. „Tikrai neturėjau jokių nusiskundimų nei administraciniais procesais, nei rangos darbais, atliktais bendrovės „Telšių statyba“. Didžiausios po renovacijos ištikusios bėdos – kažkam neužsidarantis, o kažkam neatsidarantis balkonas, bet tai buvo labai greitai sutvarkyta“, – įspūdžiai dalinasi 25 namo gyventoja Aurika Stupelienė. Aplink keturių aukštų namus buvo iš esmės tvarkoma aplinka, lyginamos asfalto duobės, o statybininkai viso proceso metu ir jo pabaigoje išliko itin tvarkingi. Moteris ypatingai džiaugiasi plastikiniais slankiojančių durų balkonais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet ar visi renovaciją sutiko taip pat entuziastingai? „Pradžia buvo išties sunki. Reikėjo įdėti nemažai pastangų siekiant įkalbėti gyventojus, įtikinti juos renovacijos nauda. Tačiau po truputį ėmėm ir įkalbėjom, nors ir liko keletas už tai nepasirašiusių žmonių. Žinote, vyresni žmonės nenori po savo mirties perleisti paskolų vaikams ir anūkams“, – sako A. Stupelienė.

Už šildymą moka 20 eurų

Prieš keletą metų Šviesos gatvės kvartale atliktas tyrimas parodė, kad šie namai yra itin pralaidūs šilumai, ypač problematiški buvo kampiniai butai, kuriuose vyravo šaltis. Paskatinti „Telšių butų ūkio“ ir dosnios ES paramos, kvartalo gyventojai nutarė, kad atėjo metas „apvilkti namui kailinius“ ir pradėti gyventi šilčiau.

REKLAMA

„Prisimenu, kad anksčiau už gruodžio ir sausio mėnesio šildymą nedidelės kvadratūros dviejų kambarių bute mokėdavome po 550 litų (apie 160 Eur). Dabar tuo pat metu, dar turint autonominį šildymą, šilumos sąskaita tesiekia 20 eurų. Be abejo, reikia mokėti renovacijos paskolą, bet štai pensininkams šie dalykai kompensuojami. O jauni žmonės irgi džiaugiasi galimybe išjungti šildymą dienos metu išėjus į darbą ir tokius būdu taupyti. Žodžiu, matau vien pliusus“, – džiaugiasi pašnekovė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų