REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš valdžios rengiamus alkoholio pardavimų ir reklamos draudimus kyla ir Lietuvos žvaigždės. Kai kurie net žada emigruoti, jei radikalūs draudimai bus patvirtinti.

Prieš valdžios rengiamus alkoholio pardavimų ir reklamos draudimus kyla ir Lietuvos žvaigždės. Kai kurie net žada emigruoti, jei radikalūs draudimai bus patvirtinti.

REKLAMA

Antradienį prie Seimo rūmų į taikų koncertą rinksis būrys atlikėjų. Muzikantai pabrėžia, kad jų balsas skambės ne už alkoholį, o prieš draudimus, kurie iš sąmoningų suaugusių piliečių atima teisę rinktis.

Grupės „Bix“ lyderis Saulius Urbonavičius-Samas:

Alkoholio esu visiškai atsisakęs jau 12 metų. Tai mano asmeninis sprendimas. Labai tuo džiaugiuosi ir visiems to linkiu. Bet draudimai, kuriuos dabar rengia valdžia, liečia visai kitus dalykus – žmogaus laisvę ir apsisprendimo teisę. Esu už laisvą ir blaivią Lietuvą. Bet to neįmanoma pasiekti draudimais. Draudimai niekada neduoda norimo rezultato, nes uždraustas vaisius visada saldesnis. Buvo Amerikoje sausas įstatymas. Kuo baigėsi? Mafijos karais.

Tam tikrus ribojimus taikyti galima, prieinamumą mažinti reikia. Bet tai daryti reikia protingai. Gąsdina valdžios nesikalbėjimas su žmonėmis, dialogo nebuvimas. Valdžia žmones laiko avių banda – aptversime jus ir išsispręs problemos. Bet taip problemos nesprendžiamos. Tai yra neprofesionalu, nenormalu ir kelia visuomenei baimę. Iš laisvos europinės valstybės daro kažkokį musulmoninį talibaninį kraštą.

REKLAMA
REKLAMA

Ribojimo priemonės taikomos ne į tą pusę. Problema nesprendžiama iš esmės, nekovojama su šalies periferijoje klestinčiu „bambalizmu“, miesteliuose veikiančiomis girdyklomis. Vietoje to nusitaikyta į miestų centruose esančias kavines, kultūringas šventes ir festivalius. Vasaros šventėse groju jau daug metų. Mačiau tuos laikus, kai skraidė buteliai. Dabar tai seniai praeityje. Tai kam stoti skersai kelio žmonėms, kurie puikiai su ta problema tvarkosi?

REKLAMA

Matosi, kad valdžia neturi giluminio ir nuoseklaus plano kovai su alkoholizmu. Gal nuo jų draudimo pagerės statistika – mažiau bus parduota alkoholio. Tačiau atsiras daug nelegalių taškų. Statistiškai džiaugsimės, kad nupirko šešiais bambaliais mažiau. O kad atsivežė 20 ir Baltarusijos, tai nesiskaitys? Matau čia demonstratyvų politinį šou. Tai yra baisiausia.

Mes jau gyvenome Sovietų Sąjungoje, kur viskas buvo sprendžiama draudimais, bausmėmis ir grasinimais. Tuomet valdžia viską geriau žinojo ir sprendė už tave. Dabar mūsų valdžia vėl įsivaizduoja, kad visuomenė yra neįgali už save nuspręsti. Bet draudimais jie irgi nieko nelaimės. Žmogų reikia edukuoti, šviesti. Nuo pat mokyklos kalbėti apie tai, kas yra alkoholis ir kokia jo žala. Neįmanoma uždrausti žmonėms gerti – reikia juos išmokyti negerti.

REKLAMA
REKLAMA

Grupės „G&G Sindikatas“ lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras:

Mes esame sąmoningi, protingi, suaugę žmonės, kurie gali nuspręsti, kaip jiems elgtis. Kokią naudą davė draudimai kada nors gyvenime kalbant apie visuomenės moralinių normalų pasirinkimus? Niekada jokių. Draudimas – tai nesugebėjimas susitarti ir sukurti erdvės, kurioje žmonės būtų ugdomi sąmoningai daryti teisingus pasirinkimus. Draudimas yra lengviausias būdas. Kai nieko daugiau nesugebi, tai skubi uždrausti.

Daug ko esu matęs, bet kad alkoholis sukeltų bėdas per koncertus ir šventes, yra išimtys, o ne dažni atvejai. Tie žmonės, kurie ateina į koncertus, nėra tikslinė grupė, kurią reikia gydyti nuo alkoholizmo ir kažką drausti. O tos kategorijos, kurie yra prasigėrę, naujieji draudimai neliečia, nes nei į renginius, nei į festivalius tie probleminiai alkoholio vartotojai nevažinėja. Taigi tie valdžios sugalvoti draudimai veikia ne tuos, kurie iš tiesų kenčia nuo alkoholio, ir kurių vaikai kenčia, ne tą Lietuvos paraštėse esantį liūną. Čia veikiama ne tais būdais ir ne toje vietoje, kur iš tiesų reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats faktas, kad suaugusiam žmogui draudžiama pačiam pasirinkti, žeidžia žmogaus orumą. Aš esu protingas žmogus, kuris pats nuspręs, ką jam gyvenime daryti. Su manimi galima kalbėtis, susitarti. Bet sprendimus turiu priimti aš pats. Mes juk laisva valstybė. Ar jau ne?

Tuo metu kai repavome „Mes vis tiek gersim alų savo Vokiečių gatvėj“ valdžia irgi ėmėsi drastiškų sprendimų. Bet problemos jie nepanaikino. Draudimai gerti gatvėse buvo priimti ne tam, kad būtų kovojama su nusigėrimu, o tam, kad palengvėtų sąlygos verslui, lauko kavinėms. Gal ir šį kartą išlįs kažkas panašaus.

Antrą vertus, mano nekompetentinga nuomone, valdžia draudimais tik rodo savo politinę bejėgystę. Labai liūdnas vaizdelis, kalbant apie žmones, kurie priiminėja tuos sprendimus. Jų padaryti sprendimai tiesiogiai darys įtaką jų padėčiai ir ateičiai per būsimus rinkimus. Dabar valdžia labiau kuria problemas, nei jas sprendžia. Spręsti tas problemas būtina, tik ne tokiose vietose. Ne festivaliuose, kur žmonės kartą per metus suvažiuoja. Tai tikrai neveiks. Nei alkoholizmo problema nesumažės, nei suvartojimas. Gal buitinis išaugs. Kuris yra kur kas didesnę įtaką darantis jaunajai kartai. Juk vaikai viską atsineša iš šeimos ir iš namų. Tai su tomis šeimomis ir reikia dirbti. O ne dėti draudimus ten, kur renkasi sąmoningi žmonės.

REKLAMA

Atlikėjas Benas Aleksandravičius – „ba.“:

Man šlykštu klausyti, kaip menkinami žmonės ir žeminami jų pasirinkimai. Šiuolaikinė valdžia žmones lygina su gyvuliais. Belieka, kad pastatytų elektros tvorą visiems ir rodytų, į kurią pusę eiti. Didžioji dalis žmonių, su kuriais kalbu, pasisako ne už alkoholį, o prieš draudimus. Mes ne kovojame, kad galėtume gerti. Tiesiog siekiame laisvės, nes girdime vis daugiau draudimų. Nenoriu, kad Lietuva grįžtų į priespaudą, prieš kurią tiek kovota.

Valdžia dabar dvidešimtmetį sulygina su vaiku. Aš galvoju, kad 18 metų žmogus jau yra pajėgus nuspręsti, ko jam reikia ir prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Tačiau valdžia per daug nori valdyti. Pasiimti viską į savo rankas. Nes mes juk nežinome, kaip elgtis, o jie vieni žino, jie – vadai. Kyla noras visą šitą šūdą tiesiog nugriauti.

REKLAMA

Labiausiai man gaila tų žmonių, kurių verslas, lauko kavinės, festivaliai sužlugs. Žmonės festivalius organizuoja dešimtmečius ir visą laiką alkoholio pramonė yra jų esminiai rėmėjai. Dabar dings pagrindinis pajamų šaltinis. Dings ir darbas žmonėms. Jei būčiau lauko kavinės savininkas, dirbčiau ties tuo 10 metų, tai būtų mano vienintelis pragyvenimo šaltinis, neįsivaizduoju, ką galvočiau. Turbūt dabar sėdėčiau kampe susiėmęs už kelių ir linguočiau iš baimės, ką reikės daryti.

Alkoholis yra problema, niekas dėl to nesiginčija. Bet drausti viską iš eilės? Viskas daroma nuo kito galo. Kaziuko mugė ar Jūros šventė nėra tos vietos, kur žmonės eina prisigerti – jie eina ten džiaugtis ir švęsti. Dabar, atrodo, kad kyla grėsmė, ar tos šventės iš viso išliks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal reiktų valdžiai pasižiūrėti, iš kur alkoholizmo problema iš tiesų kylą? Gal pradėti nuo padėties kaimuose, miesteliuose? O ne žlugdyti didžiausius renginius ir festivalius, kurių žmonės laukia visus metus. Tai yra tikrai neteisinga.

Socialiniame tinkle griežta nuomone pasidalino ir Justė Arlauskaitė Jazzu:

Tikrai neatmetu galimybės emigruoti dar kartą – ne dėl to, kad negalėsiu prisigert viešoj vietoj, o todėl, kad su manim elgiasi kaip su degrade, kaip su mentaline debiloide, nesuprantančia kas yra kas, kad man draudžia rinktis, kad šitie sugriaus mūsų kultūrą, kurios dalis aš jaučiuos, kurią myliu, puoselėju ir palaikau. Nesiruošiu gyvent stebima ir valdoma šitų idiotų, negalėdama atsipalaiduoti, rengti koncertų, be teisės rinktis. Neleisiu, kad iš manęs šita demonų banda tyčiotųsi. Eikit jūs... Jūs griaunat mūsų šalį ir skatinat išvažiuoti didžiąją dalį žmonių. Niekada negalvojau, kad taip pasakysiu, bet – aš tarp jų. F*** you, ribiniai fanatikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų