REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
Donaldas Trumpas: situacija su Šiaurės Korėja gali baigtis didžiuliu, didžiuliu konfliktu (nuotr. SCANPIX)

JAV prezidentas interviu „Reuters“ paskelbė, kad karinis konfliktas su Šiaurės Korėja yra įmanomas, tačiau jis šiame branduoliniame ginče renkasi diplomatinę išeitį.

100

JAV prezidentas interviu „Reuters“ paskelbė, kad karinis konfliktas su Šiaurės Korėja yra įmanomas, tačiau jis šiame branduoliniame ginče renkasi diplomatinę išeitį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra tikimybė, kad visa tai baigsis didžiuliu, didžiuliu konfliktu su Šiaurės Korėja. Neabejotinai,“ – interviu metu pareiškė šimtadienį prezidento poste minintis Donaldas Trumpas.

REKLAMA

Nepaisant to, D. Trumpas akcentavo, kad yra pasiryžęs taikiai išspręsti krizę, kuri komplikavo reikalus keliems JAV prezidentams. JAV prezidento administracija yra pasiryžusi naudotis sankcijų metodu, o karinis konflikto sprendimas kol kas nėra prioritetinis.

„Mes labai norėtume išspręsti viską diplomatijos būdu, tačiau tai yra labai sudėtinga,“ – pareiškė jis.

Interviu metu jis taip pat užsiminė, kad Pietų Korėja turėtų susimokėti už dislokuotas THAAD priešraketinės gynybos sistemas. Taip pat jis norėtų peržiūrėti arba nutraukti JAV ir Pietų Korėjos laisvosios prekybos sutartį, kurios pasirašytos sąlygos jam nepatinka. Paklaustas, kada jis tai ketina padaryti, D. Trumpas pareiškė: „Labai greitai. Aš skelbiu tai dabar“.

REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentui taip pat užkliuvo „nepakankamas Saudo Arabijos indėlis už JAV suteikiamą gynybą“.

Paklaustas apie kovą su „Islamo valstybe“, D. Trumpas pareiškė, kad smogikų grupuotė turi būti nugalėta.

„Turiu pasakyti, kad turi ateiti galas. Ir ta pabaiga turi būti žeminanti,“ – pareiškė jis, kai buvo užklaustas kokia galima kovos su islamistiniu ekstremizmu pabaiga.

Xi Jinpingas „labai stengiasi“

D. Trumpas pareiškė, kad Šiaurės Korėja yra didžiausias globalus iššūkis jam. Jis pažėrė pagyrų Kinijos prezidentui Xi Jinpingui dėl šios šalies pagalbos bandant paveikti Pchenjaną. Du lyderiai buvo susitikę Floridoje šį mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad jis labai stipriai stengiasi. Jis tikrai nenori matyti neramumų ar mirčių. Jis to matyti nenori. Jis yra geras vyras. Jis yra geras vyras ir galėjau gerai su juo susipažinti,“ – pasakojo JAV prezidentas.

„Iš to kas buvo pasakyta, jis myli Kiniją ir jis myli Kinijos žmonės. Aš žinau, kad jis sugebės kažką padaryti, galbūt yra tikimybių, kad ir negalės,“ – atsakė D. Trumpas.

Donaldo Trumpo administracija trečiadienį paskelbė Šiaurės Korėją „neatidėliotina nacionalinio saugumo grėsme ir pagrindiniu užsienio politikos prioritetu“. JAV diplomatų teigimu, prioritetas šios problemos sprendimui bus teikiamas ekonominiam ir diplomatiniam spaudimui, įskaitant ir Kinijos įtraukimą į derybas.

REKLAMA

JAV pareigūnai pažymėjo, kad kovos veiksmai taip pat yra svarstomi – siekiant parodyti karinę galią į regioną buvo išsiųstas lėktuvnešis ir povandeninis laivas su palyda.

Ekspertai baiminasi, kad bet koks JAV karinis veiksmas sukeltų grandininę reakciją, dėl kurios nukentėtų daug Pietų Korėjos ir Japonijos žmonių, įskaitant ir JAV pajėgas šiose šalyse.

„Aš tikiuosi, kad jis yra racionalus“

Donaldas Trumpas, paklaustas ar Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną gali laikyti racionaliu, pareiškė, kad vadovaujasi nuostata, jog jis yra racionalus. Jis pažymėjo, kad Kimas valdžią perėmė būdamas itin jaunas.

REKLAMA

„Jis yra 27-ių. Jo tėvui mirus, perėmė režimą. Sakykit ką norite, bet tai nėra lengva, ypač tokio amžiaus,“ – kalbėjo D. Trumpas.

„Aš nesakau, kad tai yra gerai ar blogai, aš tiesiog sakau, kad tai yra labai sunkiai įgyvendinama. Dėl to, ar jis yra racionalus ar ne, aš neturiu nuomonės. Aš tikiuosi, kad yra,“ – pareiškė JAV prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų