REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po vakar paskelbtų Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenų, jog kovo mėnesį padidinus akcizus jų surinkimas smuko, sureagavo ir Finansų ministerija.

Po vakar paskelbtų Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenų, jog kovo mėnesį padidinus akcizus jų surinkimas smuko, sureagavo ir Finansų ministerija.

REKLAMA

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenys rodo, kad kovo mėnesį, padidinus akcizus, jų surinkimas smuko beveik per pusę – 40 proc., t.y. 6,6 mln. Eur.

Naujienų portalui tv3.lt atsiųstame Finansų ministerijos atsakyme pripažįstama, kad remiantis VMI duomenimis, balandžio mėnesį deklaruota už kovo mėnesį mokėtina akcizų už alkoholinius gėrimus suma (ją valstybės biudžetas gaus balandžio mėn.) sudarė 6 mln. eurų, t. y. 10,5 mln. eurų (63,6 proc.) mažiau nei prieš metus.

„Šis neigiamas pokytis yra laikinas, nes, kaip ir buvo tikėtasi, įvyko atsargų kaupimas vasario mėnesį (prieš didesnių akcizų įsigaliojimą), kuris natūraliai sąlygoja po to einančių mėnesių mažesnius pardavimus“, – teigiama atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA

Jog alkoholiu buvo pasirūpinta iš anksto, rodo ir Finansų ministerijos duomenys. 2017 m. kovo mėnesį pajamų iš akcizų už etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus į valstybės biudžetą buvo surinkta 74 mln. eurų, t. y. 52,2 mln. eurų (3,4 karto) daugiau, nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tiesa, šios pajamos kovo mėnesio valstybės biudžete atsidūrė už vasario mėnesio pardavimus.

REKLAMA

„Atsižvelgiant į tai, kad akcizai apskaičiuojami ir mokami už didmeninėje rinkoje parduodamus alkoholinius gėrimus, šį pajamų augimą lėmė 2017 m. vasario mėn., palyginti su 2016 m. vasario mėn., ženkliai išaugusios alkoholinių gėrimų pardavimų apimtys didmeninėje rinkoje (etilo alkoholio, vynų ir kitų fermentuotų gėrimų pardavimai išaugo apie 3 kartus, alaus ir tarpinių produktų – apie 2 kartus). Pažymėtina, kad šį pardavimų augimą lėmė ne tik didesnė vartotojų paklausa mažmeninėje rinkoje, bet ir alkoholinių gėrimų atsargų kaupimas, siekant sumokėti mažiau mokesčių“, – rašo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo klausimu pasisakė ir finansų ministras Vilius Šapoka.

„Akcizų surinkimo dinamika vyksta tiksliai taip, kaip ir planavome. Pradžioje – šuolis, po to – mažėjimas ir stabilizavimas“, – trumpai atsakė jis.

Visgi Finansų ministerijos atsakyme nurodyta, kad situacija toliau bus stebima ir vertinama.

„Kartu pažymėtina, kad Vyriausybė yra pavedusi Finansų ministerijai kartu su Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos, Ūkio ir Žemės ūkio ministerijomis yra pavesta iki 2017 m. pabaigos įvertinti akcizų tarifų galimą poveikį viešiesiems finansams, šalies ekonomikai, akcizų mokesčio surinkimui ir pateikti savo išvadas Vyriausybei. Atsižvelgiant į tai, šiuo metu yra stebimi ir analizuojami rinkos pokyčiai, tačiau šiuo metu turint tik kelių mėnesių duomenis, daryti konkrečias išvadas dar anksti“, – patikina Finansų ministerija.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad šių metų kovą akcizų tarifai alui padidėjo 112 proc., vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams bei tarpiniams produktams – nuo 92 iki 111 proc., etilo alkoholiui – apie 23 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų