REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Vyganto Kumskio nuotr.,Palanga

Šis balandis išties neeilinis. Sulaukėme ir sniego, ir lietaus, ir perkūnijos, o kartais visi trys dalykai pasirodydavo tą pačią dieną. Taigi, ar normalu, kad šiluma dar neateina, vyrauja krituliai, ir kada ji ateis?

43

Šis balandis išties neeilinis. Sulaukėme ir sniego, ir lietaus, ir perkūnijos, o kartais visi trys dalykai pasirodydavo tą pačią dieną. Taigi, ar normalu, kad šiluma dar neateina, vyrauja krituliai, ir kada ji ateis?

REKLAMA

Panašūs orai Lietuvoje yra pakankamai normalus reiškinys. Apžvelgiant daugiamečius (1961–2016 metų) duomenis galima pastebėti, jog skirtingais metais balandžio mėnesio orų sąlygos gali skirtis. Apibendrinant daugiamečius duomenis, paskutinė snygio data Lietuvoje kinta nuo balandžio 8 dienos (Pajūrio regione) iki balandžio 19 dienos (Rytų Lietuvoje), todėl iškritęs sniegas atitinka standartinę klimato normą ir neturėtų labai stebinti.

Sniegas iškrenta ir gegužę

Yra buvę atvejų, kai sniego danga susidarydavo ir gegužės mėnesį (1962, 1965, 1972, 1980, 1997, 2007, 2011 metais). Tačiau gegužę, dėl ilgesnės Saulės spindėjimo trukmės bei jos aukščio virš horizonto, meteorologinės sąlygos išsilaikyti sniego dangai yra nepalankios. Gegužę susidariusi sniego danga paprastai ištirpsta dar tą pačią dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Balandis – visuomet buvo permainingas

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog pastaraisiais metais sniego danga Lietuvoje balandžio mėnesį fiksuojama vis rečiau, o datos, kuomet matuojama paskutinė sniego danga, tampa vis ankstesnėmis. Tokios pokyčių tendencijos atsiranda su šylančiu, o kartu ir nepastoviu pastarųjų dešimtmečių klimatu. Šie klimato kaitos nulemti pokyčiai mums sukuria iliuziją, jog balandis yra artimesnis vasarai, o ne žiemai. Tačiau atmosferos cirkuliacija dar nebūna pilnai persirikiavusi į vasaros režimą, dėl to balandis priskiriamas prie šaltojo metų periodo mėnesių.

REKLAMA

Balandžio mėnesį Atlanto vandenyno paviršiaus temperatūra dar būna pakankamai žema, todėl ciklonai susiformavę į šiaurę nuo Lietuvos būna gana atšiaurūs. Taip pat didelės įtakos turi ir išaugę sausumos bei vandenyno temperatūros kontrastai, kurie nulemia oro masių judėjimo kryptis bei intensyvumą. Jei šiaurinis ciklonas praslenka pro mūsų šalį, su savimi jis atneša ir tiems regionams būdingus orus.

Kada ateis šiluma?

Gegužės pirmąją šiluma jau turėjo aplankyti Lietuvą, tačiau, to dar nebus. Pirmadienis numatomas lietingas. Šils iki +13 -14 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį šiluma dar labiau nutols nuo mūsų. Bus apie +9 -10 laipsnių.

Tokia tendencija laikysis ir likusią savaitę. Tikėtina, kad šiluma atkeliaus kitos savaitės pabaigoje temperatūra turėtų pakilti ir iki +20 laipsnių. Tai reiškia, kad gegužės mėnesis atneš tikrąjį, šiltąjį pavasarį.

Tiesa, naktys jau kitą savaitę bus šiltesnės, temperatūra kils iki +5 -6 laipsnių.

Ekstremalumų daugės

Dėl to, kad vyksta klimato kaita ekstremalių orų daugės. Tikėtina, šilumos kiekiai, kurie turėjo būti padengti ir saugomi Arkties bei Antarkties lede iškeliavo į atmosferą ir bus panaudojami kokiems nors anomaliems orams formuotis, nes klimato kaitos požymiai ir yra didėjantis ekstremalių reiškinių kiekis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Dar vienas klimato kaitos rodiklis yra ekstremalūs įvykiai, nes mes tikriausiai nepajusime to lėto temperatūros kilimo, po vieną dešimtąją į metus, tačiau ekstremalūs įvykiai, tokie kaip sausros, potvyniai, audros, jie pasidarė labai dažni ir jų daromi nuostoliai auga akyse. Nuo dvidešimto amžiaus pradžios, paskutinieji dešimtmečiais kelis kartus išaugo ir potvynių, ir sausrų, ir audrų, o tai yra didžiulius nuostolius nešantys reiškiniai“, – kalbėjo prof dr. Arūnas Bukantis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų