REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Dieta (nuotr. Fotolia.com)

Mažai angliavandenių turinčios dietos, kada nevartojame cukraus ir krakmolo, yra labai paplitusios. Kad ir kiek atlikta tyrimų, mityba, kuomet koncentruojamasi į angliavandenių kiekio mažinimą ir riebalų kiekio padidinimą, leidžia pasiekti populiariausio rezultato – svorio numetimo.

35

Mažai angliavandenių turinčios dietos, kada nevartojame cukraus ir krakmolo, yra labai paplitusios. Kad ir kiek atlikta tyrimų, mityba, kuomet koncentruojamasi į angliavandenių kiekio mažinimą ir riebalų kiekio padidinimą, leidžia pasiekti populiariausio rezultato – svorio numetimo.

REKLAMA

Tačiau ar tokios dietos tikrai saugios? Ar žinote, kas nutinka jūsų organizmui, kai jam trūksta angliavandenių, klausia thelist.com.

Jums krenta svoris

Angliavandenių mažinimo dietų kritikai sako, jog svorio kritimas su tokia dieta reiškia, kad organizme tiesiog mažėja vandens. Ir jie yra teisūs. Tačiau tai nebūtinai yra blogai. Mityba, kuomet suvartojama daug natrio ir insulino lygį keliančio maisto (pvz, rafinuoti angliavandeniai – saldainiai, trapučiai) skatina kaupti vandenį ląstelėse ir tarpuose tarp jų. O kūnui to iš tikrųjų nereikia. Taigi, kai imate vartoti mažai angliavandenių, kūnas atsisako ir sukaupto vandens. Dėl to pastebimas ir svorio kritimas.

Tiesa, kvalifikuoti dietologai visada įspėja, kad rinkdamiesi tokias dietas turėtumėte vis tik valgyti pakankamai angliavandenių, kad užtektų smegenų funkcionavimui ir sportui. Todėl labai svarbu žiūrėti, kokių pokyčių atsiranda organizme pradėjus laikytis dietos.

REKLAMA
REKLAMA

Deginate riebalus

Mažai angliavandenių turinčios dietos padeda organizmui deginti riebalus – būtent to visi ir nori. Fitneso ir mitybos specialistas Abelis Jamesas aiškina, kad stipriai sumažinus angliavandenių kiekį ar iš viso jų atsisakant organizmas „persijungia“ į ketozės būseną. Jos metu vietoje gliukozės organizmas pradeda vartoti riebalų apykaitos produktus – ketonus. Ketonai gali būti naudojami energijos gamybai net smegenyse. Kai kurie organai, turėdami pasirinkimą, dažnai taip pat renkasi ketonus, o ne gliukozę, pavyzdžiui, širdies raumuo.

REKLAMA

Kai organizmas prisitaiko prie šios būklės, daugumai žmonių ši būklė tampa absoliučiai normali ir komfortiška.

Sumažėja alkio jausmas

Kai galvojame apie dietas, įsivaizduojame dienas, kai praktiškai badaujame. Kai kurie dietų ekspertai sako, kad mažai angliavandenių turinti dieta sukelia priešingą efektą.

Neurologas Davidas Perlmutteris aiškina, kad sąsaja tarp kviečių (angliavandenių) ir noro valgyti primena priklausomybę. Glitime ir kviečiuose randamas chemines medžiagas jis lygina net su morfinu. Taigi, anot eksperto, smegenys į šias medžiagas taip pat reaguoja analogiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti ekspertai tvirtina, kad glitimas ir kviečiai nėra vieninteliai angliavandeniai, sukeliantys poreikį valgyti daugiau. Produktų, kurie skatina persivalgyti, sąrašuose taip pat atsiduria ir cukrus, kofeinas, duona, džiovinti vaisiai, bananai, kukurūzų produktai, alkoholis. Taigi, jei juos pakeičiate kopūstais, uogomis ir riebalais, greičiausiai jausite mažesnį alkį.

Tačiau yra ir negraži tokios mitybos pusė.

Jausitės pavargę

Po to, kai sumažinsite vartojamų angliavandenių kiekį, netrukus pajusite, kad turite kur kas mažiau energijos. Jūsų kūnas kaupia angliavandenius glikogeno pavidalu – tai jūsų smegenų energijos šaltinis. Kai sukauptos atsargos pasibaigia ir imami vartoti ketonai, kūnui reikia laiko prisitaikyti. Tuo metu galite jaustis likę „be energijos“ ir net jausti kažką panašaus į „peršalimo simptomus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dietologė Marie Spano taip pat įspėja, kad netgi tuomet, kai priprasite, jog organizmas naudoja ne glikogeną, o ketonus, gali būti kad neturėsite tokios ištvermės kaip valgydami angliavandenius.

„Riebalai yra „lėtas energijos šaltinis“. Organizmas negali juo pasinaudoti pakankamai greitai, kad užtektų energijos intensyviam sportavimui“, - aiškina ji.

Tokia situacija galbūt nebus labai pastebima tiems, kurie sėdi prie kompiuterio ar pasportuoja tik retkarčiais, tačiau rimtai sportuojantys ir savo ištvermingumą vertinantys asmenys privalės vartoti šiek tiek angliavandenių, kad pakeltų savo aktyvumo lygį.

Gali atsirasti blogas burnos kvapas

Labai daug žmonių, kurie ima laikytis mažai angliavandenių turinčios dietos, pradeda kalbėti apie nemalonią pasekmę – blogą burnos kvapą. Negana to, Amerikos periodontologijos akademijos prezidentas, gydytojas Wayne'as Aldredge'as įspėja, kad pirmoje tokios dietos stadijoje ima dažnai džiūti burna. Ir tai tikrai nepadeda išlaikyti gero burnos kvapo.

REKLAMA

Toliau laikantis dietos burnos džiuvimo jausmas dažnai praeina, bet atsikratyti blogu kvapu dažniausiai nepavyksta. Įžymybių gydytojas Andrewas Weilas tvirtina, kad tiems, kurie tvirtai nebenori valgyti jokių angliavandenių, teks gerti daug vandens arba nuolat kramtyti petražoles.

Užkietėję viduriai

Maistas, kuriame yra mažai angliavandenių, gali sukelti vidurių užkietėjimą. Kadangi nevalgote grūdų, kuriuose gausu skaidulų, virškinimo sistema sulėtėja. O skaidulos svarbios ne tik šiai sistemai, net ir padeda stabilizuoti gliukozės lygį organizme. Tačiau jei esate tikrai pasiryžę toliau laikytis mažai angliavandenių turinčios dirtos, gydytoja Deborah Gordon turi patarimų, kaip padėti sau sulėtėjus virškinimo sistemai. Anot jos, nebūtina vėl pradėti valgyti grūdus, bet reiktų pasirūpinti, kad visuomet gertumėte pakankamai skysčių, vartotumėte tinkamus papildus ir sportuotumėte.

REKLAMA

Svoris gali grįžti

Mažai angliavandenių turinčios dietos gali padėti greitai numesti svorio, jei laikotės plano. Tačiau kai tik vėl pradėsite valgyti angliavandenius, organizmas vėl ims gaminti gliukozę ir viskas grįš į senas vėžias. Tačiau tam, jog būtų galima tvirtinti, kad pradėjus laikytis mažai angliavandenių turinčios dietos reikia visą gyvenimą organizmą laikyti ketozės būsenoje, dar reikia atlikti daugiau tyrimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų