REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minsko perspėjimas Lietuvai panaudoti karines priemones, užfiksavus panašų Baltarusijos oro erdvės pažeidimą, turėtų būti siejamas ne su saugumu. O su praėjusią savaitę Seimo priimtu įstatymu, draudžiančiu pirkti elektros energiją iš nesaugių atominių elektrinių.

Minsko perspėjimas Lietuvai panaudoti karines priemones, užfiksavus panašų Baltarusijos oro erdvės pažeidimą, turėtų būti siejamas ne su saugumu. O su praėjusią savaitę Seimo priimtu įstatymu, draudžiančiu pirkti elektros energiją iš nesaugių atominių elektrinių.

REKLAMA

Tokią kaimyninės šalies reakciją išprovokavo sekmadienį per neapsižiūrėjimą dano pilotuojamo lengvojo lėktuvo įskridimą į Baltarusiją.

Netikėta kaimynės reakcija

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė tikina, kad tai ne tik yra atsakas į priimtą įstatymą, bet ir parodo, civilinės aviacijos bėdas.

„Tokio tikrai neprisimenu. Paskutinis kai toks atvejis buvo, tai kaimynai sureagavo tik po savaitės. Manau, kad tai gali būti reakcija ir į Seimo labai reikalingą priimtą įstatymą dėl Astravo. Tai mano pirmoji mintis yra tokia. Ir aišku tenka pripažinti, kad reikia daugiau tvarkos ir Lietuvos civilinėje aviacijoje. Tokiu incidentų negali būti. Jokių motyvų suteikti negalima, manau, kad mes lygiai taip pat reaguotume, jei pas mus pradėtų įskristi danai, rusai ar armėnai. Tai kontrolė turi būti labai rimta“, - sako Seimo narė R.Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Lėktuvėlis nieko dėtas

Rytų Europos studijų centro Politikos analizės ir tyrimų skyriaus analitikas Vytautas Keršanskas taip pat teigia, kad šis pareiškimas susijęs su Astravo elektros energijos pirkimą apribojančiu įstatymu.

REKLAMA

„Aš vis dėl to laikyčiau labiau retoriniu pareiškimu. Ir manau, kad tai yra labiau reakcija ne į patį faktą, kad lėktuvėlis įskrido į Baltarusijos teritoriją, o į praėjusios savaitės Seimo sprendimą uždrausti pirkti elektrą iš nesaugių elektrinių, statomų kaimynystėje. Tai šitas pareiškimas yra kaip kam tikras signalas Lietuvai, kad toks sprendimas yra priimamas neigiamai“, - tikina RESC atstovas.

Visgi, rimtos karinės jėgos panaudojimo V.Keršanskas realiu neįvardina. „Neįsivaizduoju kažkaip praktinės sekos to, ką pasakė Aleksandras Lukašenka. Ir kad į tokį įvykį, kuris atsitiko būtų reaguojama kariniais veiksmais. Suprasčiau tai, jei tai būtų karinis, žvalgybinis lėktuvas. Bet tikrai ne mėgėjiškas lėktuvėlis. Bet be abejo, tokie dalykai, propagandiniame informaciniame kare duoda motyvų. Praktinėje politikoje, palikčiau jį kaip retorinį ėjimą, signalo pasiuntimą, bet tikrai nevirstančius į praktinius sprendimus“, - tikina ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Rado progą pasisakyti

Net ir deklaruojant Baltarusijos vakarėjimą, anot V.Keršansko, tokios situacijos tik dar kartą įrodo, kad realybės tai neatitinka. „Lietuvos ir Baltarusijos santykiai, net ir vadinamasis atšilimas, ir kaimyninės šalies atsivėrimo Vakarams, tokios situacijos eilinį kartą parodo, kad tai tik Lukašenkos režimo žaidimas. Nei, kad tikras atsivėrimas. Ir nenoras ir Astravo klausimą spręsti bendru sutarimu, tiek ir plačiau kitų dalykų. Tai tik parodo, kad Baltarusija tikrai nėra Lietuvai palanki ir draugiška valstybė“, - tv3.lt naujienų portalui sako ekspertas.

„Manau, kad šitas pareiškimas turėtų būti siejamas būtent su Astravo klausimu. Ir atsiradusi proga išsakyti savo poziciją per tokį iš esmės nesusijusį veiksmą“, - susidariusią situaciją vertina V.Keršanskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įskrido dėl apsižiūrėjimo

Baltarusijos oro erdvę praėjusią savaitę pažeidė iš Vilniaus oro uosto pakilusio Danijos piliečio pilotuojamas lengvasis lėktuvas P46T, BNS pirmadienį pranešė valstybės įmonės „Oro navigacija“ ir Civilinės aviacijos administracijos vadovai.

Laikinasis „Oro navigacijos“ generalinis direktorius Mindaugas Gustys sakė, kad lėktuvas P46T kilo iš Vilniaus oro uosto ir pažeidė skrydžio plane numatytą maršrutą nuskristi iki Baltarusijos sienos bei grįžti.

„Orlaivis P46T, šaukinys „N600EU“, pagal skrydžio planą pakilo iš Vilniaus oro uosto maršrutu Vilnius-Lavaras-Kotovas-Vilnius treniruotės tikslu. Apie skrydį buvo informuotas Minsko „Šiaurės“ sektoriaus skrydžių vadovas. Orlaivio pilotas neįvykdė skrydžių plane nurodyto maršruto ir, praskrisdamas Lavaro tašką, įskrido į Baltarusijos teritoriją“, – teigė M.Gustys.

REKLAMA

„Jam nedelsiant buvo nurodyta suktis ir grįžti į Lietuvos Respublikos teritoriją, kas buvo įvykdyta“, – pridūrė jis.

Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas BNS sakė, kad P46T pilotavo Danijos pilietis. Su juo skrido lietuvis, planavęs pirkti lėktuvą.

„Pilotas buvo vienas – Danijos pilietis. Čia buvo demonstracinis skrydis potencialiam pirkėjui iš Lietuvos. Jie skrido dviese. Kaip aiškina, (Danijos pilietis) truputį užsikalbėjo, rodydamas lėktuvo privalumus, ir netyčia praskrido“, – teigė A.Šumskas.

Baltarusių pareigūnai pažeidimą užfiksavo balandžio 19 dieną, 13.40 val. vietos ir Lietuvos laiku. Orlaivis į Baltarusijos teritoriją įskrido iki aštuonių kilometrų, o po trijų minučių apsisuko ir išskrido iš Baltarusijos oro erdvės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų