REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune skurdžiai gyvenančioms moterims nemokamai siūlomos nuo neplanuoto nėštumo apsaugančios ilgalaikės kontraceptinės priemonės.

Kaune skurdžiai gyvenančioms moterims nemokamai siūlomos nuo neplanuoto nėštumo apsaugančios ilgalaikės kontraceptinės priemonės.

REKLAMA

Gydytojai atskleidžia liūdną tiesą: net ir žinodamos, kad negalės pasirūpinti gimusiais vaikais, socialinių įgūdžių stokojančios moterys ryžtasi pastoti, nes apie apsisaugojimo priemones nieko nežino, arba jų tiesiog neįperka.

Mažylis kaunietės Jūratės šeimoje buvo labai lauktas ir planuotas. Iškart po Velykų gimęs berniukas šeimai ir vyresnėlei sesutei atnešė daug džiaugsmo. Antrą kartą pagimdžiusi moteris teigia, kad sprendimus susilaukti vaikų kartu su vyru priėmė sistemingai planuodami.

Tikina daugiau nebegimdysianti

Panaši situacija ir kitoje šeimoje. Vos paros laiko kūdikėlis, gimęs Kauno klinikinėje ligoninėje - Vilmai šis berniukas jau penktasis šeimoje. Penkių vaikų mama neslepia, kad mažylis nebuvo planuotas. Moteris pasakoja vartojusi kontraceptines tabletes, tačiau ne visada laiku išgerdavo, tad netikėtai pastojo. Šiandien Vilma laiminga ir džiaugiasi berniuku, tačiau teigia, kad šeštą kartą pastoti tikrai nebenori, mat tiesiog neįstengtų išmaitinti šitiek vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Po mėnesio Vilma teigia sugrįšianti į Kauno klinikinę ligoninę, kur jai į gimdą bus įdėta hormoninė spiralė, apsauganti nuo neplanuoto nėštumo. Tokia paslauga šimtams nepasiturinčių moterų Kaune bus suteikiama visus metus.

REKLAMA

Tad štai tokias ilgalaikes spirales, kainuojančias apie trisdešimt eurų, nemokamai gaus kiekviena vargingai gyvenanti moteris Kauno mieste ar rajone.

Socialinė darbuotoja, ligoninėje dirbanti su asocialiomis ar vaikų auginti nenorinčiomis gimdyvėmis tikina, jog dažniausiai šios moterys gimdo ne po vieną ir ne po du kartus ne todėl, kad labai nori vaikų, bet todėl, kad nemoka tinkamai apsisaugoti nuo neplanuoto nėštumo. O pagimdyti ir numesti vaiką likimo valiai joms atrodo daug paprastesnė išeitis, nei susitaupius įsigyti kontraceptinių priemonių.

Kaunietės turėtų kreiptis į šeimos daktarą

Norinčios gauti šią nemokamą hormoninę spiralę, kaunietės pirmiausia turėtų kreiptis į šeimos gydytoja, kuri išrašys siuntimą atvykti į ligonine. Čia procedūra bus atlikta vos per dešimt minučių.

Kalbinti miestiečiai sako, kad nemokamų kontraceptinių priemonių dalijimas galbūt iš dalies ir sumažins nelaukiamų ir paliktų vaikų skaičių probleminėse šeimose, tačiau teigia, jog svarbiausia tokias šeimas lytiškai šviesti kuo anksčiau.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų