REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Spektaklis “Karas dar neprasidėjo“ Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre (nuotr. Organizatorių ir fotodiena.lt)

Šiandien Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras pristato neeilinę premjerą. Spektaklio „Karas dar neprasidėjo“ plakate akivaizdžiai matomas tiek propagandinės „Russia Today“ logotipas, tiek ir faktas, spektaklis yra skirtas Rusijos revoliucijų 100-mečiui.

10

Šiandien Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras pristato neeilinę premjerą. Spektaklio „Karas dar neprasidėjo“ plakate akivaizdžiai matomas tiek propagandinės „Russia Today“ logotipas, tiek ir faktas, spektaklis yra skirtas Rusijos revoliucijų 100-mečiui.

REKLAMA

Politologai kraipo galvas ir kalba apie grėsmes , o teatro vadovas Linas Zaikauskas tikino, kad ši diskusija ir kaltinimai politikos įpynimu – nepagrįsti ir net juokingi. „Iš vienos pusės man juokinga, iš kitos nemalonu. Atrodo, viskas ir taip paprasta, kaip du kart du, keturi. O vis tiek kažkam neaišku“, - įsitikinęs vadovas.

Pagal Michailo Durnenkovo pjesę režisieriaus Tomaszo Leszcynskio spektaklis „Karas dar neprasidėjo“. Visuomenės informavimo priemonės „Russia Today“ teatriniai projektai taip pat buvo ir spektakliai „Siena“ ir „Mergaitės svajonė“.

D. Petrakovas: mes kuriam meną, o ne politiką

Internete pradėjus sklisti komentarams apie Juozo Miltinio dramos teatre penktadienio vakarą pristatomą žiūrovams spektaklį „Karas dar neprasidėjo“, internautai suskubo dalintis neigiamais vertinimais. Portalas tv3.lt susisiekė su teatro vadovo pavaduotoju Donatu Petrakovu.

REKLAMA
REKLAMA

„Visiškai politinio kriminalo nematom, ruošiamės premjerai. Plačiau galėtų apie tai galėtų pakomentuoti vadovas“, - teigė D. Petrakovas. Pasak jo, neigiamų komentarų, kad reikėtų vengti rusiškos tematikos renginių ar panašių pasirodymų, kol kas dar jokių negirdėjo.

REKLAMA

„Iš vis dar nė vieno negirdėjau nė iš aktorių, nė iš personalo atsiliepimų negirdėjau. Tik internete mačiau kol kas mačiau vienintelę žinutę, kurią dabar atsiverčiau“, - kalbėjo teatro vadovo pavaduotojas.

Paklaustas ar nesitiki sulaukti neigiamų atsiliepimų ir vertinimų po spektaklio, kaip buvo Ignalinoje, parodžius koncertą su sovietmetį menančiais epizodais, D. Petrakovas vengė prognozuoti. „Čia visiškai nesiejam su kažkuo. Kuriam meną, o ne politiką“, - tvirtino pavaduotojas.

Teatro vadovas: nereikia būti aklam

Ieškantys informacijos apie šį ir ankstesnius su rusiška tematika siejamus, pastaruoju metu teatre pastatytus spektaklius – nustemba – apie juos kalbama aptakiai. Todėl žmonėms iškart kyla nemažai klausimų ir savo interpretacijų. Teatro vadovas tikina nesuprantąs, kas žmonėms čia neaišku.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra toks ciklas „Russia Today“ ir jau aiškinau apie tai. „Russia Today“ visi žino, kad tai yra rusų propagandos kūrinys ir mes nutarėme, kad mes norim ironiškai padaryti ciklą, kuris būtų iš keturių ar net penkių spektaklių, šiuolaikinių rusų autorių, gyvenančių dabar Rusijoje ir matančių bei aprašančių tą tikrąją Rusiją, kokia ji yra iš tiesų.

Aprašančių ne tą šlovinančią Putiną Rusiją, o tą tikrąją pusę. Ir, kad ironiškas pavadinimas sutampantis, tai tiesiog sutampantis. Todėl kviečiame visus ateiti į spektaklius, pamatyti ir įvertinti tą tikrąjį Rusijos veidą, kurį demonstruoja Rusijoje gyvenantys šiuolaikiniai dramaturgai. Ne visiems jiems ten gerai. Yra pabėgusių jau iš Rusijos, kai kurių Rusijoje pastatyti net neįmanoma, o mes pastatėm.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešpatie, reikia būti aklam ir atsiprašau, durnam ir nesuprasti. Be to, „Russia Today“ iki šiol jie niekaip į tai nesureagavo, nesusiekė. Iki šiol ir Lietuva į tai nereagavo. Gal pradės reaguoti, tegul tik rašo, kalba apie tai, gal į mūsų teatrą daugiau dėmesį atkreips“, - įsitikinęs kalbėjo vadovas.

J.Kojala: situacija nestandartinė

Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala sužinojęs premjeros progą ir teatrinio projekto užsakovą nustebo ir pasitikslino ar tai yra tiesa.

„Įdomi situacija iš tikrųjų, nestandartinė. Visgi manau, kad menininkai ir bet kokie kiti visuomet turėtų labai atsargiai vertinti tokio pobūdžio projektus. Ypač jautriomis istorinėmis temomis. Nes dabartinės geopolitinės aplinkybės yra labai jautrios. Žinoma, nežinau nei turinio, nei pobūdžio. Bet pats faktas keliantis keistų jausmų dabartinėje situacijoje“, - sako politologas.

REKLAMA

Dėmesį jam atkreipė ir žiniasklaidos priemonės paminėjimas. Anot pašnekovo, meno kūrėjai turėtų atidžiai vertinti tokią reputaciją turinčios priemonės pagalbą.

„Mes visi puikiai žinome kaip yra vertinama „Russia Today“. Ir toje pačioje VSD ataskaitoje yra nurodyta, kaip svarbu yra Rusijai istorinio naratyvo formavimas įvairiomis priemonėmis. Kalbant ir apie kultūrines veiklas taip pat. Aš manau, kad kiekvienas Lietuvos pilietis, nepaisant savo veiklos pobūdžio, turi labai jautriai suvokti situaciją ir neskubėti pasiūlymų. Ypač iš tokių organizacijų“, - pasakoja Linas Kojala.

„Tikrai klausimų kyla ir jie yra labai rimti, vertinant tą grėsmių suvokimą, kuris yra Lietuvoje. Minkštosios galios priemonės yra labai dažnai pasitelkiamos formuojant vienokiam ar kitokiam naratyvui. Žinoma, nežinau, kokį vaidmenį čia vaidina „Russia Today“, bet yra truputėlį keista, kad žiniasklaidos priemonė yra veikėjas tokio pobūdžio projektuose. Nes ji yra gana specifinė organizacija, užsiimanti visuomenės formavimui, bent jau kaip jie patys teigia. O čia yra meninė veikla. Man tiesą sakant neteko matyti, kad „Russia Today“ dalyvautų tiesiogiai tokiuose projektuose", - tv3.lt naujienų portalui sako politologas. 

REKLAMA

Drąsus kūrinys

Vienos dalies žaidimu pristatomas spektaklis Juozo Miltinio dramos teatro internetiniame puslapyje aprašomas kaip itin drąsūs meno kūrinys.

„Spektaklyje pinasi absurdo motyvai, kasdienės rutinos momentai, slaptos svajonės, žmogaus pasirinkimų ir jo prigimties temos. Viskas kartu sukasi gyvenimo pasirinkimų karuselėje, tačiau vis neprarandant vilties iki paskutinės akimirkos. M. Durnenkovo pjesėje „Karas dar neprasidėjo” – aprašomos spalvingos, drąsios, absurdiškos, šizofreniškos ir kartu itin jautrios istorijos žmonių, kurie mums primena ne ką kitą, o tik… pačius save. Kas mus daro ypatingais? Kodėl vieni ar kiti sutikti žmonės palieka žymes po savęs? Kokias žymes mes paliekame kituose? Diena iš dienos einame savo gyvenimo keliais, pavargstam, tada susigūžę skęstam, bet vėl iš kažkur randam jėgų vis kilti aukštyn į savo svajonių ir tikslų kalną“, - rašoma teatro interneto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėgstama sovietinė tematika?

Portalas tv3.lt primena, kad prieš pat Naujuosius metus pasipiktinimo lavina užgriuvo Ignalinos kultūros ir sporto centrą. Tą kartą kalėdinį koncertą matę žmonės dvejopai vertino pasirinktą sovietmečio tematiką. Internete išplitus renginio nuotraukoms, internautai buvo negailestingi ir kėlė klausimą, ar „Grįžta sovietmetis ar lietuvius juokina nevykusiais pokštais?“.

Į dvi barikadų puses stojusią visuomenę neramino aiškaus atsakymo nebuvimas, galima, verta ar visiškai ne, scenoje vis dar rodyti ir džiaugtis anų laikų pokštais bei vaizdeliais.

Tą kartą ryšių su visuomene specialistas Arijus Katauskas portalui tv3.lt sakė, kad svarbiausia tokios informacijos tikslai.

REKLAMA

„Neužmirškime, kad su šia tema siejamų sovietinių dalykų dalis yra ir uždrausta. Socialiniame tinkle esanti didelė aktyvių žmonių dalis yra labai intelektualūs ir nuomonių lyderiai. Ar tai būtų pionieriai scenoje ar vėliava kažkur, aktyvizuojasi socialinių tinklų lyderiai.

Manau, kad bet kuriuo atveju, aktyvių pasisakymų tikrai reikėjo tikėtis, pasisakančių prieš pseudovertybes ano laikotarpio. Tai logiška. Kaimynai rytuose gavo progą panaudoti prieš mus. Tai vienas iš neigiamų aspektų, kurį galima pakreipti neigiama prasme.

Aš asmeniškai, manau, kad yra temos, su kuriomis reikia būti labai atsargiems. Ar tu šaržuosi tą temą, ar rodysi iš tikrųjų. Kad Ignalinoje žmonės pasielgė visiškai neprotingai, tai čia nereikia būti baigus raketų mokslo, kad tą suprastum“, - kalbėjo specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų