REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Besilaukiančios moters pagalbos šauksmas baigėsi jos nešioto kūdikio mirtimi (nuotr. TV3)

Į dienos šviesą iškilęs incidentas apie medikų pagalbos nesulaukusią moterį, kuri prarado kūdikį, Šalčininkų rajone – sukrėtė ne vieną. Negalėję ramiai žiūrėti į tai žmonės, kreipėsi į žurnalistus, kuriems papasakojo, kad liko šokiruoti medikų abejingumo ir atsainaus požiūrio.

5

Į dienos šviesą iškilęs incidentas apie medikų pagalbos nesulaukusią moterį, kuri prarado kūdikį, Šalčininkų rajone – sukrėtė ne vieną. Negalėję ramiai žiūrėti į tai žmonės, kreipėsi į žurnalistus, kuriems papasakojo, kad liko šokiruoti medikų abejingumo ir atsainaus požiūrio.

REKLAMA

Tokio elgesio kaina – miręs jaunos moters kūdikis. Kas kaltas dėl nesuteiktos pagalbos ir pirminės apžiūros, galėjusios lemti kūdikio mirtį, dabar jau aiškinasi auditą Šalčininkų ligoninėje atliekantys specialistai.

Nepajėgė pasikelti iš automobilio

Laidos „Prieš srovę“ žurnalistams su siaubu apie patirtą neviltį ir skausmą pasakojo Zavišonių kaime, nuo Vilniaus nutolusiame apie 30 km, gyvenančios Justyna su savo mama. Tą dieną motina nė akimirkai nepaleido savo dukters, kenčiančios baisius skausmus.

Justynos artimieji bandė iškviesti greitąją pagalbą. Tačiau visame Šalčininkų rajone, pasirodo, yra tik du automobiliai. Abu jie tuo metu buvo išvykę pas kitus ligonius. Todėl greitosios pagalbos dispečerė patarė jiems patiems vykti į skubios pagalbos skyrių. Šeima neturi mašinos, todėl į ligoninę juos nuvežė kaimynas.

REKLAMA
REKLAMA

Vos atbėgusi mama prašė pagalbos budinčių darbuotojų, tačiau jos atsakė, kad gimdymo priimti negali. Pasak įvykio liudininkų ir jaunos moters artimųjų, nė vienas budėjęs medikas net nebuvo priėjęs prie automobilio, kuriame dėl skausmų raitėsi Justyna. Juolab, niekas net nesiūlė jos atvežti į ligoninės patalpas apžiūrai.

REKLAMA

Artimiesiems buvo pasiūlyta patiems važiuoti į ligoninę Vilniuje, esą, juk jie patys atvyko nuosavu automobiliu, tai gali ir į Vilnių nuvažiuoti. Santariškių klinikose jaunai moteriai buvo konstatuotas persileidimas. Vėliau Šalčininkų ligoninės personalas žurnalistams aiškino, kad buvo iškviesta ginekologė, kuri turėjo ateiti ir apžiūrėti Justyną, tačiau patys artimieji nelaukė šios gydytojas.

Šį faktą kategoriškai neigia moters mama – tvirtina, kad niekas apie jokią gydytoja net neužsiminė. Ligoninės personalas šį incidentą vadina nesusikalbėjimu.

REKLAMA
REKLAMA

Gimdymus priima, persileidimų ne?

Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene atstovė Giedrė Maksimaitytė nurodė, kad skundo dėl šio atvejo nėra gauta. Vis dėlto panašių skundų yra buvę.

„Dėl Šalčininkų ligoninėje teikiamų paslaugų kokybės ministerijoje yra gauta po vieną skundą 2014 ir 2015 m., vėliau skundų nėra gauta“, – teigė G. Maksimaitytė. Pasak jos, už darbo organizavimą šioje įstaigoje yra atsakinga Šalčininkų savivaldybė, todėl ji turėtų aiškintis, kaip organizuojamas paslaugų teikimas.

Tuo tarpu portalui tv3.lt susisiekus su minėtos ligoninės direktoriaus pavaduotoja Marija Surudo, paaiškėjo, kad jau vykdomas audito patikrinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tyrimą vykdo auditas, jiems pateikti pasiaiškinimai ir bus kitą savaitę išvados skelbiamos. Man sunku net pasakyti, kas čia kalčiausias. Auditas pateiks rekomendacijas, o direktorius priims sprendimą.

Mano nuomone, tai čia buvo nesusipratimas tarp personalo ir giminių. Galbūt neišgirdo vieni kitų. Vienas buvo atvejis, kad pagimdė pas mus priėmimo skyriuje ir buvo priimtas gimdymas. O čia buvo persileidimas. Mes aiškinomės jau su visais ir dabar laukiame audito išvadų“, – situaciją komentavo M. Surudo.

Tokia ta nesusikalbėjimo kaina? Galbūt kažką daugiau nei tik tai išsiaiškins auditas.

Šalčininkų rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Regina Sokolovič portalui tv3.lt patvirtino, kad apie šį atvejį savivaldybė žino.

REKLAMA

„Savivaldybei yra žinoma apie balandžio mėnesį įvykusi incidentą VšĮ Šalčininkų rajono savivaldybės ligoninėje. Šiuo metu ligoninėje yra atliekamas vidaus auditas, todėl tik sulaukus išvadų galėsime komentuoti“, – pasakė R. Sokolovič.

A. Matulas: pažeidimai – akivaizdūs

Paaiškinimas, kad įvyko nesusikalbėjimas, nė kiek neįtikino ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto nario Antano Matulo.

„Bet koks ligonis, kuris atvyko į priėmimo skyrių dienos ar nakties metu – jis turi būti apžiūrėtas. Ar to specialisto, ar kito budinčio mediko, kuris tuo metu atsakingas už priėmimo skyrių. Po apžiūros turėjo būti priimtas sprendimas, yra grėsmė gyvybei ar ne ir tik tokiu atveju galbūt buvo galima siūlyti vykti kitur.

REKLAMA

Visgi, jeigu automobilyje moteris tikrai raitėsi iš skausmų ir jai įvyko persileidimas, tokiu atveju turėjo būti iškviesta greitoji pagalba ir ji turėjo būti lydima medikų į ligoninę. Jeigu jie nesugebėjo to padaryti, iš to kas žinoma, tai akivaizdu, kad yra pažeidimų, teikiant paslaugas.

Žmogus negali būti nukreipiamas savo transportu vykti į kitą ligoninę, prieš tai neįvertinus jo sveikatos būklės. Gydytojai turėjo atlikti savo pareigas.

Nukentėję žmonės turėtų kreiptis į Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM. Tarnyba atliks tyrimą ir jeigu paaiškės, kad yra pažeidimų, tai galima reikalaut žalos atlyginimo“, – įsitikinęs Seimo narys A. Matulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas argumentuoto, aiškaus atsakymo taip ir nėra - kodėl jaunai moteriai pagalba nebuvo suteikta - nesuprantama. Tačiau tai primena tikrą košmarą, ką teko išgyventi jai. Ar kas nors už tai atsakys, galimai paaiškės tik po audito išvadų. Kitą savaitę portalas tv3.lt paskelbs informaciją, ką nustatys auditą Šalčininkų ligoninėje atlikę specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų