REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Originalus namų interjeras (nuotr. pinterest.com)

Atsibodo gyventi savo sename bute? Jis atrodo kažkoks nuobodus, nejaukus, apkrautas, o pinigų kardinaliems pokyčiams nėra? Interjero dizaino specialistai portalui tv3.lt papasakojo, kaip pakeisti seną namų interjerą per 7 dienas, kaip atsinaujinti ir įnešti naujo ir gaivaus kvėpavimo į jūsų būstą be didelių išlaidų ir pastangų.

35

Atsibodo gyventi savo sename bute? Jis atrodo kažkoks nuobodus, nejaukus, apkrautas, o pinigų kardinaliems pokyčiams nėra? Interjero dizaino specialistai portalui tv3.lt papasakojo, kaip pakeisti seną namų interjerą per 7 dienas, kaip atsinaujinti ir įnešti naujo ir gaivaus kvėpavimo į jūsų būstą be didelių išlaidų ir pastangų.

REKLAMA

Interjero dizaino studijos „Insideout“ dizainerė Olga Zapiseckaja teigia, kad, norint atnaujinti namų interjerą, nereikia daug laiko ir finansų.

„Jei norite permainų savo bute, pradėkite nuo generalinės tvarkos – įleiskite į patalpą oro: sudėliokite viską į savas vietas, išmeskite/atiduokite, kas nereikalinga. Jei yra tam būtinybė, sukurkite papildomas laikymo/sandėliavimo sistemas arba pavyzdžiui įsigykite laikymo dėžes, kuriose galėsite paslėpti retai naudojamus daiktus, kurie vizualiai užgriozdiną interjerą.

Kaip bebūtų keista, vienas paprasčiausių būdų atnaujinti interjerą – perstumdyti baldus. Stenkitės, baldų dėka vizualiai sukurti patalpos funkcines zonas, tokiu būdu galima perstatyti fotelį ir toršerą prie lango ir taip sukurti jaukų poilsio kampelį skaitymui“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Senų baldų atnaujinimas

O. Zapiseckaja taip pat pataria nepamiršti, kad pasenusius baldus nesunkiai galima prikelti naujam gyvenimui, juos sutaisę, nupoliravę ir tiesiog nudažę nauja spalva arba kaip tik pasendinę specialiomis priemonėmis, kurių gausų parduotuvėse.

REKLAMA

„Dar vienas gan greitas ir efektingas būdas – pervilkti senus baldus naujais audiniais arba panaudoti naujas pagalvėles ar jų užvalkalus (jų pasirinkimas gausus net IKEA , svarbiausia parinkti tinkamą būtent Jūsų interjerui variantą). Taip pat galima pakeisti baldų rankenėlės, jų dėka baldas atrodys visai kitaip. Tad neskubėkite „nurašyti“ taip atsibodusius net sovietinius baldus, įdėjus pastangų jie gali tapti nauju interjero akcentu“, – sakė ji.

Užuolaidos, pagalvėlės, kilimai

Interjero dizainerė patarė patalpą atnaujinti tekstilės priemonėmis: naujomis užuolaidomis, prie jų priderinti dekoratyvines pagalvėles, jaukius kilimus, numestą ant sofos pledą ar naujus šviestuvų gaubelius, naują staltiesę ar rankšluosčius vonioje, nebijoti keisti ir atrasti kažką naujo.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie interjero dekorų pakeitimą, tai vieniems sėkmingai sekasi su šia užduotimi susitvarkyti savarankiškai, aplankius interjero salonus ar tiesiog paieškojus idėjų interjero žurnaluose arba tame pačiame „Pinterest“. Kitiems tą užduotis yra neįveikiama, nes ne vienas klientas yra kreipęsis į mus pagalbos sakydamas, kad turi aiškią viziją, kaip turi atrodyti jo namai, tačiau nežinąs net nuo ko pradėti ir kaip viską kartu suderinti. Tokiais atvejais mes siūlome dienos ar net kelių valandų specialisto konsultaciją“, – kalbėjo O. Zapiseckaja.

Dažai ir tapetai

Galiausiai specialistė pataria, kad per septynias dienas žmogus galėtų ir perdažyti savo namų sienas arba jas ištapetuoti. Tačiau tai daryti rekomenduoja gan atsakingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuspręskite, kokio rezultato Jūs siekiate, įvertinkite, į kurią pusę išeina kambario langai, ar jis gauna pakankamai šviesos, kaip kambarys atrodys tamsiuoju paros metu, ar pasirinkta spalva/tapetai derės tarpusavyje su likusiais baldais, sienomis ir lubomis, grindų danga, dekorais ir t.t. Išrinkti dažų spalvą yra pakankamai sudėtingas dalykas, bet daugelis dažų gamintojų turi paletę, kurioje yra parinktos spalvų kompozicijos, kur parodoma, kokios spalvos tarpusavyje dera – taip apsispręsti tampa lengviau“, – nurodė ji.

Kalbant apie tapetus, O. Zapiseckaja pabrėžia, kad jie apskritai galėtų padiktuoti visą interjero stilistiką ir kardinaliai pakeisti Jūsų namų interjerą.

REKLAMA

„Jei nesate pasiruošę dažymui ar tapetavimui, siena lengvai galima atnaujinti specializuotais lipdukais, dabar jų pasirinkimas labai gausus. Ypač gerai jie žiūrisi vaikų kambariuose. Atkreipkite dėmesį į dekorus. Teisingai parinkti paveikslai pagyvins net patį nuobodžiausią interjerą, o veidrodžiai padarys patalpą dar erdvesne, nuotraukos suteiks Jūsų namams jaukumo, o gyvos gėlės ne tik pagerins interjerą, bet ir Jūsų savijautą“, - nurodė ji.

Pasilikti tik reikalingiausius

Interjero dizainerė Irena Slavinskė tv3.lt taip pat sakė, kad pirmiausia reikėtų išmesti senus baldus, o kitus patarė tiesiog perstumdyti vietomis – tai irgi duotų naują, gaivų efektą.

REKLAMA

„Pirmiausia reikia pasižiūrėti, kokius žmogus turi baldus, kilimus ir užuolaidas – tai galima pakeisti. O dar prieš tai aš tiesiog išmesčiau visus nereikalingus baldus ir daiktus. Kitąkart žmogus tiek pripratęs prie tų senų baldų, kad nebemato, jog jie sulūžę, seni, jis būna taip prie jų prisirišęs, bet dažniausiai mums nereikia tiek daiktų, kiek turime, tad aš pasilikčiau tik vertingiausius. Taip namuose atsilaisvins erdvė.

Kitas etapas: jeigu buto sienos ištapetuotos, galima jas persitapetuoti, o jei dažytos – persidažyti. Tai tikrai labai brangiai nekainuoja, ir iškart kitas vaizdas, jei tu nudažai kambarius šviesiai. Anksčiau, ypač tarybiniai butai, buvo tamsūs, žmonės buvo pripratę prie tamsių spalvų ir tamsių baldų, koridoriai buvo iškalti medinėmis lentelėmis – man tai yra baisiau nei baisu“, – įspūdžiais dalinosi I. Slavinskė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Detalės

Interjero dizainerė vardino, kad greiti ir originalūs pokyčiai galimi tiesiog nusiperkant gražų kilimą (tačiau patarimo ji siūlo klausti iš dizainerių), pakeičiant lovų užtiesalus, papuošiant kambarį keliomis vazomis ar gėlėmis, tačiau jų specialist nesiūlo rinktis daug.

„Jeigu namuose palangės yra žemos, jas galima išnaudoti atsisėdimui, padėti ant jų pagalvėles. Buto atnaujinimui visuomet tinkami paveikslai, tačiau reikėtų, kad jis atspindėtų patį žmogų, jo vidų. Taip pat galima kabinti ant sienų meniškas ir gražias nuotraukas, jas galima pasidaryti ir ant drobės. Be to, reiktų atkreipti dėmesį į šviestuvą – jis irgi namams duoda tam tikros energetikos“, – kalbėjo I. Slavinskė.

REKLAMA

Bendras akcentas

Interjero dizainerė pabrėžia, kad svarbu atkreipti dėmesį, kad naujos detalės namuose – kilimas, užuolaidos, lovų užtiesalai, pagalvėlės, naujas foteliukas – derėtų tarpusavyje.

„Tie baldai nebūtinai turi būti identiškos spalvos, tačiau tam tikros detalės ar akcentai turėtų surištų viską į harmoningą visumą. Reikėtų nesirinkti visiškai vienodos tekstūros ir raštų daiktų (užtiesalai, užuolaidos, foteliukas, kilimas), kad namai netaptų labai nuobodūs, o atspalvius, elementus, detales derinti spalviškai, išlaikyti bendrą spalvos toną.

Jeigu, pavyzdžiui, pasirenki geltoną, ne viskas turi būti tik geltona, gali būti su geltonais dryželiais, su kitokiais elementais. Tarkime, užuolaidos geltonos, sofos užtiesalas tamsiai geltonas, pagalvėlės kitos spalvos su geltonais dryželiais, kilimas kitos spalvos su geltonais elementais ir pan.

REKLAMA

Taip pat patariu nenaudoti labai daug spalvų, nes jas suvaldyti profesionaliai žmogui labai sunku. Jei viena spalva yra ryškesnė, kita turėtų būti neutralesnė – ramesnė. Ir atvirkščiai – jei visur spalvos labai ramios, keli ryškesnės spalvos akcentai nepamaišytų. Visgi visur reikalingas saikas“, – patarimais dalinosi I. Slavinskė.

Galiausiai abi specialistės sutinka, kad geriausia namus atnaujinti pasitelkiant savo nuojautą – nes tik Jūs vienas žinote, kokiuose namuose būtent Jus norėtumėt gyventi, kur norėtumėt sugrįžti kasdien. Tad net jeigu tektų pasiimti vartojimo paskolą, jūs ir jūsų namai yra to verti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų