REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Šiaurės Korėjos lyderis priėmė šalies karinę galią demonstruojantį paradą (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas  šeštadienį sveikino Pchenjane darniomis gretomis žygiavusius karius, paskui kuriuos važiavo tankai ir kita karinė technika, šaliai demonstruojant savo karinę galią, kai regione itin padidėjo įtampa dėl šios komunistinės valstybės branduolinių ambicijų.

15

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas  šeštadienį sveikino Pchenjane darniomis gretomis žygiavusius karius, paskui kuriuos važiavo tankai ir kita karinė technika, šaliai demonstruojant savo karinę galią, kai regione itin padidėjo įtampa dėl šios komunistinės valstybės branduolinių ambicijų.

REKLAMA

Apžiūrėjęs garbės sargybos rikiuotę juodą kostiumą vilkintis Kim Jong Unas stebėjo paradą sostinės aikštėje, pavadintoje šalies įkūrėjo ir dabartinio lyderio senelio Kim Il Sungo vardu. Jį lydėjo kariuomenės vadai ir partijos lyderiai; paradą tiesiogiai transliavo valstybinė televizija.

Per iškilmes didžiulėje aikštėje sostinės širdyje, papuoštoje nacionalinėmis spalvomis – mėlyna, balta ir raudona – kolonos pradžioje darniai žygiavo kariniai orkestrai, šautuvais ginkluotų karių rikiuotės ir kardais apsiginklavusių moterų būrys.

„Šiandienos paradas suteiks progą pademonstruoti mūsų didžiulę karinę galią“, – sakė televizijos transliacijos komentatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Šis paradas buvo surengtas minint Kim Il Sungo gimimo 105-ąsias metines, Korėjos Demokratinėje Liaudies Respublikoje vadinamas Saulės dieną.

Tačiau šis renginys taip pat turėjo pasiųsti nedviprasmišką žinią Vašingtonui apie izoliuotos, bet branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos karinę galią.

REKLAMA

Kim Jong Unas į parado dalyvius nesikreipė, bet jo artimas padėjėjas Choe Ryong Hae savo ugningoje kalboje pareiškė, kad Pchenjanas į bet kokią provokaciją – branduolinę ar kitokią – atitinkamai reaguos.

„Esame pasiruošę atsakyti į visuotinį karą visuotiniu karu, o į branduolines atakas – savomis branduolinėmis atakomis“, – pareiškė jis.

Jungtinės Tautos jau kelis kartus skelbė sankcijas Pchenjanui dėl jo branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų. Šiaurės Korėja užsibrėžusi pasigaminti raketų, galinčių nešti branduolines kovines galvutes ir smogti taikiniams JAV žemyninėje dalyje, bet Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažadėjo kad „to nebus“.

REKLAMA
REKLAMA

Pchenjanas yra įvykdęs penkis branduolinius bandymus, iš jų du – praeitais metais. Be to, Šiaurės Korėja išbandė daug raketų, o praeitą mėnesį vienu metu paleido keturias balistines raketas, iš kurių trys nukrito pavojingai arti Japonijos krantų.

Prognozuota, kad Kim Il Sungo gimimo metinių proga Šiaurės Korėja gali susprogdinti savo šeštąjį branduolinį užtaisą. JAV tinklalapyje „38North“ ekspertai skelbė, kad Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligone Pungjė-ri vietovėje jau atlikti visi pasiruošimai.

Baltųjų rūmų pareigūnai savo ruožtu pareiškė, kad „jau svarstomos“ galimybės karinėmis priemonėmis atsakyti į bet kokį provokuojamą Pchenjano branduolinio užtaiso arba raketų bandymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas pasiuntė prie Korėjos pusiasalio karo laivyno smogiamąją grupę, sudarytą iš lėktuvnešio „USS Carl Vinson“ ir jį lydinčių laivų.

„Siunčiame armadą. Labai galingą“, – sakė D.Trumpas televizijai „Fox Business Network“.

„Jis elgiasi klaidingai, – pridūrė prezidentas, turėdamas omenyje Kim Jong Uną. – Jis daro didelę klaidą.“

Rusija ir Kinija, vienintelė didelė Šiaurės Korėjos sąjungininkė, paragino visas susijusias šalis elgtis santūriai. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) penktadienį perspėjo, kad „konfliktas gali įsiplieksti bet kurią akimirką“.

Šiaurės Korėjos kariuomenė penktadienį pažadėjo „negailestingą“ atsaką į bet kokią JAV provokaciją, bet užsienio diplomatai Pchenjane buvo nusiteikę ramiau. Jie pabrėžė, kad Šiaurės Korėja paaštrina savo retoriką kiekvieną pavasarį, kai Vašingtonas ir Seulas rengia kasmetines bendras karines pratybas.

REKLAMA

Pchenjanas tuos manevrus laiko karinės invazijos į Šiaurės Korėją repeticijomis.

Nei vienas iš penkių ankstesnių Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų nebuvo surengtas balandį.

„Rūsti žinia“

Tarp šeštadienį parade pademonstruotos karinės technikos, atrodo, buvo nauja tarpžemyninė balistinė raketa iš povandeninio laivo paleidžiama raketa, sėkmingai išbandyta pernai rugpjūtį, nurodė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Karybos specialistai atidžiai stebi Pchenjano karinius paradus, tikėdamiesi įžvelgti užuominų, kuria kryptimi juda Šiaurė ginklavimosi programos.

Pchenjanas tvirtina, kad branduoliniai ginklai jam reikalingi apsisaugoti nuo galimos JAV invazijos.

Praeitą savaitę JAV įvykdytas smūgis sparnuotosiomis raketomis vienai Sirijos oro pajėgų bazei dar labiau pagrindžia Šiaurės Korėjos poziciją, sakoma jos praeitą savaitgalį paskelbtame pranešime.

REKLAMA

Pasak analitikų, Pchenjanas turėjo galimybę pasinaudoti kariniu paradu, kad pademonstruotų savo galią, užuot susprogdinęs branduolinį užtaisą.

Jis norėjo pasiųsti „rūsčią žinią Jungtinėms Valstijoms, atsakydamas į Trumpo administracijos pastarojo meto retoriką ir Jungtinių Valstijų atliktus karinius žingsnius“, sakė Vašingtone įsikūrusio Brookingso (Brukingso) instituto ekspertas Evansas Revere'as (Evansas Reveras).

Pasak jo, „negalima atmesti“, kad bus paleista kita raketa arba atliktas branduolinis bandymas, bet atrodo, kad po karinio smūgio Sirijoje ir Vašingtono išsakytų grasinimų „Pchenjanas gali padaryti tam tikrą pauzę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paradas yra labai pastebimas, bet nekinetinis būdas pasipuikuoti pajėgumais“, – E.Revere'as sakė AFP.

Analitikų nuomone, Šiaurės Korėjos siunčiama žinia taip pat taikoma Kinijai.

Pekinas aiškiai parodė esantis nusivylęs Pchenjano užsispyrimu, bet Kinijos prioritetas išlieka toks pats – išvengti bet kokio nestabilumo savo pašonėje. Pastarasis žvanginimas ginklais jai kėlė didelį nerimą.

Pchenjanas „susipykęs su visais savo kaimynais“, sakė Jungtinėse Valstijose įsikūrusio tarptautinio analitinio centro RAND ekspertas Bruce'as Bennettas (Briusas Benetas) ir pridūrė, kad Kim Jonh Unas jaučia būtinybę „pademonstruoti nepaklusnumą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų