REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV sparnuotosiomis raketomis apšaudė Sirijos pajėgas

Rusija apkaltinta dėl cheminių ginklų naikinimo sutarties žlugimo

Amerikiečių laivai Viduržemio jūroje smogė Sirijos pajėgoms Idlibe. Pasak Pentagono, apie 50 „Tomahawk“ raketų buvo paleista į oro uostą ir karinę infrastruktūrą, iš kurios Sirijos kariuomenės pajėgos surengė antskrydžius prie civilius.

Amerikiečių laivai Viduržemio jūroje smogė Sirijos pajėgoms Idlibe. Pasak Pentagono, apie 50 „Tomahawk“ raketų buvo paleista į oro uostą ir karinę infrastruktūrą, iš kurios Sirijos kariuomenės pajėgos surengė antskrydžius prie civilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV kariuomenė bombardavo Sirijos valdžios pajėgų karinę bazę „Šairat“ Homso apylinkėse. Būtent iš šios karinės bazės antradienį rytą Sirijos aviacija surengė antskrydžius Chan Šeichune Idlibo provincijoje, ir numanomai panaudojo cheminį ginklą. Išpuolio aukomis tapo dešimtys civilių.

REKLAMA

Pagrindiniai faktai:

  • Rusija apie būsimą puolimą sužinojo likus pusvalandžiui, teigia Rusijos atstovas JT.
  • Iš dviejų lėktuvnešių „USS Porter“ ir „USS Ross“ buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos „Tomahawk“.
  • Taikytasi į al-Shayrat karinę oro bazę įskaitant lėktuvus, amunicijos ir degalų sandėlius bei radarus.
  • Smūgis padarė didelių nuostolių Sirijos kariuomenės infrastruktūrai ir lėktuvams.
  • Žuvo 10 sirų.
  • Sirijos kariuomenė paskelbė, kad jiems buvo pranešta apie antskrydį 3:42 vietos laiku.

REKLAMA
REKLAMA

Atakos metu buvo apšaudyti keli sirų kariniai objektai karinės oro bazės teritorijoje – pakilimo takai, lėktuvai ir sraigtasparniai, o taip pat įvairūs sandėliai ir slėptuvės.

Anot amerikiečių, šie smūgiai nebuvo nutaikyti į rusų objektus Sirijoje. JAV apie šią operaciją perspėjo ne vieną šalį, tačiau apie Rusiją kol kas pasiekia prieštaringa informacija. Pentagonas pateikė informaciją, kad „Rusijos pajėgos buvo perspėtos apie antskrydį pasinaudojus konfliktų prevencijos linija“, tačiau JAV Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, kalbėdamas su žurnalistais, sakė: „Nebuvo jokių diskusijų ar kitų kontaktų su Maskva, prieš ar po apšaudymo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad Rusija taip ir nesugebėjo įgyvendinti 2013-ųjų susitarimo dėl Sirijos cheminių ginklų sunaikinimo. Pasak politiko, Rusija yra „arba įsipainiojusi, arba „nekompetetinga“.

Pentagonas jau kurį laiką yra parengęs įvairių karinių veiksmų Sirijoje planą.

Antskrydžius prieš džihadistus Sirijoje JAV vykdo nuo 2014 metų, tačiau bet koks Amerikos karinis veiksmas prieš Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimą pažymėtų esminį pokytį šešerius metus vykstančiame kare.

Rusija kariniais veiksmais Siriją remia nuo 2015 metų, todėl JAV bandymai neleisti net pakilti į orą Sirijos kariniams lėktuvams kelia riziką, jog atakų tam pasiekti metu galėtų būti kliudyti Rusijos kariniai vienetai.

REKLAMA

Sirija: mus perspėjo prieš antskrydį

JAV perspėjo Siriją apie gresiantį smūgį 3:42 vietos laiku, pareiškė Sirijos kariuomenės atstovai. Anot sirų karių, amerikiečių raketos sudavė galingą smūgį oro uosto infrastruktūrai, tačiau visiškai jo nesugriovė.

Taip pat patikslinta informacija skelbia, kad viso žuvo 6 Sirijos kariai.

Britų gynybos ministras taip pat pabrėžė, kad Sirijos karinės oro pajėgų bazės ataka buvo kruopščiai suplanuota siekiant „nekliudyti rusų karių“.

R.Tillersonas: JAV deramai atsakys į ataką Sirijoje

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ketvirtadienį pareiškė, kad Vašingtonas deramai atsakys į įtariamą cheminę ataką Sirijoje. „Mes svarstome deramą atsakymą į ankstesnių Jungtinių Tautų rezoliucijų pažeidimus, tarptautinių normų pažeidimus“, - sakė R.Tillersonas prie Palm Bičo tarptautinio oro uosto Floridoje.

REKLAMA

JAV gynybos departamentas Baltųjų rūmų pareigūnams pristato galimus karinius veiksmus, kurių JAV galėtų imtis atsakydama į įtariamą cheminę ataką Sirijoje, ketvirtadienį pranešė JAV pareigūnas. Kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga šaltinis nurodė, kad tarp galimų veiksmų - smūgiai, užkertantys kelią veikti Sirijos oro pajėgoms

Pentagono vadovas Jimas Mattisas pristato karines galimybes prezidentui Donaldui Trumpui ir kitiems administracijos pareigūnams, atsižvelgdamas į Baltųjų rūmų prašymą, sakė pareigūnas.

Prezidentas ketvirtadienį pareiškė, kad Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas yra atsakingas už šiurpų ir baisų nusikaltimą. „Tai, ką padarė Assadas, yra siaubinga. Kas atsitiko Sirijoje, yra vienas baisiausių nusikaltimų“, - sakė D.Trumpas.

„Manau, kad tai, kas atsitiko Sirijoje, yra gėda žmonijai. Ir jis (B.al-Assadas) čia, ir, aš spėju, jis tai padarė, todėl, spėju, kažkas turi nutikti“, - pridūrė jis.

Per įtariamą cheminę ataką Sirijos Idlibo provincijoje žuvo bent 86 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų