REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno rajone mamą, tėvą, senelę ir dėdę nušovęs bei prosenelį sužeidęs vyras – namo po studijų Liverpulyje grįžęs chemikas. „Aš palikau savo mažą ir gražų pasaulį, nes norėjau įgyvendinti savo dideles svajones“, – studijų metais rašė artimųjų žmogžudyste įtariamas 26 metų Egidijus Anupraitis.

Kauno rajone mamą, tėvą, senelę ir dėdę nušovęs bei prosenelį sužeidęs vyras – namo po studijų Liverpulyje grįžęs chemikas. „Aš palikau savo mažą ir gražų pasaulį, nes norėjau įgyvendinti savo dideles svajones“, – studijų metais rašė artimųjų žmogžudyste įtariamas 26 metų Egidijus Anupraitis.

REKLAMA

Psichologas Gediminas Navaitis sako, kad įtariamasis greičiausiai buvo intelektualus, tačiau psichiškai nesveikas.

„Diagnozių gal būti dešimtys“

Psichologas teigia, kad dar per anksti kalbėti apie konkrečią diagnozę, tačiau akivaizdu, jog vyras nebuvo sveikas.

Diagnozių gali būti kad ir 20. Dar per mažai detalių žinoma, kad būtų galima pradėti spėlioti. Tai, kad jis buvo intelektualus, studijavo chemiją, dar nereiškia, kad jo psichika buvo sveika. Dažnai emociškai, psichiškai nesveiki žmonės būna aukšto intelekto. Galima pasakyti keletą bendrų dalykų apie tą vyrą, nes panašūs žmonės yra tyrinėti. Tai žmonės, kurie vadovaujasi agresyvaus dominavimo nuostatomis ir neatsižvelgia į kitus. Jie nesugeba įsijausti į kitus, nejaučia kitų žmonių jausmų, išgyvenimų, jie kartais visiškai neturi empatijos“, – sako psichologas.

Potencialūs žudikai dažnai atrodo labai ramūs

G. Navaitis pabrėžia, kad žmonės, kurie ryžtasi kraupiems nusikaltimams, dažnai iš išorės būna labai ramūs. „Nesugebėdami suprasti kitų žmonių jausmus, jie labai prastai supranta ir savas emocijas. O kadangi nesupranta, tai ir nevaldo. Todėl iš šalies žvelgiant dažnai atrodo labai ramūs ir korektiški. Bet laikas nuo laiko tie neišreikšti jausmai kaupiasi ir jiems susikaupus prasiveržia nevaldomas įniršis. Jis ir paskatina tokiems poelgiams“, – teigia specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Neracionali žmogžudystė

Psichologo teigimu, šį kartą susidurta su visiškai neracionalia žmogžudyste. „Žmogžudystės dažniau būna instrumentinės – tos, kuriomis siekiama kažko, pavyzdžiui pinigų ar keršto. Jos būna gerai apgalvotos. Tačiau šiuo konkrečiu atveju negalima kalbėti apie racionalumą ar prasmę tokio veiksmo. Tai greičiausiai yra įniršio ir psichinių problemų rezultatas“, – mano G. Navaitis.

REKLAMA

Anot psichologo, įniršio vedamas nestabilus žmogus galėjo pats to nesuvokdamas ruoštis nusikaltimui. „Kartais tokie žmonės pradeda domėtis ginklais, jų panaudojimu, ima treniruotis. Jie nebūtinai suvokia tokio savo susidomėjimo priežastis. Tikriausiai šiuo atveju taip pat buvo ruoštasi, nes nušauti keturis žmones reikia reakcijos, pasiruošimo ir sugebėjimo tuo ginklu naudotis“, – sako pašnekovas.

Ginklai lengvai patenka į nestabilių žmonių rankas

Įtariamasis E. Anupraitis anksčiau nebuvo patekęs į policijos akiratį, turėjo leidimą ginklui ginklą. Psichologas sako, kad ginklų kontrolė yra neabejotinai per maža.

REKLAMA
REKLAMA

„Neatleistinas dalykas, kad šiais laikais beveik bet kas gali gauti ginklą ir vėliau nėra stebimas. Pavyzdžiui, sveikas ir normalus žmogus gali gauti leidimą, nusipirkti ginklą, bet kas žino, ar po 10 metų jis dar bus psichiškai sveikas? Tačiau sistema tokia, kad net jei jis bus patekęs pas medikus, policija apie tai nežinos. Nes medikai ir policininikai nebendradarbiauja. O tai yra didelė klaida“, – įspėja G. Navaitis.

Kaip skelbta, įtariamasis sulaikytas Marijampolės rajone. Pirmadienio popietę Gaižėnų kaime rasti 4 nužudytų žmonių kūnai su šautinėmis žaizdomis. Manoma, kad žmogžudystė įvykdyta anksčiau. Kūnus rado įtariamojo sesuo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų