REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visų be išimties biudžetinių įstaigų, o taip pat viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė būtų valstybė ar savivaldybė, vadovus, jų pavaduotojus ir šeimos narius siūloma įpareigoti deklaruoti savo turtą ir pajamas.

Visų be išimties biudžetinių įstaigų, o taip pat viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė būtų valstybė ar savivaldybė, vadovus, jų pavaduotojus ir šeimos narius siūloma įpareigoti deklaruoti savo turtą ir pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimui antradienį teikiamos prezidentės Dalios Grybauskaitės parengtos Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisos.

REKLAMA

Jomis taip pat siūloma praplėsti asmenų, kurių deklaracijos būtų viešinamos, ratą - tai būtų vadovaujančių pareigūnų, biudžetinių įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių vadovų, kandidatų į politikus, o taip pat politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pajamų ir turto deklaracijos.

„Viešumas yra efektyvi kovos su korupcija ir neteisėtu praturtėjimu priemonė“, - teigiama prezidentės teikiamų pataisų aiškinamajame rašte.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios pataisos, tikima, leistų visuomenei įsitikinti, kad viešajame sektoriuje vadovaujamas pareigas einantys asmenys savo veikloje vadovaujasi tik valstybės, o ne privačiais interesais asmeninei naudai gauti.

Seimas spręs, ar plėsti turtą ir pajamas privalančių deklaruoti sąrašą

Visų be išimties biudžetinių ir viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė būtų valstybė ar savivaldybė, vadovus, pavaduotojus ir jų šeimos narius siūloma įpareigoti deklaruoti turtą ir pajamas.

Seimas antradienį priėmė svarstyti prezidentės Dalios Grybauskaitės parengtas Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas. Už tai balsavo 92 Seimo nariai, o po vieną - prieš (socialdemokratas Artūras Skardžius) ir susilaikė („valstietis “ Valerijus Simulikas). Toliau pataisas Seimas svarstys gegužės 23-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, siūloma praplėsti asmenų, kurių deklaracijos būtų viešinamos, ratą - tai būtų vadovaujantys pareigūnai, biudžetinių įstaigų, valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių vadovai, kandidatai į politikus, politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai.

Pataisos, tikima, leistų visuomenei įsitikinti, kad šie asmenys vadovaujasi tik valstybės, o ne privačiais interesais.

„Tvarkiečiui“ Remigijui Žemaitaičiui pasiūlius įpareigoti turtą ir pajamas deklaruoti ir stambiųjų žemės ūkio bendrovių, asociacijų, Žemės ūkio rūmų, kooperatyvų vadovus, prezidentės vyriausiasis patarėjas Mindaugas Lingė tikino, kad „susitvarkius su šiuo sektoriumi (viešuoju - BNS), būtų galima svarstyti ir kitus variantus“.

REKLAMA

Konservatorius Tadas Langaitis pasiūlė įvesti šeimos turto deklaravimą - deklaracijos būtų teikiamos, kai šeimos turto vertė pasiektų tam tikrą sumą.

Konservatoriui Edmundui Pupiniui suabejojus, ar be visuotino deklaravimo pavyks išvengti landų, M.Lingė tikino, kad „nerastume daug valstybių, kurios nuėjusios visuotino deklaravimo keliu.

Konservatorė Gintarė Skaistė piktinosi, kad siekiama viešinti pajamų ir turto deklaracijas Seimo narių politinio pasitikėjimo padėjėjų, kurie „realiai didelių įgaliojimu neturi“, o tuo tarpu „stambaus verslo atstovai nedeklaruoja“.

Socialdemokratui Juliui Sabatauskui taip pat kilo abejonių, ar pavyks pasiekti norimą rezultatą: „Neištrauks daugiau pinigų iš šešėlio ir nesumažins jo“.

Pasak M.Lingės, dabar turtą ir pajamas deklaruoja 1,2 mln. šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų