REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalbos dėl koalicijos tvirtumo ir toliau nerimsta. Šiandien premjerui pasakius, kad Vyriausybė jau ir taip realiai dirba kaip mažumos, netruko atsakyti ir koalicijos partneriai socialdemokratai. Penki kandidatai į naujojo partijos pirmininko postą įvardino partijas, su kuriomis LSDP kartu dirbti negali.

Kalbos dėl koalicijos tvirtumo ir toliau nerimsta. Šiandien premjerui pasakius, kad Vyriausybė jau ir taip realiai dirba kaip mažumos, netruko atsakyti ir koalicijos partneriai socialdemokratai. Penki kandidatai į naujojo partijos pirmininko postą įvardino partijas, su kuriomis LSDP kartu dirbti negali.

REKLAMA

Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų pirmasis balsavimo turas bus rengiamas nuo balandžio 6 iki 8 dienos.

A. Palionis: dirbti negalima su partijomis, kurioms įtaką daro užsienio šalys

Seimo narys Andrius Palionis sako, kad dėl šalies gerovės, visgi, turėtų būti pamiršti ideologiniai įsitikinimai. „Pirmiausiai neįsivaizduoju koalicijos su “užribiu”, t.y. su partijomis, kurių veikla yra įtakojama iš užsienio ir nukreipta į Lietuvos valstybės suvereniteto panaikinimą ir ekonominės galios mažinimą.

Man politika yra pragmatizmo ir ideologijos lydinys. Pragmatiškas požiūris įpareigoja būti atsargiam su išankstinėmis nuostatomis politinių konkurentų atžvilgiu, nes piliečių valia gali būti priverstas dirbti po vienu stogu Seime, ieškoti politinio kompromiso, daugiau remtis tuo, kas jungia, negu skiria. Juolab, kad politinei problematikai persikeliant iš ekonomikos lauko į tokias egzistencines problemas kaip šalies saugumas, gyvybės pradėjimas, šeimos institutas, lyčių lygybė, vaikų teisės, mes matome, kad partijos linkusios sudaryti laikinąsias koalicijas, nepaisydamos tradicinių takoskyrų“, - sako A. Palionis.

REKLAMA
REKLAMA

G. Paluckas: dirbti negalime su 2 partijomis

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas visgi tikina, kad bendro darbo neįsivaizduoja su Darbo ir Tvarkos teisingumo partijomis. Anot jo, socialdemokratai turi dvi protingas galimybes.

REKLAMA

„Tam tikroms aplinkybėms susiklosčius, visos partijos gali būti koalicijos partnerėmis. Šaliai itin sunkiu ar grėsmingu metu, gali būti formuojamos vienybės koalicijos neskirstant partijų į kairę ir dešinę. Tačiau šiandien koalicijos partnerėmis nematau pirmiausia buvusių partnerių - Darbo ir Tvarkos ir teisingumo partijų. Abi vadovaujasi labai sumišusiomis ideologinėmis nuostatomis, prarado rinkėjų (ir mūsų) pasitikėjimą. Koalicija su dešiniosiomis liberalų ir konservatorių partijomis nacionaliniu mastu mums taip pat negali būti priimtina dėl milžiniškų ideologinių skirtumų. Šiandien turime tik du pasirinkimus - koaliciją su Žaliųjų ir valstiečių sąjunga arba opoziciją“, - situaciją komentuoja G. Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

M. Sinkevičius: priešingos politinės jėgos veikti kartu neturėtų

Buvęs Jonavos miesto meras ir dabartinis Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius konkrečiai įvardino, kad su konservatoriais koalicija neįmanoma. „Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai. Konservatorių ideologija yra 180 laipsniu priešinga socialdemokratijai, todėl normaliomis demokratijos sąlygomis priešingos politinės jėgos neturėtų veikti kartu. Žinoma, kai kalbame apie strateginius valstybės klausimus, tokius kaip gynybos stiprinimas, narystė Europos Sąjungoje, NATO ar Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje, galime remti vieni kitus, tačiau tokia parama gali egzistuoti ir pozicijos-opozicijos formomis“, - teigia M. Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Skardžius: reikia tų, kurie įgyvendintų socialdemokratų programą

Seimo narys Artūras Skardžius tikina, kad nors ideologines nuostatas geriausiai atitinka konservatoriai, bendras darbus su jais neįmanomas. „Tikėtina, kad ir ateityje parlamentinėmis partijomis išliks socialdemokratai, liberalai, konservatoriai bei kuri nors populistinė protesto partija. Greičiausiai, vieniems socialdemokratams nepakaks balsų suformuoti valdančiąją daugumą ir vyriausybę. Teks ieškoti koalicijos partnerių atitinkančių mūsų programines nuostatas. Mūsų kairiąsias ideologines nuostatas labiausiai atitinka konservatoriai. Su jais turime nemažai sąlyčio taškų. Tačiau istorinė priešprieša kylanti dar iš sovietinių laikų tokią koaliciją daro neįmanomą. Be to, tokia koalicija būtų nepriimtina ir mūsų elektoratui“, - sako kandidatas į socialdemokratų partijos pirmininko poziciją.

REKLAMA

„Taip pat sunku įsivaizduoti koaliciją ir su liberalais, kuriems svetimas solidarumas, subalansuoti darbo santykiai, progresiniai mokesčiai. Pasirinkimas lieka labai ribotas - populistinės protesto partijos, kurios sutiks įgyvendinti socialdemokratų programą“, - sako Seimo narys.

M.Varaška: trukdo tik kaltinimai dėl neteisėtos veiklos

Mantas Varaška tikina, kad kiekviena partija, išrinkta į Seimą yra teisėta rinkėjų atstovė. Todėl bendras darbas yra galimas su visomis, tačiau su viena sąlyga. „Kiekviena oficialiai įsteigta ir Lietuvoje veikianti partija yra teisėta rinkėjų atstovė ir todėl - galima LSDP partnerė.

Savivaldybėse ir dabar bendradarbiaujame su visomis partijomis. Viskas priklauso nuo programinių siekių suderinimo ir sugebėjimo juos vykdyti. Bendradarbiavimo ribojimai tikslingi tuo atveju, kai partijai pateikiami kaltinimai dėl neteisėtos veikos atlikimo“, - sako socialdemokratų partijos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų