REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Projektas „Talentas keisti“ (ang. „Reach for Change“) praėjusią savaitę išrinko penkis pokyčių lyderius, iš kurių trys pateks į finalą ir jų idėjoms bus lemta išsipildyti. Šįkart finalistus, be ekspertų komisijos, padėjo rinkti ir vaikų komisija, kuri visai nebuvo „ant juoko“ – vaikai uždavinėjo rimtus klausimus paprastais žodžiais, o kadangi visas „Talentas keisti“ projektas yra apie vaikus ir vaikams, jų dalyvavimas buvo svarbus.

Projektas „Talentas keisti“ (ang. „Reach for Change“) praėjusią savaitę išrinko penkis pokyčių lyderius, iš kurių trys pateks į finalą ir jų idėjoms bus lemta išsipildyti. Šįkart finalistus, be ekspertų komisijos, padėjo rinkti ir vaikų komisija, kuri visai nebuvo „ant juoko“ – vaikai uždavinėjo rimtus klausimus paprastais žodžiais, o kadangi visas „Talentas keisti“ projektas yra apie vaikus ir vaikams, jų dalyvavimas buvo svarbus.

REKLAMA

„Reach for Change“ vadovė Lietuvoje Jurgita Ribinskaitė-Glatzer sako, kad vaikų komisija buvo vertinga.

„Vaikų komisija buvo pirmą kartą ir ji labai pasiteisino – vaikai uždavė gerus klausimus ir pateikė gerus komentarus, pavyzdžiui, kodėl vaikams tai turi būti įdomu, iš kur idėjos autorius gaus pinigų tolesnei veiklai ir pan. Tad vaikai uždavė tikrai protingus klausimus, išbuvo visą renginio laiką, buvo labai empatiški ir atsakingi“, – teigė pašnekovė.

Penki finalistai

J. Ribinskaitė Glatzer pasakoja, kad dėl vienos idėjos visiškai sutapo ir vaikų komisijos, ir ekspertų nuomonė – Aurelija Makselytė pasiūlė programavimo programą visiems Lietuvos vaikams, nes dabar, pažymi „Talentas keisti“ vadovė, informatikos pamokos mokyklose yra visai nekonkurencingo lygio.

REKLAMA
REKLAMA

„Idėja yra paruošti programą, kuri mokytų programavimo, kad mokiniai to mokytųsi šiuolaikiškai, pagal šiuolaikinius standartus. Panašiai, kaip būna vadovėliai kažkokiam kitam dalykui, tai ir čia, tik tai bus programa, kurią mokytojui bus paprasta naudoti ir mokyti vaikus“, – kalba J. Ribinskaitė Glatzer.

REKLAMA

Kita į finalą patekusi idėja – tai virtualios realybės pritaikymas mokant vaikus saugumo. Pašnekovė pasakoja, kad programa sukurta taip, kad programoje pateikiamos realios situacijos, kaip vienu ar kitus atveju reikia elgtis keliuose ir priduria kad net trečdalis visų eismo įvykių sukeliami vaikų.

Kita idėja – tai Giedrės Šopaitės-Šilinskienės sumanymas dėl pagalbos ankstukams – neišnešiotiems vaikams.

„Ankstukams trūksta jiems pritaikytų gaminių – čiulptukų, rūbelių ir t.t. Tad idėjos autorė siūlo elektroninę parduotuvę, kur visa tai būtų galima rasti, nusipirkti visą paketą prekių ir kartu gauti konsultaciją, kaip auginti tą ankstuką, nes tėvai niekada nebūna pasiruošę auginti ankstuką“, – pasakoja ji.

REKLAMA
REKLAMA

Zumba terapija

Dar viena finalistė – Rita Juškytė-Žiogelė, siūlanti šokio terapiją vaikams su negalia.

„Idėja yra paprasta, bet ją pristačiusi mergina – stipri ir motyvuota. Ji siūlo zumbos šokio terapiją vaikams su proto negalia ir ji nori, kad tuose užsiėmimuose dalyvautų visi – tiek sveiki, tiek vaikai su negalia. Taip šie vaikai gautų integraciją, išeitų iš namų. Idėjos autorės mama pati turi proto negalią, todėl ji žino, su kokiais sunkumais susiduria šie žmonės“, – kalbėjo J. Ribinskaitė Glatzer.

Gestų kalbos programėlė

Penktoji idėja – finalistė – tai programėlė mokyti gestų kalbos. Šioje programėlėję būtų rodomas paveiksliukas, žodis ir gestų kalba išreiškiamas tas pats žodis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balandžio pradžioje bus išrinkti trys laimėtojai, iš kurių vienas laimės 15 tūkst. eurų ir viešinimo planą per TV3 ir visi trys laimėtojai gaus inkubatoriaus – ekspertinę paramą savo idėjoms plėtoti“, – nurodė J. Ribinskaitė Glatzer.

Kas lėmė pergalę

Ekspertų komisijos narys, intervencinės programos paaugliams su antsvoriu sumanytojas ir praėjusių metų „Reach for Change“ laimėtojas Artiomas Šabajevas tv3.lt nurodė, kad komisija buvo gana vieninga, o penkių geriausių idėjų išrinkimas priklausė nuo to, kaip autoriai sugebėjo jas pristatyti.

„Pristatymo metu, tie pranešėjai, kurie sugebėjo aiškiausiai pateikti idėjos vertę, tie ir pateko į penketuką. Jie turėjo per tris minutes pasakyti esmę – tai buvo jiems iššūkis, bet man kartais užtekdavo vienos frazės, kad susidaryčiau nuomone.

REKLAMA

Pavyzdžiui, mergina, kuri pristatinėjo zumbą ir fizinį aktyvumą vaikams su specialiais poreikiais pasakė, kad šiai dienai tokių užsiėmimų jiems nėra, ir man tos frazės užteko. Suprantu, kad žmonės turi programą ir supranta, apie ką kalba“, – kalbėjo A. Šabajevas.

Pokyčių lyderis kalba, kad jam, atrenkant projektus, esmė buvo ta, kad jie neštų sisteminį pokytį.

„Man buvo svarbu, kokią įtaką padarys projektas keičiant nusistovėjusią tvarką, kad tai būtų mini revoliucija. Zumba atveju – tai yra revoliucija.

Visgi mano idėja-favoritė nepateko tarp penkių finalistų – tai buvo socialinio suflerio idėja, kuomet būtų organizuojami užsiėmimai bendruomenėms, kad kaimynai laiptinėse sveikintųsi ir vienas kitų pažinotų. Na, bet ši idėja nepateko. Iš patekusiųjų mano favoritai yra zumbos užsiėmimai vaikams su spec. poreikiams ir programėlė, mokinanti gestų kalbos“, – sakė jis.

Balandžio pradžioje bus atrinkti trys laimėtojai, kurie gaus „Talentas keisti“ paramą – buvimą inkubatoriuje ir konsultacijas su ekspertais, o vienas žmogus idėjos įgyvendinimui gaus ir 15 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų