REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
66
Romų tabore (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Dėl ciniško plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo suimti keturi romų tautybės asmenys. Būtent įtariamųjų tautybė, anot pačių romų, tapo neapykantos ir pagiežos kupinus žodžius viešai laidančios visuomenės dėmesio centre.

66

Dėl ciniško plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo suimti keturi romų tautybės asmenys. Būtent įtariamųjų tautybė, anot pačių romų, tapo neapykantos ir pagiežos kupinus žodžius viešai laidančios visuomenės dėmesio centre.

REKLAMA

„Jūs net neįsivaizduojate, kaip pergyvena romų bendruomenės visoje Lietuvoje. Visi yra šokiruoti, nes romai nėra žudikai ir tokie atvejai tik dar labiau stabdo ir taip vangiai vykstantį integracijos procesą. Patys romai pradėjo aiškintis, kas ir kaip čia galėjo įvykti, bet tam tikri policijos ir visuomenės pateikti teiginiai kelia daug abejonių“, - pokalbį su tv3.lt žurnalistu pradėjo Romų visuomenės centro direktorė Svetlana Novopolskaja.

- Po žiauraus I. Strazdauskaitės nužudymo sulaikyti keturi romų tautybės įtariamieji. Kaip tokią žinią priėmė patys romai?

REKLAMA
REKLAMA

- Žinote, neseniai lankiausi Marijampolės romų bendruomenėje. Supraskite, tokia baisi tragedija. Marijampolėje romai net „reviziją“ padarė, siekdami išsiaiškinti, kieno giminaičiai galėjo taip pasielgti. Jie labai jaudinasi, nes gali būti įtariamųjų būtent iš Marijampolės.

REKLAMA

Bet sako, kad visi tokio amžiaus jaunuoliai Marijampolėje yra laisvėje, niekas nesuimtas. Todėl nepavyksta suprasti apie ką kalbama. Jie prisipažino jaučiantys įtampą.

Buvo mokyklų vadovai, socialiniai darbuotojai, seniūnijos atstovai, kuriems romai pareiškė, kad neleidžia vaikų į mokyklas, nes bijo priešiškos reakcijos. Nesvarbu, kad vaikai niekuo dėti.

- Ar po tokių įvykių pajaučiate, kad padidėja priešiškumas romų tautybės žmonių atžvilgiu?

- Mūsų bendruomenėje Vilniuje, kai esame atskirti nuo kitų, tai didelių pokyčių nejaučiame. Bet kokiu atveju, visi yra susijaudinę, daug abejonių ir žinant patį romų mentalitetą, tai sunku patikėti, kad galėjo taip žiauriai pasielgti.

REKLAMA
REKLAMA

- Papasakokite, ką reiškia savas „romų teismas“?

- „Romų teismas“ yra net aprašyta sąvoka. Yra nustatytos taisyklės. Niekas kitas taip neįvertins ir nuspręs, kaip patys romai apie savų padarytus nusikaltimus. Šis mechanizmas iki šiol egzistuoja. Į „teisėjus“ kviečiami patys garbingiausi, daugiausia vyresnio amžiaus romai. Yra skiriama diena ir jie sprendžia, kas teisus, o kas ne.

Jei pasitvirtins, kad tikrai tos šeimos atstovas nužudė jauną merginą, tada jie bus išvaryti iš bendruomenės. Nėra net abejonės.

- Turite omeny, visa kaltininko šeima?

- Manau, kad taip. Marijampolėje, pavyzdžiui, būtent taip buvo traktuojama. Gal kitur kitaip, bet tokių atvejų tikrai buvo. Nebeleidžiama gyventi kartu. Jau apie tai, kad prie bendro, tai nebegali būti nė kalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kas jums žinoma apie vieną įtariamąjį iš Kėdainių ir jo šeimą?

- Visi yra tikrai labai nustebę. Kiek mums žinoma, jis gyveno pasiturinčioje šeimoje. Kad dėl automobilio viskas įvyko? Niekas netiki.

- Tai kokios versijos labiausiai įtikinamos?

- Galiu pasakyti taip, šiuo metu yra užduodami klausimai į kuriuos nėra atsakymų. Romai negali patikėti, kad kažkas iš jų tarpo galėjo nužudyti, pavogti automobilį, jį numesti miške, o po to ateiti į Darbo biržą registruotis, kur ir buvo sulaikytas.

Pasipylė komentarai, kad neva tas įtariamasis puikiai žinojo, kaip ardyti prabangius automobilius. Tada pasakykite, kaip jis būdamas toks visažinis nepagalvojo atjungti automobilyje įmontuotos sekimo įrangos? Tikrai kažkas neįtikėtino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų