REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas esame girdėję daugybę įvairiausių mitų apie sveiką gyvenseną ir, žinoma, suabejoję, kaip atskirti melą nuo tiesos. Dažnai tokie klaidinantys teiginiai gali pakišti koją žmogaus sveikatai, tad pateikiame populiariausius mitus, kad išsklaidytume abejones.

Kiekvienas esame girdėję daugybę įvairiausių mitų apie sveiką gyvenseną ir, žinoma, suabejoję, kaip atskirti melą nuo tiesos. Dažnai tokie klaidinantys teiginiai gali pakišti koją žmogaus sveikatai, tad pateikiame populiariausius mitus, kad išsklaidytume abejones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitas Nr. 1. Jei nejaučiame troškulio – organizmui vandens pakanka.

Pasak mitybos specialistės Ievos Kuodienės, jei žmonės maitintųsi sveikai ir taisyklingai, galima būtų pasikliauti savo pojūčiais ir vandens atsigerti tik pajutus troškulį. Vis dėlto, šiandien daug vartojama perdirbto ir apdoroto maisto, kuris yra koncentruotas, t.y. netekęs didelės dalies vandens. Taip pat mažai turime galimybių mėgautis ką tik iš daržo ar sodo nuskintomis gėrybėmis, o dėl transportavimo ir sandėliavimo augaliniai produktai netenka dalies vandens, kurie dar dehidratuoja juos ruošiant. Taigi, dėl šių priežasčių turime vandens išgerti papildomai.

REKLAMA

„Specifinį poveikį turi ir mūsų mėgstami gėrimai, kaip kava ir arbata. Išgėrę puodelį gėrimo nejaučiame troškulio, nes gavome vandens, tačiau vėliau pasireiškia skysčius varantis poveikis: gausiau prakaituojame, dažniau vaikštome į tualetą, todėl geriant šiuos gėrimus, derėtų papildomai atsigerti ir vandens. Skysčių balansui palaikyti neturime laukti kol pastebėsime vandens trūkumo signalus, tačiau taip pat nereikėtų ir nepaleisti vandens buteliuko iš rankų.

REKLAMA
REKLAMA

Rekomenduojama atsigerti prieš valgį, atsibudus ryte, sugrįžus namo arba atlikus kokį nors darbą. Dažnai gurkšnoti vandenį patariama nebent esant karščiams, pirtyje arba sportuojant. Suaugusiam žmogui rekomenduojama išgerti apie 8 stiklines vandens arba 1,5 - 2 litrus per dieną“, – tvirtina specialistė.

Mitas Nr.2. Atsisakius pusryčių sutaupome kalorijų vakarui.

Mitybos specialistė Ieva Kuodienė teigia, kad pusryčius valgome tam, jog pažadintume medžiagų apykaitą. Pavalgę gauname energijos, kurią naudojame dienos darbams atlikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsisakę pusryčių sudarome energijos deficitą, tai tarsi skolinimasis su procentais. Taip pat tyrimai parodė, kad atsisakę pusryčių žmonės per kitą valgymą ne tik kompensuoja susidariusį trūkumą, bet ir suvalgo dar daugiau. Tokiu atveju leidžiama sau sukirsti itin didelę porciją bei, žinoma, neatsisakyti riebaus padažo.

Atsisakius pirmojo dienos valgymo atlaidžiau žiūrima ir į užkandžiavimą po valgio, papildomus skanėstus ir pasiteisinama tuo, kad „visą dieną nieko nevalgiau“. Ilgainiui dienos bėgyje dažniausiai sunkiai atsispiriama nesveikų užkandžių pagundai: bandelėms, šokoladui, sausainiams, traškučiams, saldiems gėrimams ir t.t. Tokiu būdu dienos pabaigoje susidaro energijos perteklius ir organizmas naktį sunaudoja tik 70 proc. visos energijos, todėl tenka ją taupyti iki ryto. Taupoma energija virsta kūno riebalais ir taip sparčiai ima augti svoris“, – aiškina mitybos specialistė.

REKLAMA

Mitas Nr. 3. Norint išlaikyti liekną figūrą būtina nevalgyti po 18 val.

Anot mitybos konsultanto ir asmeninio trenerio Ričardo Reksto, teiginys, jog norint atsikratyti papildomų kilogramų būtina nevalgyti po 18 val., yra visiška netiesa. Nebent tai galima tokiu atveju, jei einama miegoti ne vėliau kaip 21 val. ir keliamasi ryte bei pusryčiaujama apie 5 val.

„Jei žmogus po 18 val. nevalgo, o miegoti eina vidurnaktį, tai be maisto jis prabūna 6 valandas, tada aštuonias miega ir apytiksliai paskaičiavus išbūna nevalgęs apie 14 valandų. Tuo tarpu virškinimo fermentai skrandyje ir tulžis tulžies pūslėje visą laiką atlieka savo darbą ir taip atsiranda rizika įgyti skrandžio opą ar susirgti tulžies akmenlige.

REKLAMA

Kalbant apie teisingą paskutinio valgio laiko pasirinkimą, siekiant nepriaugti svorio, rekomenduotina pavalgyti iki miego likus 2-3 valandoms. Tai turėtų būti neriebus maistas, o baltyminiai produktai“, – pataria mitybos konsultantas.

Mitas Nr. 4. Saldumynai padeda žvalesniam mąstymui.

Saikingai vartojamas skanumynas išties gali suteikti jėgų bei energijos, tačiau dažnai mėgaujantis saldumynais saikais pamirštamas.

„Per didelis cukraus kiekis gali pagilinti depresiją ir nerimą. Valgant saldumynus sukeliami energijos pliūpsniai, po kurių seka nuopuoliai, kadangi cukrus sutrikdo nuotaiką reguliuojančių neurotransmiterių veiklą. Taip pat dėl per didelio cukraus vartojimo didėja gliukozės kiekis kraujyje, o tai yra pagrindinis diabetą sukeliantis veiksnys. Be to, ši liga susijusi ir su silpnėjančia atmintimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie kenksmingus ar nekenksmingus saldumynus mūsų mitybos racione, prie nekenksmingų priskirčiau medų, juodą šokoladą bei džiovintus vaisius, tačiau ir juos reikia vartoti saikingai“, – sako R. Rekstas.

Mitas Nr. 5. Naudingiausia rinktis liesus maisto produktus.

Mitybos konsultanto teigimu, nepaisant visų populiarių mitų ar faktų apie riebalus, liesi ir 0 proc. riebumo produktai nėra patys vertingiausi mūsų organizmui.

„Pirma, riebalai, tiesiog, būtini hormonų ir tulžies rūgščių gamybos procese. Antra, dėl didelio riebalų stygiaus vyrams padidėja impotencijos rizika, o moterims sutrinka lytinės sistemos veikla, taip pat pablogėja ir odos būklė. Be to, be riebalų organizmas negali įsisavinti A, D, E ir K vitaminų.

Taigi, apibendrinant riebalus, saikingai juos vartoti būtina. Žinoma, sveikiausia riebalų yra gauti kartu su augaliniu aliejumi, riešutais, žuvimi, jūros produktais ir duona. Tokiu būdu gaunamų riebalų organizmui per parą reikia, kaip 15-30g.“, – sako specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų