REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
82
Apleistas policijos komisariatas Audriaus Bareišio nuotr.

Buvę istoriniai teismo rūmai, o vėliau policijos komisariatas Klaipėdoje yra valstybės saugomas paveldo objektas. Bet jau dvejus metus šis unikalus objektas bergždžiai laukia savo pirkėjų.

82

Buvę istoriniai teismo rūmai, o vėliau policijos komisariatas Klaipėdoje yra valstybės saugomas paveldo objektas. Bet jau dvejus metus šis unikalus objektas bergždžiai laukia savo pirkėjų.

REKLAMA

Apie tai, kad čia buvo įsikūręs policijos komisariatas primena tik išlikę tam tikri užrašai ir viduje palikti nebereikalingi daiktai. Bet šio pastato išskirtinę paskirtį išduoda rūsyje įrengtos laikino sulaikymo kameros.

Būtent užrašais išmargintos kamerų sienos primena, kad šiame pastate laikyti už pačius įvairiausius nusikaltimus sulaikyti asmenys.

Kaip naujienų portalui tv3.lt passakojo VĮ Turto bankas atstovė viešiesiems ryšiams Aušra Pocienė, aukcione šis objektas pardavinėjamas nuo 2015 metų lapkričio mėnesio. O 2016 metų lapkričio mėnesį jo pradinė pardavimo kaina buvo 1,4 mln. eurų.

Pasirodo, kad panašus objektas Lenkijoje – Poznanės Stary Browar (kaizerio laikų alaus darykla), yra virtęs įspūdingu prekybos ir pramogų centru. Gal kada panašiai iš letargo miego prabus ir šis Klaipėdos Jūros gatvėje esantis objektas? Kas žino, o dabar kviečiame pasižvalgyti po šį istorinį ir daugybę paslapčių saugantį objektą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek istorijos

Pastato, kuriame buvo įsikūręs Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, istorija yra gana sena ir įdomi. 2017-aisiais ji skaičiuoja jau 160-uosius metus.

REKLAMA

1857 m. dešiniajame Danės krante, naujai nutiestoje Malkų (dabartinėje Uosto) gatvėje buvo nupirktas sklypas Teismui, išsikraustančiam iš griaunamų Klaipėdos pilies pastatų.

Kaip pasakoja Jonas Tatoris knygoje „Senoji Klaipėda. Urbanistinė raida ir architektūra iki 1939 metų”, „1862 m. darbai buvo baigti. Naujasis teismo ir kalėjimo kompleksas buvo U raidės plano. Centrinėje dalyje (prie gatvės) įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje- teismo įstaigos. kairiajame fligelyje buvo įrengtos kalėjimo kameros. 1898 m. kompleksas išplėstas:pristatytas priestatas su butais tarnautojams. Statinių apjuostame kieme buvo aikštelė kaliniams pasivaikščioti.”

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1885 m. komplekse veikė ir apygardos teismas.

„Raudonų plytų teismo ir kalėjimo pastatų fasadai oficialūs, sausoki, juose vyrauja griežti elementai (...). Rūstumo statiniui teikė akmeninis cokolis, langai su grotomis. Pagrindinį gatvės fasadą gyvina virš sienos kylantis laiptuotas frontonas” (ten pat).

Teigiama, kad neogotikos bruožų turintis kompleksas yra svarbiausias Uosto gatvės senosios architektūros akcentas.


SUSIJUSIOS GALERIJOS:


 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų