REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas pernai per prezidento rinkimų kampaniją dukart kalbėjosi su Rusijos ambasadoriumi šioje šalyje, o dėl šių ryšių iškart pasirodė raginimų, kad jis nusišalintų nuo Teisingumo departamento vykdomo tyrimo dėl galimo Maskvos kišimosi į rinkimus.

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas pernai per prezidento rinkimų kampaniją dukart kalbėjosi su Rusijos ambasadoriumi šioje šalyje, o dėl šių ryšių iškart pasirodė raginimų, kad jis nusišalintų nuo Teisingumo departamento vykdomo tyrimo dėl galimo Maskvos kišimosi į rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Sessionsas iš pat pradžių buvo lojalus D.Trumpo šalininkas, vėliau tapęs vienu svarbiausių veikėjų jo kampanijoje bei pereinamojo laikotarpio komandoje. Visgi sausį per jo kandidatūros į generalinio prokuroro postą svarstymą, kai buvo paklaustas, ką darytų, jei „kas nors susijęs“ su kampanija būtų palaikęs ryšius su Rusijos vyriausybe, neatskleidė bendravęs su šios šalies ambasadoriumi.

REKLAMA

Tąsyk J.Sessionsas atsakė, kad nėra bendravęs su rusais.

Teisingumo departamento atstovė Sarah Isgur Flores trečiadienio vakarą sakė, kad „jo atsakyme nebuvo absoliučiai nieko klaidinama“.

Visgi toks atsakymas nepatiko demokratams, kurie dar iki trečiadienio siekė, kad J.Sessionsas nusišalintų nuo vykstančio federalinio tyrimo, ir kėlė klausimų, ar jis gali tinkamai prižiūrėti šį procesą.

Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi iš Kalifornijos kaltino J.Sessionsą „melavus po priesaikos“ ir pareikalavo, kad jis atsistatydintų. Kiti demokratai ragino jį nusišalinti nuo tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio vakarą paskelbtame pranešime J.Sessionsas sakė: „Niekada nesu susitikęs su rusų pareigūnais aptarti kampanijos reikalų. Neįsivaizduoju, iš kur tokie kaltinimai. Tai netiesa.“

Praėjusiais metais, būdamas Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto aukšto rango narys, jis daugiau kaip 25 kartus kalbėjosi su užsienio šalių ambasadoriais. Teisingumo departamento žiniomis, jis dukart bendravo su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku.

Departamentas nurodė, kad pirmą kartą jie susitiko rugsėjį, kai jis buvo senatorius, o antrą – po vasarą strateginių tyrimų institute „Heritage Foundation“ pasakytos kalbos, kai prie jo pasikalbėti priėjo keli ambasadoriai, tarp kurių buvo ir S.Kisliakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodžius informacijai apie šiuos pokalbius, apie kuriuos pirmasis pranešė laikraštis „The Washington Post“, Kongreso nariai ėmė raginti J.Sessionsą nusišalinti nuo Federalinio tyrimų biuro (FTB) vykdomo tyrimo.

„Jei tie pranešimai, kad generalinis prokuroras J.Sessionsas – įtakingas Donaldo Trumpo šalininkas – per kampaniją susitiko su ambasadoriumi S.Kisliaku ir to nepranešė per patvirtinimo posėdį, yra tikri, ypač svarbu, kad jis nusišalintų nuo bet kokio vaidmens tyrime dėl D.Trumpo kampanijos ryšių su rusais“, – sakė aukšto rango demokratas iš Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto Adamas Schiffas.

REKLAMA

„Tai netgi ne primygtinis raginimas, tai – būtinybė“, – sakė jis.

Pirmadienį žurnalistų paklaustas apie galimą nusišalinimą nuo tyrimo, J.Sessionsas sakė: „Nusišalinčiau nuo bet ko, nuo ko turėčiau nusišalinti.“

„Atsakymas nebuvo klaidinantis“

Per jo patvirtinimo posėdį sausį senatorius Alas Frankenas iš Minesotos paklausė J.Sessionso apie kaltinimus, kad D.Trumpo padėjėjai per 2016-ųjų rinkimų kampaniją palaikė ryšius su rusais.

A.Frankenas paklausė J.Sessionso, ką jis darytų, jei būtų rasta įrodymų, jog kažkas iš D.Trumpo komandos per kampaniją palaikė ryšius su Rusijos vyriausybe.

REKLAMA

J.Sessionsas pareiškė, kad nieko „nežino apie tokią veiklą“.

Tada jis pridūrė: „Mane kartą ar du toje kampanijoje vadino atstovu, bet aš neturėjau, neturėjau ryšių su rusais, taigi negaliu to komentuoti.“

S.I.Flores teigė, kad toks generalinio prokuroro atsakymas nebuvo klaidinantis.

„Per posėdį jo klausė apie D.Trumpo kampanijos ryšius su Rusija, o ne apie susitikimus, kuriuose jis dalyvavo būdamas senatorius arba Ginkluotųjų tarnybų komiteto narys“, – sakė ji pranešime.

A.Frankenas trečiadienio vakarą paskelbtame pranešime sakė esąs sunerimęs, kad naujojo generalinio prokuroro atsakymas į jo klausimą buvo „mažų mažiausiai klaidinantis“.

Jis sakė planuojąs paspausti J.Sessionsą dėl jo ryšių su Rusija.

„Dabar yra aiškiau nei kada nors anksčiau, kad generalinis prokuroras negali sąžiningai prižiūrėti Teisingumo departamento ir FTB tyrimo dėl D.Trumpo ir Rusijos ryšių, ir jis nedelsdamas privalo nusišalinti“, – teigė A.Frankenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų