REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiant palengvinti mokestinę naštą mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams, metinį neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) siūloma pakelti 840 eurų iki 4560 eurų.

Siekiant palengvinti mokestinę naštą mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams, metinį neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) siūloma pakelti 840 eurų iki 4560 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad mėnesio NPD būtų prilygintas minimaliai mėnesio algai (MMA), dabar siekiančiai 380 eurų.

REKLAMA

N.Puteikis: gyventojų pajamas padidėtų iki 10,5 eurų per mėnesį

Tai numatančią Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą Seime registravęs parlamentaras Naglis Puteikis sako, kad NPD sulyginus su minimalia alga gyventojo pajamos „į rankas“ maksimaliai padidėtų iki 10,5 eurų per mėnesį.

„Taip pat padidėtų riba iki kurios taikomas NPD. Šiuo metu jis taikomas, jeigu gyventojo pajamos neviršija 1 tūkst. eurų per mėnesį, o NPD sulyginus su dabartiniu MMA dydžiu, NPD būtų taikomas, jei pajamos neviršytų 1140 eurų per mėnesį“, - sako N.Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, NPD susiejus su MMA mažėtų skurdas ir neproporcingas darbo pajamų apmokestinimas. N.Puteikis prognozuoja, kad tai leistų sumažinti ir biudžeto išlaidas paramai, kurią gauna dirbantys, tačiau iš darbo užmokesčio nepragyvenantys, skurstantys ir kiti socialinę paramą gaunantys gyventojai.

N.Puteikio vertinimu, pritarus jo siūlymui, valstybės ir savivaldybių biudžetai netektų apie 94 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) pajamų.

Nuo 2017 metų sausio įstatymas leidžia ne didesnį kaip 3720 eurų metinį neapmokestinamųjų pajamų dydį. Maksimalus mėnesio NPD taikomas, jei gyventojo pajamos neviršija MMA 380 eurų, o kai viršija, pagrindinis NPD atitinkamai mažinamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Jakeliūnas: pirmiausiai reikia pertvarkyti gyventojų pajamų mokestį

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas BNS N.Puteikio idėją vadina nebloga ir svarstytina, bet tikina, kad NPD didinimas „tokiais mastais“ gali sukelti grėsmę valstybės biudžetui.

Be to, pasak jo, reikia įvertinti naujosios valdžios žadamas permainas ir jų galimas pasekmes biudžetui.

„Svarstome GPM pertvarką: prie jo prijungti sveikatos draudimą, o darbdavio mokamas „Sodros“ įmokas su visais komponentais - prie darbuotojo atlyginimo, taip pat bazinės pensijos finansavimą perkelti iš „Sodros“ į biudžetą. Tie dalykai leistų keisti GPM tarifą, todėl kiekvienas žingsnis turi būti vertinamas. (....)NPD būtų galima svarstyti išplėstame jau priimtų sprendimų kontekste, ar turime galimybę kaip ir kada toliau didinti NPD“, - kalbėjo S.Jakeliūnas.

REKLAMA

Mišriai Seimo narių frakcijai priklausanti Aušra Maldeikienė teigė, kad atskirai NPD prilyginimas MMA negali būti diskutuojamas. „Kai kas gautų keliais eurais daugiau, bet visai sistemai gali kainuoti brangiau“, - teigė A.Maldeikienė.

Pasak jos, NPD dar labiau didinti būtų galima, jeigu Lietuvoje veiktų progresinė mokesčių sistema.

„Normaliose šalyse, kurios turi normalias tvarkingas progresines mokesčių sistemas, iki medianos, Lietuvoje tai būtų apie 600 eurų, žmonės mokesčių nemoka valstybei. Taip yra Amerikoje, Vokietijoje“, - BNS aiškino A.Maldeikienė.

REKLAMA

Sumažėtų pajamos į biudžetą

Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Andrius Kubilius sako, kad toks siūlymas buvo įrašytas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų programoje.

„Bet nesiūlome ir neregistruojame pataisų, nes manome, kad tokio masto mokesčių pertvarką reikia daryti sistemiškai, nes tiek padidinus NPD, gana ženkliai pajamos sumažėtų į biudžetą ir tada reikėtų ieškoti, kuo tą netektį padengti. Skaičius yra geras, bet principas, kaip siūloma, yra blogas. Ir kažin, ar jį galima svarstyti“, - teigė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras nesutinka, kad biudžeto netektį būtų galima kompensuoti pajamomis, kurios įplauktų dėl padidėjusio vartojimo.

„Tiek nesikompensuotų, kiek sumažėtų pajamos (biudžete - BNS) dėl NPD padidinimo“, - teigė A.Kubilius.

Maksimalus mėnesio NPD taikomas, jei gyventojo pajamos neviršija MMA - 380 eurų, o jei viršys MMA, pagrindinis NPD atitinkamai mažinamas.

Nuo šių metų NPD padidėjo iki 310 eurų, o šeimoms, auginančioms vaikus, papildomas NPD padidėjo iki 200 eurų už kiekvieną vaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų