REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos priėmus daug reakcijų sukėlusį vadinamąjį vaiko nemušimo įstatymą, internete pasipylė išsigandusių tėvų komentarai.

Vos priėmus daug reakcijų sukėlusį vadinamąjį vaiko nemušimo įstatymą, internete pasipylė išsigandusių tėvų komentarai.

REKLAMA

Kaip dabar reikės auklėti vaikus, jei negalima sušerti beržinės košės? Kaip drausminti aikštingo charakterio padaužas? Ar dabar bus kaip Norvegijoje – atims vaikus už mažiausią nusižengimą?

Įstatymo autorė Dovilė Šakalienė sako sulaukusi net linkėjimų, kad atsinaujintų jos liga. Įpykę įstatymo priešininkai užvertė moterį laiškais.

Nepritariančių – apstu, bet ne visi reiškiasi

Įstatymas draudžia visų formų smurtą prieš vaikus ir fizinių bausmių taikymą. Tačiau toli gražu ne visi tuo patenkinti. Pradedant beržinės košės naudą Šventojo rašto citatomis įrodinėjančiu Petru Gražuliu, baigiant aukštas pareigas užimančiais asmenimis, kurie apie įstatymo žalą ryžtasi kalbėti tik „ne spaudai“. D. Šakalienė pripažįsta, kad įstatymas viešojoje erdvėje visų pirma susilaukė didžiulio palaikymo. Todėl dabar jį kritikuojantieji rizikuoja būti išvadinti smurto propaguotojais. Jų pozicija labai nepopuliari, taigi dažnai žmonės verčiau linkę ją nutylėti.

Už įstatymą linkėjo net mirties

Garsiausiai įstatymo kritikai reiškiasi interneto socialinėse erdvėse. Portale Facebook gausu komentarų, prieštaraujančių vaikų nemušimui. „Tuoj gyvensime, kaip Norvegijoje“, „Barnevernet traukinys pervažiavo Seimą“, „Dabar vaikus prieš miegą gąsdinsime Šakaliene ir Majausku“. Tokie ir panašūs komentarai liejasi laisvai.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo autorė sako, kad ją pačią užgriuvo ne tik komentarų, bet ir laiškų lavina. Vienuose draugiškai teiraujamasi, kokia įstatymo esmė. Kituose net linkima mirties. „Man net palinkėjo, kad mano liga atsinaujintų, kad aš numirčiau, kad nužudytų mane tie vaikai, kuriuos aš išgelbėjau“, – atvirauja D. Šakalienė.

REKLAMA

Parlamentarė sako nesistebinti, kad sulaukė neigiamų reakcijų. „Nenuostabu, kad priešinasi žmonės, kurie savo smurtinę patirtį integravo ir mano, kad mušimas jiems padėjo tapti geresniais žmonėms bei tie, kurie nori išlaikyti šitą baudžiauninko kultūrą. Priešinosi ir kai buvo priiminėjamas smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Kaip čia dabar, vyrai nebegalės mušti savo žmonų? Buvo tų vyrų, kurie nesuvokė, kaip dabar teks gyventi“, – ironizuoja politikė.

Sako, kad Norvegijoje situacija geresnė

Įstatymo priešininkai baiminasi, kad Lietuvoje įsigalės vadinamojo Barnevernet‘o metodai. Esą vaikus galės paimti iš šeimos už mažiausią nusižengimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šakalienė sako, kad net ir dabar Norvegijoje vaikų paėmimo iš tėvų skaičius yra santykinai perpus mažesnis nei Lietuvoje. „Taip yra nepaisant to, kad norvegai daug jautriau reaguoja į smurtą prieš vaikus. Nuo vaiko teisių apsaugos reformos, smurtas prieš vaikus Norvegijoje sumažėjo kelis kartus. Tai realiai valstybė daug labiau apsaugo vaikus ir tuo pačiu apsaugo šeimą. Tas požiūris, kurio laikosi norvegai, pastebėti ir padėti, yra daug sveikesnis visuomenei, nei mūsų nusistatymas ignoruoti, o po to bausti. Tai iš norvegų galime tik pasimokyti, o ne bijoti jų“, – sako D. Šakalienė.

Kritikus vadina sovietmečio garbintojais

Įstatymo autorė įsitikinusi, kad kritikai ilgisi sovietinių laikų, kuomet smurtas šeimoje buvo pačios šeimos reikalas. „Čia tokio lygio protavimas. Yra žmonių, kurie taip sėkmingai primaitinti rusiška propaganda, kad jie beria gandus, neparemtus realybe. Troliai skleidžia informaciją, kaip blogai yra Vakaruose ir kaip šaunu Rusijoje. Nors ten Dūma ką tik dekriminalizavo smurtą šeimoje. Ten neseniai priimtas įstatymas, kuris nurodo, kad vyro smūgis moters nežemina, nes ji yra vyro nuosavybė. Tuo metu vaikų mušimas, anot Rusijos parlamentarų, yra vaikų auklėjimas ir už tai neturėtų būti baudžiama“, – pasakoja Seimo narė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas auklėti vaikų nedraudžia

D. Šakalienė sako sulaukusi daug klausimų, kaip dabar drausminti vaikus. Ji teigia, kad įstatymas jokiu būdu nedraudžia griežto auklėjimo. Tačiau jame neturi būti smurto elementų. „Įstatymas nedraudžia disciplinuoti. Disciplina vaikui yra būtina. Tai yra tėvų pareiga – užtikrinti, kad vaikas žinotų taisykles šeimoje. Klausimas tik – kaip. Tai yra daug efektyviau padaryti susitariant. Net jei turi nubausti vaiką, gali atimti kažkokias privilegijas – uždrausti valgyti ledus, žaisti kompiuteriu ar panašiai. Bet ne smūgiais, ne uždarymu į rūsį, ne nedavimu valgyti ir ne vanojimu diržu. Tai tiesiog metodų pakeitimas“, – aiškina D. Šakalienė.

Politikė tikina, kad nesustos ir toliau kurs teisinę bazę, ginančią vaikų teises. Naujausių iniciatyvų svarstymas Seime – jau pavasario sesijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų