REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje Audriaus Bareišio nuotr.

Nedidelis Pravieniškių miestelis daugelio žmonių akimirksniu tapatinamas su nuteistaisiais ir čia esančia įkalinimo įstaiga. Ir stebėtis tuo nereikėtų. Pakanka tik užsukti į šį miestelį ir gali pasijausti kitaip.

100

Nedidelis Pravieniškių miestelis daugelio žmonių akimirksniu tapatinamas su nuteistaisiais ir čia esančia įkalinimo įstaiga. Ir stebėtis tuo nereikėtų. Pakanka tik užsukti į šį miestelį ir gali pasijausti kitaip.

REKLAMA

Pirmiausia į akis krinta gatvėje vaikštantys žmonės. Atrodytų, kas čia keisto, bet... Yra vienas niuansas – dauguma žmonių vaikšto pasikabinę korteles ant kaklo. Tai – lengviausiu režimu bausmę atliekantys nuteistieji, kurių judėjimas nėra griežtai apribotas.

Važiuojant toliau prasideda Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos (PPNAK) teritorija, kuri tikrai galėtų patraukti net ir menkai smalsauti linkusio praeivio žvilgsnį. Naujienų portalo tv3.lt žurnalistas apsilankė šioje įkalinimo įstaigoje ir siūlo skaitytojams pamatyti, koks gyvenimas verda už PPNAK sienų. Nuteistųjų gyvenimo sąlygos – nuotraukų galerijose.

Apie šios išskirtinės savo paskirtimi įstaigos gyvenimo užkulisius portalo tv3.lt skaitytojams plačiau papasakojo PPNAK direktorius Virginijus Ceslevičius. Pateikiame pirmąją interviu dalį, kurioje sužinosite ne tik apie nuteistųjų skundus, elgesio įpročius, bet ir apie jų sumanumą siekiant prasimanyti įkalinimo įstaigoje uždraustų dalykų.

REKLAMA
REKLAMA

- Dėl kokių priežasčių nuteistieji dažniausia skundžiasi?

- Pirmiausia, atkreipsiu dėmesį, kad visi turi teisę rašyti skundus. Tai demokratinė teisė, kuri nėra blogas dalykas. Blogas dalykas tas, kad dažniausia skundai būna nepagrįsti. Tokie skundai sudaro apie 99 procentus.

REKLAMA

Daugiausia skundžiasi dėl gyvenimo sąlygų ir administracijos veiksmų. Dėl gyvenamo ploto daugiau problemų turėjome, kai įkalinimo įstaigoje buvo apie 3300 nuteistųjų. Tokia situacija buvo prieš penkerius metus. Šiuo metu turime 2100 nuteistųjų, tad situacija pagerėjo. Iš viso turime apie 2300 vietų.

Taip pat skundžiami pareigūnų veiksmai. Įvykus konfliktui, pavyzdžiui, pas nuteistąjį radus mobilųjį telefoną, šis supranta, kad sulauks nuobaudos, todėl parašo kokius 6 skundus skirtingoms institucijoms. Taip mėnesį tie skundai keliauja ir galiausiai sugrįžta pas mus. O tada jau nuteistasis pripažįsta, kad pats kaltas. Visokių atvejų būna.

REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl taip drastiškai sumažėjo bausmę atliekančių asmenų skaičius?

- Pastaraisiais metais keitėsi baudžiamoji politika, pradėjo efektyviau veikti Probacijos įstatymas. Tai lėmė nuteistųjų skaičiaus sumažėjimą.

- Ar dažni skundai dėl galimo prižiūrėtojų smurto prieš nuteistuosius?

- Pasitaiko ir tokių. Dažniausiai skundžiama, kad prižiūrėtojas peržengė leistinas ribas panaudodamas specialiąsias priemones. Čia tie atvejai, kai nuteistieji įvairiais veiksmais priešinasi nustatytai tvarkai.

- Kokios tos specialiosios priemonės?

- Įprastai – antrankiai. Jie naudojami, kai nuteistasis priešinasi arba yra apsvaigęs nuo alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUSIJUSIOS NUOTRAUKŲ GALERIJOS:


- Kaip nuteistieji pažeidinėja nustatytą tvarką?

- Dažniausia – uždraustų daiktų laikymas. Randame pas juos telefonų, narkotikų, „brogės“ (samagonas – aut. past.).

- Kaip jie sugeba gauti alkoholio?

- Patys pasidaro. Iš ko? Iš visko. Nuo duonos iki sausainių, saldainių ir kitokių produktų. Čia į butelį mineralinio įmeta duonos, užpila vandeniu ir padeda prie radiatoriaus. Dvi-trys dienos ir jie jau apie 5 laipsnių stiprumo gėrimą.

Kitas pavyzdys, kuris dabar, kiek žinau nebėra praktikuojamas, tai spirito atskyrimas iš lako. Kaip tai veikia? Žiemą, paimdavo laužtuvą ir laikydavo sniege. Jis užšaldavo, tada laką pildavo per laužtuvą. Šis sukietėdavo, o spiritas nubėgdavo.

REKLAMA

- O ką iki šiol nelegaliai bando nuteistiesiems perduoti artimieji arba pažįstami žmonės?

- Labiau tiktų žodis ne „perduoti“, o „permesti“. Tai vienas pagrindinių būdų. Aišku, kartais įveža arba įneša. Bet permetimų daugumą. Vien šiais metais 7-8 žmonės sulaikyti dėl tokios nelegalios veiklos. Dažniausiai permetami telefonai, narkotikai ir mielės, kurias naudoja gamindami alkoholį. Kartais permetamuose paketuose yra vien mielės.

- Ar randate pas nuteistuosius ginklų?

- Šiuo metu galiu pasakyti, kad tokių atvejų praktiškai nebepasitaiko. Anksčiau tikrai būdavo randama daugiau ginklų. Bet keičiasi nuteistųjų mąstymas. Šiais laikais į įkalinimo įstaigą patekęs žmogus siekia, kuo greičiau iš ten ištrūkti, todėl vengia su savimi turėti draudžiamų daiktų.

REKLAMA

- Kas sprendžia į kurį jūsų įkalinimo įstaigos sektorių pateks nuteistasis?

- Tam yra sudaryta speciali komisija. Kai tik naujas nuteistasis atvežamas, tai jis savaitei laikomas karantine. Jo metu komisija vertina nuteistąjį ir nusprendžia, kur jis gyvens.

- Ar atskiriate asmenis, kurie sulaukė bausmės dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų?

- Taip, iš dalies juos laikome atskirai, kad pavyktų išvengti konfliktų. Supraskite, tokį asmenį įkelti tarp 200 nuteistųjų būtų rizika. Jei paliktume likimo valiai, tai galime turėti ir lavonų. Suprantama, nusikaltimai vienas kitam nelygūs. Kas susiję su nukentėjusiais mažamečiais, tai tokie asmenys yra atskiriami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Įkalinimo įstaigoje dirbate nuo 1993-ųjų. Kas pasikeitė per 24 metus?

- Labai daug kas pasikeitė. Tiek pačios įkalinimo sąlygos, tiek nuteistųjų mentalitetas. Pavyzdžiui, anksčiau nuteistajam išeiti lygtinai buvo nepriimtina. Taip jis pažeisdavo kalinių sukurtas taisykles. Buvo tokie laikai. 1993 metais įkalinimo įstaiga buvo tiesiog perpildyta. Nuteistiesiems tekdavo miegoti trimis aukštais. O dabar viskas kitaip. Atsirado galimybių nuteistiesiems pasikeisti, turime įvairių programų.

Bet kas nepasikeitė, tai tiek 1993-siais, tiek dabar turime lagerį. Reikia judėti į priekį ir siekti, kad nuteistieji būtų atskirti vienas nuo kito, tada būtų mažiau visokiausių įtakų. Dauguma nuteistųjų nori pasitaisyti ir nebekartoti praeities klaidų. Bet jei, tarkime, žmogus nuoširdžiai pasikalba su psichologu ir po to grįžta tarp tų 200 nuteistųjų, tada ko galime iš jo tikėtis.

REKLAMA

- Kaip įkalinimo įstaigoje kaliniai priima naujokus?

- Seniau būdavo organizuojamos kalinių „krikštynos“ – taip vadinama „jūros šventė“. Tada naujokai buvo laistomi vandeniu. Turėjome atvejį, kai nuteistieji neapskaičiavo ir tokiu būdu prigirdė tik ką įkalinimo įstaigoje atsidūrusį naujoką. Bet dabar tokių dalykų nebepasitaiko. Kaip jau minėjau, keičiasi nuteistųjų mentalitetas.

- Ar iki šiol išlikusios kalinių sukurtos taisyklės, kurių privaloma laikytis?

- Galiu pasakyti, kad 1993 metais tos „taisyklės“ būdavo labiau išreikštos. Patys nuteistieji laikėsi „neformalaus įstatymo“, o šiai dienai to nebėra. Šiuo metu didžioji dauguma nori elgtis gražiai ir anksčiau ištrūkti.

REKLAMA

- Kaip jūsų įkalinimo įstaigoje veikia nuobaudų sistema?

- Nuobaudų yra įvairių. Paprasčiausia – papeikimas. O griežčiausia – perkėlimas į drausmės grupę (metams – aut. past.). Drausmės grupė nuo paprastos skiriasi dėl skambučių, pasimatymų skaičiaus. Jei to nepakanka, tai nuteistasis gali būti perkeltas į kameros tipo patalpas. Tada jie nebegali laisvai judėti, kas nuteistiesiems yra labai svarbu. Į drausmės grupę gali patekti tie, kurie užpuolė ar pasipriešino prižiūrėtojams. Ypač jei tą daro būdami apsvaigę nuo alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų