REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Kinija bando pažaboti mirtiną paukščių gripą (nuotr. SCANPIX)

Kinijos pietiniuose ir vidurio regionuose uždaromi gyvų paukščių turgūs, nes šalį apėmė didžiausias per ilgus metus paukščių gripo protrūkis, nusinešęs mažiausiai 87 žmonių gyvybes.

24

Kinijos pietiniuose ir vidurio regionuose uždaromi gyvų paukščių turgūs, nes šalį apėmė didžiausias per ilgus metus paukščių gripo protrūkis, nusinešęs mažiausiai 87 žmonių gyvybes.

REKLAMA

Valstybinė žiniasklaida penktadienį pranešė, kad Nacionalinė sveikatos ir šeimos planavimo komisija nurodė uždaryti tokias prekybos vietas visuose regionuose, kuriuose užfiksuota paukščių gripo viruso H7N9 atvejų.

Daugiausia šios atmainos atvejų buvo užfiksuota tankiai apgyvendintose Jangdzės ir Džudziango upių deltose nuo Šanchajaus iki Honkongo. Šiose vietovėse paprastai būna švelnios ir drėgnos žiemos, sudarančios idealias sąlygas viruso plitimui. Iš viso 16 šalies provincijų ir regionų pranešė apie daugiau kaip 250 užkrato atvejų. Šios atmainos virusas aptiktas ir tolimojoje pietvakarinėje Junano provincijoje.

Žmonių, mirusių nuo paukščių gripo per tokios pačios trukmės laikotarpį nuo metų pradžios, šiemet buvo daugiausiai nuo 2013-ųjų metų.

REKLAMA
REKLAMA

Be nurodymo uždaryti paukščių turgus, komisija taip pat moko medikus, kaip kuo anksčiau atpažinti, diagnozuoti ir gydyti šį susirgimą, o žmonės raginami vengti kontakto su gyvais paukščiais.

REKLAMA

H7N9 laikoma mažiau užkrečiama atmaina negu H5N1, kurią Pasaulio sveikatos organizacija sieja su šimtais mirčių visame pasaulyje per pastarąjį dešimtmetį. Manoma, kad H7N9 atmaina neperduodama vieno žmogaus kitam – ji veikiau plinta tarp paukščių, o nuo jų užsikrečia žmonės.

Kinija jau turi nemažai patirties, kaip kovoti su panašiomis krizėmis. Šalis buvo susidūrusi su ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) virusu, kuris nusinešė šimtus žmonių gyvybių, kai pirmąkart išplito Azijoje 2003 metais. Manoma, kad jis pirmiausia išplito tarp gyvūnų pietų Kinijoje. Visgi kinų įprotis pirkti gyvus arba ką tik paskerstus paukščius apsunkina vyriausybės pastangas kovoti su tokiomis ligomis.

Krizių valdymo departamento prie Ligų kontrolės ir prevencijos centro direktoriaus pavaduotojas Ni Daxinas sakė valstybinei naujienų agentūrai „Xinhua“, kad turgų uždarymas šįkart „smarkiai sumažino naujų užsikrėtimų skaičių daugelyje regionų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų