REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
Rimas Kurtinaitis (nuotr. Fotodiena.lt)

Rimas Kurtinaitis žvejybą, medžioklę, anūko priežiūrą atidėjo į šalį. Jis apšyla kojas Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje. Praėjusią savaitę Kurtis šios ekipos vyriausiojo trenerio poste pakeitė Tomą Pačėsą. 2008-2010 metais R. Kurtinaitis su „Lietuvos rytu“ iškovojo daugybę titulų, bet tuomečiai klubo vadovai su juo pratęsti sutarties nepanoro.

51

Rimas Kurtinaitis žvejybą, medžioklę, anūko priežiūrą atidėjo į šalį. Jis apšyla kojas Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje. Praėjusią savaitę Kurtis šios ekipos vyriausiojo trenerio poste pakeitė Tomą Pačėsą. 2008-2010 metais R. Kurtinaitis su „Lietuvos rytu“ iškovojo daugybę titulų, bet tuomečiai klubo vadovai su juo pratęsti sutarties nepanoro.

REKLAMA

R. Kurtinaitis atsakė į portalo tv3.lt klausimus.

Kokie pirmieji įspūdžiai „Lietuvos ryto“ komandoje?

Viskas normaliai. Ruošiamės Karaliaus Mindaugo taurės antradienio rungtynėms su Utenos „Juventus“. Kaip parodė LKL mačas su „Šiauliais“, negalima nuvertinti jokio varžovo.

Kodėl žaibiškai apsisprendėte grįžti į Vilniaus klubą?

Jau pasiilgau darbo. Stengsiuosi su šia komanda ką nors pasiekti. Aišku, lengva nebus. Juk Lietuvoje yra ne tik „Žalgiris“, bet ir stiprūs Klaipėdos „Neptūno“, Panevėžio „Lietkabelio“, Prienų-Birštono „Vytauto“ klubai. Smagu, kad žiūrovai grįžta į „Siemens“ areną. Per rungtynes su žalgiriečiais ji buvo pilna.

REKLAMA
REKLAMA

Kokias permainas planuojate atlikti sudėtyje?

Man norėtųsi dar vieno sunkiojo puolėjo. Gerai būtų turėti mobilesnę priekinę liniją. Mano nuomone, Davidas Loganas gali užimti ir įžaidėjo poziciją. Jis moka puikiai valdyti komandą. Dabar jam reikia duoti pailsėti. Adamas Lapeta turi geriau kovoti dėl atšokusių kamuolių. Svarbu ne tik sudėtis, bet ir tai, kaip mano auklėtiniams reikia susitvarkyti su psichologija. Žaidėjus neigiamai paveikė trys iš eilės pralaimėjimai „Žalgiriui“.

REKLAMA

Ką manote apie „Žalgirio“ žaidimą?

Kauniečiai žaidžia solidžiai. Aš jų žaidimą palyginčiau su Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Bambergo „Brose“. Šie klubai irgi neturi didelio biudžeto, bet rungtyniauja labai kovingai. Matome, kokia baisi situacija šį sezoną su Tel Avivo „Maccabi“, kuris manimi domėjosi. Nuolat atleidinėjami treneriai, bet žaidimas negerėja. Sony Weemsas šokdino klubo vadovus, bet pats buvo atleistas.

Kauno komandoje supertarlentų nėra, bet žaidimas gerai organizuotas. Krepšininkai, treneriai, vadovai turi didelį atsakomybės jausmą. Kai kurios Eurolygos žvaigždės gauna po du milijonus eurų, bet elgiasi neprofesionaliai. Šarūnas Jasikevičius duoda gerą impulsą. Jis dažnai rotuoja žaidėjus, komanda, be to, neblogai ginasi. „Žalgiris“ patikimai kovoja dėl kamuolių, turi savo gretose stabilųjį Paulių Jankūną. Keletas rungtynių Eurolygoje tiesiog nusprūdo, bet apskritai komanda atrodo gerai. Gal tik per daug vaikiškų klaidų daro.

REKLAMA
REKLAMA

Kas jus dar šiuo metu neramina?

„Lietuvos ryto“ krepšininkus kankino ligos, traumos. Tik neseniai į rikiuotę grįžo Artūras Gudaitis, Deividas Gailius, dabar iškrito Artūras Jomantas. Po traumos žaidžia ir Laimonas Kisielius. Vis dar sunku pasakyti, ar jis duos apčiuopiamos naudos komandai.

Kaip vertinate T. Pačėso darbą?

Tomą labai gerai pažįstu, kartu dar žaidėme ir Lietuvos rinktinėje. Jis geras treneris. Komanda taktiškai žaidė gerai. Tą matėme ir per pastarąjį mačą su žalgiriečiais. Pačėsas sumaniai išnaudojo priekinę liniją puolime. Tiesa, aš propaguoju kiek kitokį krepšinį, bet neketinu dabar drastiškai keisti daugelio dalykų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar nesigailite, kad prieš šį sezoną nutarėte tapti Kantu klubo vyriausiuoju treneriu?

Galėjau ir neiti, bet pats nusprendžiau, todėl tai nevadinčiau klaida. Tiesiog susiklostė objektyvios priežastys, kodėl mums nepavvyko pasiekti geresnių rezultatų. Klube buvo chaosas: keitėsi vadovybė, menedžeriai, gydytojai, daugelis žaidėjų. Į Palangą rengtis sezonui atvyko berods tik šeši krepšininkai. Pagal Italijos lygos nuostatus, komandoje turi būti penki italai. Mes rugsėjo mėnesį dar neturėjome nė vieno italo. Dalis krepšininkų net nežiūrėdavo Eurolygos rungtynių, jiems buvo nelengva išaiškinti ir paprastus taktikos dalykus. Nežinojau, koks realus klubo biudžetas.

REKLAMA

Labai norėjau dalyvauti Europos taurės turnyre, bet Italijos krepšinio federacija nutarę neleisti dalyvauti klubams šiose varžybose baimindamasi FIBA sankcijų. Italijos čempionate neturėjau jokio noro kovoti dėl 11-13 vietų, todėl pasitraukiau. Galėjau toliau mėgautis Italija, gulėti pliaže, valgyti, gurkšnoti alutį, ten šilta, pro mano buto langą buvo matyti snieguotos kalnų viršūnės, maistas geras, italiukai geri žmonės, tačiau tai ne man – aš noriu dirbti. Ir ne bet kaip, o normaliomis sąlygomis.

Jei nebūčiau gavęs „Lietuvos ryto“ pasiūlymo, būčiau galėjęs eiti treniruoti kokios nors Rumunijos ar, tarkim, Prienų komandos. Man nebūtina, kad klubas turėtų didžiulį biudžetą. Svarbu, kad klube būtų tvarka, nevyrautų chaosas. Aišku, pageidaučiau dirbti Eurolygoje, bet yra kaip yra, aš nesiskundžiu.

REKLAMA

Trenerio darbas labai sudėtingas ir nenuspėjamas. Tarkime, Georgios Bartzokas praėjusį sezoną Krasnodaro klubą atvedė iki Eurolygos finalo ketverto, bet jo vadovauajama „Barcelona“ dabar buksuoja, juo nepatenkinti žiūrovai mojuoja baltomis nosinaitėmis. O juk pamirštama, kad „Barcą“ nuolat kamavo ir kamuoja traumos, be to, sudėtis nėra pati geriausia.

Ar nejaučiate nuoskaudos, kad nebuvo paskirtas Lietuvos rinktinės vyriausiuoju treneriu?

Ne. Daug kas galvoja, kad jei Arvydas Sabonis mano draugas, tai aš turėčiau būti rinktinės treneriu. Tai nesąmonė. Jis ir kiti federacijos vadovai, valdyba renkasi, kas jiems atrodo geriausia. Tai visiškai normalu. Džiaugiuosi, kad Sabas nepasiduoda emocijoms, jis normalus žmogus, niekada niekam nekeršija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kažkuriame portale buvo apklausa: ką norėtumėte matyti rinktinės treneriu. Žmonės nubalsavo už mane, o išrinko Dainių Adomaitį, tada ir užvirė visa košė. Aš tik nesutinku, kai kalbama, kad būsimasis Europos čempionatas bus nesvarbus, nes jame nekovojama dėl vietų olimpinėse žaidynėse. Lietuva yra krepšinio šalis ir ji privalo tokiose varžybose kautis dėl aukščiausių vietų. Dar vienas dalykas: reikia pagalvoti ir apie tuos krepšininkus, kurių karjera rinktinėje artėja prie pabaigos ar baigsis Europos čempionate ir kurie neuždirbo milijonų per karjerą. Tarkim, jei jie laimės auksą, jie gaus rentą iki gyvenimo pabaigos. Tai bus užtarnauta pensija.

REKLAMA

Kaip vertinate D. Adomaičio darbą „Neptūne“?

Tai, kad Klaipėdos komanda strigo pirmoje LKl sezono pusėje, dar nieko nereiškia. „Neptūnas“ žaidžia įdomų krepšinį. Gal Adomaičiui prasčiau seksis „Neptūne“, bet gerai rinktinėje. Sunku pasakyti. Pateiksiu vieną palyginimą. Pavyzdžiui, pamenu, kaip anais laikais Valdemaras Chomičius net nepatekdavo į „Žalgirį“, bet buvo vienass SSRS rinktinės lyderių.

Pareiškėte, kad jūsų svajonė – treniruoti „Žalgirį“? Ar dėl savo atvirumo nebijote nudegti?

Aš visada sakau tą, ką galvoju, niekada nevynioju žodžių į vatą. Lietuva juk jau daugiau nei 25 metus nepriklausoma, turime demokratiją ir galima kalbėti, ką norime. Anksčiau, kai buvau Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius, savo darbuotojų paklausiau, už ką jie balsavo Prezidento rinkimuose. Visi nutilo, nuleido galvas ir nedrįso pasakyti. Aš visiems prisipažinau, kad balsavau už Vytautą Landsbergį, nors jis ir tada nepateko į antrą turą.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų