REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasiūlė paskirti į Aukščiausiąjį Teismą teisėją Neilą Gorsuchą, naudodamasis neįprastai ankstyva galimybe sugrąžinti konservatyviajam sparnui daugumą aukščiausioje Amerikos teismo institucijoje.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasiūlė paskirti į Aukščiausiąjį Teismą teisėją Neilą Gorsuchą, naudodamasis neįprastai ankstyva galimybe sugrąžinti konservatyviajam sparnui daugumą aukščiausioje Amerikos teismo institucijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas per televiziją geriausiu eterio laiku D.Trumpas pasiūlė 49 metų apeliacinio teismo teisėją, iki šiol dirbusį Denverio mieste Kolorado valstijoje.

REKLAMA

Jeigu Senatas patvirtins šį kandidatą, jis užims vietą, likusią laisvą prieš beveik metus mirus teisėjui Antoninui Scaliai. Tokiu atveju konservatyvių pažiūrų teisėjai Aukščiausiajame Teisme vėl turėtų penkių balsų prieš keturis persvarą.

Šis elegantiškas žilaplaukis teisininkas, žinomas dėl kandaus tono nutarčių, yra jauniausias per porą pastarųjų dešimtmečių pretendentas užimti vietą Aukščiausiajame Teisme.

Jo paskyrimas gali būti itin svarbus veiksnys nagrinėjant įvairias bylas – pradedant verslo reguliavimu, baigiant su lytimi susijusiais klausimais arba šaunamųjų ginklų kontrole.

REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas šios kandidatūros iškėlimą pavertė precedento neturinčiu šou ir galiausiai pakvietė N.Gorsuchą bei jo žmoną dramatiškai pasirodyti klausytojams per renginį Baltųjų rūmų Rytų sparne.

„Štai ir jie. Štai ir jie. Ar tai buvo staigmena? Ar buvo?“ – klausinėjo D.Trumpas, išsaugojęs televizijos realybės šou veikėjo įpročius net ir tapęs valstybės vadovu.

„Jis būtų galėjęs gauti bet kokias pareigas bet kurioje advokatų firmoje už bet kokią pinigų sumą, bet jis pasirinko teisėjo karjerą – rašyti nutartis ir daryti poveikį, užtikrindamas mūsų įstatymų ir konstitucijos laikymąsi“, – pareiškė D.Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors prieš paskelbdamas savo pasirinkimą D.Trumpas stengėsi padidinti intrigą, N.Gorsucho kandidatūra atrodo itin nuosaiki prezidentui, per savo trumpą darbą Baltuosiuose rūmuose jau spėjusį paminti daugybę normų ir precedentų.

Kaip ir A.Scalia, N.Gorsuchas laikomas „originalistu“, savo teisinius sprendimus grindžiančiu JAV konstitucijos pirmine prasme ir dvasia.

N.Gorsuchas sakė, kad apie savo mentoriaus mirtį pernai vasarį sužinojo slidinėdamas kalnuose.

„Pro ašaras nebemačiau savo kelio žemyn nuo kalno“, – jis sakė tuojau po A.Scalios mirties.

REKLAMA

D.Trumpas, pasiūlęs šį kandidatą, atidavė duoklę evangelikams ir konservatyviesiems respublikonams, parėmusiems jo pastangas tapti prezidentu, nors kai kada – ne itin noriai.

„Milijonai rinkėjų sakė, kad tai yra vienintelis svarbiausias jiems rūpintis klausimas, kai balsavo už mane, kad tapčiau prezidentu“, – sakė jis.

„Tvirtai laikausi savo žodžio. Darysiu taip, kaip kalbėjau – šito Amerikos žmonės prašė iš Vašingtono jau labai, labai seniai“, – pridūrė D.Trumpas.

Pareigos visam gyvenimui

Aukščiausiasis Teismas yra galutinis arbitras sprendžiant kai kuriuos opiausius Amerikos gyvenimo ir teisės klausimus.

REKLAMA

Jo nariai paskiriami iki gyvos galvos, todėl jų įtaka yra ilgalaikė.

Kadangi keli dabartiniai teisėjai yra jau senyvo amžiaus, D.Trumpas per savo kadenciją potencialiai gali paskirti ne vieną jam parankų kandidatą ir nulemti Aukščiausiojo Teismo sprendimų pobūdį ištisiems dešimtmečiams.

Vis dėlto paskirti teisėjai tampa visiškai nepriklausomi, o kai kurie pasirodė esantys politiškai neprognozuojami.

Numatydamas, kad jo kandidatūra įžiebs įnirtingus debatus Kongrese, N.Gorsuchas stengėsi pateikti save kaip objektyvų ir savikritišką veikėją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai tikėtina, kad teisėjas, kuriam patinka kiekviena jo priimta nutartis, bus blogas teisėjas, siekiantis rezultatų, kurie jam priimtini, o ne tokių, kurių reikalauja įstatymas“, – juokavo jis.

„Labai rimtos abejonės“

Demokratų nusistatymą prieš N.Gorsuchą turbūt labiausiai lemia respublikonų elgesys po A.Scalios mirties.

Didžiąją metų dalį Kongreso respublikonai nesutikdavo surengti kandidatūros tvirtinimo posėdį ankstesnio prezidento Baracko Obamos pasirinktam kandidatui.

Demokratai, sudarantys mažumą abejuose Kongreso rūmuose, tebėra įsižeidę dėl respublikonų elgesio su B.Obamos pasiūlytuoju Merricku Garlandu.

REKLAMA

Dabar M.Garlandas jau yra grįžęs į savo ankstesnį darbą – jis yra Vašingtone įsikūrusio Kolumbijos apygardos federalinio apeliacinio teismo teisėjas. Tačiau demokratai dar gali nuspręsti priešintis naujai pasiūlytai kandidatūrai.

Nors 100 vietų Senate respublikonai turi 52 mandatus, kandidatui patvirtinti reikės 60 balsų.

Taigi, N.Gorsuchas rasti būdą laimėti keletą demokratų balsų, o ši užduotis tapo sunkesnė įsiplieskus ginčui dėl D.Trumpo įsako, draudžiančio į Jungtines Valstijas atvykti kai kurių musulmoniškų šalių piliečiams.

REKLAMA

„Praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo Trumpo prezidentavimo pradžios naujoji administracija jau yra pažeidusi mūsų pamatines vertybes, metė iššūkį valdžių atskyrimo principui ir sukėlė precedento neturintį išbandymą pačiai mūsų konstitucijos esmei“, – sakė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras.

Pasak jo, N.Gorsuchas turės „įrodyti priklausantis nusistovėjusiai teisinei krypčiai“ ir „uoliai ginti konstituciją, kad jos nepažeidinėtų vykdomoji valdžia“.

Vis dėlto jis pridūrė: „Žinant jo darbus, man kyla labai rimtų abejonių dėl teisėjo Gorsucho gebėjimų atitikti šį standartą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atstovų rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi savo ruožtu pareiškė, kad N.Gorsuchsa „priešiškas moterų teisėms“, ir sakė, kad jo paskyrimo padariniai „negalėtų būti rimtesni ir toliau siekiantys“.

„Teisėjo Gorsucho darbai atskleidžia, kad jis laikosi radikalių pažiūrų, smarkiai prasilenkiančių su Amerikos teisinės minties pagrindine srove“, – pabrėžė ji.

Tačiau respublikonai sveikino D.Trumpo pasirinkimą.

„Jo pasiekimai įspūdingi; jis ilgai dirbo ištikimai taikydamas įstatymus ir konstituciją“, – sakė Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas.

„Kai Senatas anksčiau tvirtino jį į apeliacinį teismą, abiejų partijų palaikymas Senate buvo toks triuškinamas, kad vardinio balsavimo netgi neprireikė“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų