REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Leidinio „Financial Times“ redakcija pelnytai pažymi, kad praėjusiais metais „dažniau buvo teisūs, negu neteisūs“. „Iš 16-os mūsų prognozių, išsipildė 9 arba 10 (priklausomai nuo to, ar „Pokemon Go“ populiarumą vadinti 2016 virtualios realybės metais pradžia),“ – teigiama straipsnyje.

Leidinio „Financial Times“ redakcija pelnytai pažymi, kad praėjusiais metais „dažniau buvo teisūs, negu neteisūs“. „Iš 16-os mūsų prognozių, išsipildė 9 arba 10 (priklausomai nuo to, ar „Pokemon Go“ populiarumą vadinti 2016 virtualios realybės metais pradžia),“ – teigiama straipsnyje.

REKLAMA

Tačiau ledinio žurnalistai pripažįsta, kad „prašovė“ numatydami pačius svarbiausius įvykius – Didžioji Britanija nenubalsavo už tai, kad pasiliktų ES, Hillary Clinton nenugalėjo prezidento rinkimuose, ir tai buvo du svarbiausi spėjimai. Kiekvienas, kuris mano, kad istoriškai daugiau lemia ne nuolatinės tendencijos, o netikėti „seisminiai pokyčiai“, gavo įtikinamą savo požiūrių patvirtinimą 2016-aisiais.

Leidinys pateikia kelis sudėtingiausius prognozuoti klausimus iškilsiančius 2017 metais.

„Ar iki pirmojo šių metų ketvirčio pabaigos bus aktyvuotas ES Konstitucijos 50 straipsnis?“

Atsakymas: „Taip. Spaudimas premjerei Theresai May iš aktyvių Didžiosios Britanijos pasitraukimo šalininkų pusės pasiekė kritinį tašką. Visi britų valdžios „Brexit“ planai šiuo metu rodo, kad laiškas dėl 50-ojo straipsnio aktyvavimo bus išsiųstas kovo pabaigoje. Atidėjimą galėtų nulemti nebent išoriniai įvykiai – pavyzdžiui, sprendimas, kurį sausį pateiks Aukščiausiasis teismas (teismas jau nusprendė, kad „Brexit“ dar turės patvirtinti parlamentas, – red. past.) , arba Lordų rūmų politika. Tačiau kalėdinis „Brexit“ šalininkų noras vis tiek bus įgyvendintas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar Donaldas Trumpas sudarys sutartį su Vladimiru Putinu dėl Sirijos?“

Atsakymas: „Taip. Tačiau ji nebus verta to popieriaus, ant kurio bus surašytos jo sąlygos. Sirijos valdžiai užgrobus Alepą, D. Trumpas liko be rimtesnių poveikio instrumentų prieš Maskvą – net jeigu jis ir būtų svarstęs jų panaudojimą. Trumpo tikslas – pulti ISIS, ir jis tai toliau darys. Pirmosiomis savo prezidentavimo dienomis jis sudarys sandorį su Putinu dėl bendro teroristinės grupuotės puolimo. D. Trumpas gaus antraščių savo „Twitter“ paskyrai. Sirija toliau degs.“

REKLAMA

„Ar prezidentas Trumpas pastatys pasienyje su Meksika sieną?“

Atsakymas: „Taip – tačiau tik mažytę. Prezidentas Trumpas tiek triukšmavo dėl to, kad užbarikaduos 3 tūkst. kilometrų nutįsusią sieną, kad jam teks kažką padaryti. Tačiau pastaruoju metu jis savo žadėtą „neįveikiamos, fizinės, aukštos, galingos, gražios sienos pietų pusėje“ planą pradėjo versti tvora. Taigi laukite kokių nors simbolinių priedų pasienyje, kurios trečdalis jau ir taip apstatytas panašaus pobūdžio barjerais.“

„Ar ISIS, kaip pasaulinė jėga, bus sunaikinta?“

Atsakymas: „Ne. Pati save pasiskelbusi kalifatu teroristinė organizacija „Irako ir Sirijos islamo valstybė“ subyrės 2017 metais. Tačiau, kai smogikus išstums iš Mosulo ir Rakos, organizacija pradės derinti vietinius pasipriešinimo židinius su tarptautiniu terorizmu. Panašiai „al Qaeda“ pavyko pergrupuoti Sirijos dykumoje po to, kai 2007-2009 jų vos nesumušė Irake. Po penkių metų ji iš naujo įsiveržė į mūsų gyvenimą kaip ISIS. Ši organizacija gali tikėtis to, kad išorės jėgos pasirūpins tuo, kad jiems netrūktų rekrutų. Damaske, Bagdade ir Beirute pasirūpins tuo, kad sunitų atskirtis niekur nedingtų. Mes dar kalbėsim apie ISIS 2018 metais“.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar naftos kaina viršys 50 dolerių?“

Atsakymas: „Taip. 2016 metais rekordinis OPEC gamybos lygis ir nuolatinis rinkos papildymas už kartelio ribų stipriai paveikė naftos kainas. Susitarimas dėl gavybos mažinimo, kurį sudarė didieji rinkos žaidėjai, privedė prie to, kad praėjusių metų pabaigoje nafta pabrango. 2017 metų kainos priklauso nuo to, ar sugebės vykdyti susitarimą jį pasirašiusios šalys – ir nuo JAV išgaunamos produkcijos. Reikia tikėtis, kad sektorius išsaugos ramybę, o kainos augs“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų