REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Retas, kuris eidamas apsipirkti neskaičiuoja, kiek išleis. Tikriausiai kiekvienas Lietuvos gyventojas turi nuostatą, kuriame prekybos tinkle gali rasti pigesnius reikalingus produktus.

Retas, kuris eidamas apsipirkti neskaičiuoja, kiek išleis. Tikriausiai kiekvienas Lietuvos gyventojas turi nuostatą, kuriame prekybos tinkle gali rasti pigesnius reikalingus produktus.

REKLAMA

Portalas pricer.lt yra analogas Jungtinės Karalystės portalui „mySupermarket“. Portale lyginamos ne tik maisto prekių kainos, bet ir buitinės technikos, kosmetikos, gėrimų, elektronikos kainos.

Portalo atstovas Arūnas Vizickas papasakojo, kad pirmiausia nustatyta, kokie maisto produktai bus lyginami, tuomet kreiptasi į prekybos tinklus, kad šie atrinktų pigiausias prekes atitinkančias reikiamą kategoriją. Tyrimą darę analitikai vėliau nuvykę į prekybos centrus patikrino, ar prekės atitinka prekybininkų nurodytą kokybę ir kainą.

„Ėmėme tą kainą, už kurią buvo galima nusipirkti patikrinimo metu, bet be lojalumo kortelės. Jei bananų kaina tą dieną buvo 0.65 ct be lojalumo kortelės tai tiek ir nurodėme. Buvo ir taip, kad vienas prekybos tinklas sakė, kad jų pomidorai kainuoja 1,25 Eur/kg o nuvažiavus į parduotuvę pamatėme 1,53 Eur/kg kainą. Jog tyrimas objektyvus turime ir produktų nuotraukas su datomis“, – pasakojo A. Vizickas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis prasitaria, kad nors Anglijoje šitame projekte „Lidl“ dalyvauja, Lietuvoje jie bendradarbiauja nenoriai.

„Lidl Lietuva“ Komunikacijos departamento vadovė Agnė Gaižauskienė nurodė, kad bendradarbiaujama yra, tačiau dėl logotipų naudojimo apribojimų buvo iškilę problemų. Visgi „Lidl“ atstovės nuomone, nors duomenys apie „Lidl“ kainas pateikiami teisingi, pats tyrimas šimtu procentų neatskleidžia, kur yra mažiausios kainos. Skirtingi produktų įpakavimai ne tik reiškia skirtingą prekių dydį, bet ir kokybę.

REKLAMA

„Duomenys surinkti tam tikrą dieną atitinka realybę. Dėl ko tik kilo diskusija, kad lyginami nelyginami dalykai. Pas mus visa mėsa jau gamybos procese vakuuminėje pakuotėje padaryta. Ir jas turi visi centrai. Tai lyginti ir pagal pakuotes reikėtų. Nes mėsa maišelyje, sveriama kitokią kainą turi.

Lygiai taip pat su sūriu. Kuomet sūris pjaunamas iš didelio gabalo, jis liečiamas rankomis, tai skiriasi higiena ir įpakavimas. Pas mus fabrike supjaustoma ir įpakuojama, ir tai kainuoja papildomus pinigus. Kaip ir jogurtas matuojamas plastmasiniame maišelyje ir jogurtas buteliuke su atsukimu.

REKLAMA
REKLAMA

Jiems sakė svarbiausia – pigiausia kaina. Tada ir atsiranda, kad mes tokio produkto iš vis neturime kaip neglazūruota lydekų filė, kuri yra be vandens, ir aukščiausios kokybės, jos kaina aukštesnė už glazūruotos filė kainas, kur nuo 30 iki 70 proc. vandens gali būti. Tai tokie gamybiniai, techniniai skirtumai egzistuoja“, – įvardijo faktorius, kurie lemia kainą A. Gaižauskienė.

Tuo tarpu Arūnas Vizickas paprieštarauja – prekybos tinklai patys nurodė, kad žmonėms patogiau rinktis sveriamus produktus, nes gali pasirinkti ne tik svorį, bet ir kuris produkto gabaliukas jiems priimtinesnis. Jis taip pat neigia, kad toks produktų pjaustymas yra nehigieniškas, o žuvis apdirbta glazūravimo būdu mažiau kokybiška. Jo nuomone, „Lidl“ tokiais argumentais pagrindžia savo kainas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainos – apylygės

Vertinant pigiausias prekybos tinklų siūlomas prekes įtraukti privatūs parduotuvių ženklai, pavyzdžiui, „Iki“ tinklo „Cento“ prekės, „Maximos“ – „Optima linija“, „Norfos“ – „N“, „Rimi“ – „Rimi Basic“.

Matyti, kad ne vienoje prekių kategorijoje vyrauja panašios kainos – ilgagrūdžiai ryžiai, išskyrus „Barbora.lt“ visur kainuoja 55 ct. Apie 31–32 ct kainuoja juoda duona, batonas apie 21–25 ct, aliejus – 1,27 ct, smulkusis baltasis cukrus – 0,69 ct, kiaušiniai – 0,89 ct.

Itin kaina keičiasi pažvelgus į pomidorus – pigiausius už 1.15 Eur/kg buvo galima įsigyti „Barbora.lt“ ir „Maxima“, brangiausius už 1.59 Eur/kg – „Aibėje“. Tačiau visiškai atvirkščia situacija su obuoliais. Būtent „Barbora.lt“ ir „Maxima“ jie buvo brangiausi, kaina – 0,48 Eur/kg, o „Lidl“ ir „Norfa“ prekybos centruose – 0,28 Eur/kg.

REKLAMA

Daugiau kainų palyginimų – lentelėje apačioje. Kadangi ne visi prekybos tinklai siūlo vienodos kategorijos prekes tokiais pačiais kiekiais, šalia kainų nurodyti patikslinimai.

Portalas „pricer.lt“ kainas surinko sausio 11 dieną Vilniuje esančiose parduotuvėse: „Maxima“ Mindaugo g. 11, „Rimi“ Kedrų g. 4, „Iki“ Fabijoniškių g. 2A, „Norfa“ Ukmergės g. 298, „Lidl“ Žemaitės g. 16, „Aibė“ Erfurto g. 1, „Prisma“ Viršuliškių skg. 28, „Barbora.lt“ tinklalapyje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų