REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT už aktorės Astos Baukutės laidoje "Atspėk dainą" pademonstruotą Hitlerį šlovinantį gestą, gali sumokėti bent milijoną eurų. Tai teigia Lietuvos radijo ir televizijos komisija, kuri šiandien svarstė šių metų sausio 6 dieną muzikinėje laidoje transliuotą minėtą epizodą.

LRT už aktorės Astos Baukutės laidoje "Atspėk dainą" pademonstruotą Hitlerį šlovinantį gestą, gali sumokėti bent milijoną eurų. Tai teigia Lietuvos radijo ir televizijos komisija, kuri šiandien svarstė šių metų sausio 6 dieną muzikinėje laidoje transliuotą minėtą epizodą.

REKLAMA

Nors komisija, atsižvelgdama į faktą, kad tai toks pats gestas buvo pademonstruotas ir toje pačioje laidoje gruodžio 30 dieną, prieš priimdama galutinį sprendimą laukia LRT paaiškinimų. 

Neramina, kad tai ne vienintelis atvejis

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas sako, kad labiausiai neraminantis klausimas yra tai, jog tai nėra vienintelis toks pastaruoju metu pastebėtas išsišokimas.

„Pirmiausia, tai istorijoje tas faktas yra tikrai nemalonus, ir mes viską čia žinome ir matome. Ir manau, kad mes turime reaguoti į tokią situaciją. Esame dėmesingi tokioms temoms, ne tik šio, ir kitų kanalų atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Tai šiandien mes diskutavome ir komisijoje dalyvavo ir televizijos direktorius Rimvydas Paleckis, kuris išdėstė savo poziciją, kad jie pradės tyrimą. Komisijos pozicija tokia, kad labai tenka apgailestauti, kad tai nėra vienintelis atvejis. Prieš savaitę beveik buvo tas pats, dar prieš kurį laiką irgi buvo tokių panašių dalykų. Tai atrodo, kad bent jau ką mes matom, tai jau yra kaip ir sistema. Nėra taip, kad štai įvyko toks va dalykas negeras, visiems pasitaiko, žmogiškas faktorius veikia. Bet tie nevienetiniai atvejai ir neramina“, - sako E. Vaitekūnas.

REKLAMA

Anot pašnekovo, dėl to LRT organizuoja savo tyrimą, kuriuo bus nustatyta, kodėl situacija buvo nekontroliuojama. „Kokias priemones jie taikė, ar taikys. LRT organizuoja irgi tą savo tyrimą, kuriuo žiūrės, kas ten atsakingi buvo. Ir kai mes turėsime visą šitą medžiagą, jie turi teisę 20 dienų rengti atsakymą, ir kai bus atsakyta, komisija rinksis į posėdį ir mes priimsim sprendimą. Koks tas sprendimas bus, nenoriu pasakyti, bet manau, kad mes turėtume reaguoti rimtai į tą situaciją", - sako pašnekovas. 

Nors situciją nėra maloni, Edmundas Vaitekūnas teigiamai vertina visus LRT priimtus veiksmus. „Žinoma, bendrame kontekste tai labai rimta, nacionalinis transliuotojas ir toks įvykis. Bet iš kitos pusės, tenka pripažinti, kad jie vis tiek labai greitai reagavo, ir laidą uždarė ir reakcija buvo atitinkama. Bet vis tik tai, tai nėra vienintelis kartas", - teigia komisijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas gali būti skaudus

Nors prognozuoti sprendimo komisijos pirmininkas nenori, jo teigimu, skaudžiausia bausmė būtų didelės piniginės baudos.

„Būtent šitoje situacijoje, viskas pakankamai griežta. Ten jau eina kalba apie pinigines baudas, kurios gali siekti net iki 3% nuo visų pajamų. Aš nesakau, kad taip ir bus, bet tokiais atvejais nėra galimybės įspėti. Jeigu jau komisija manytų, kad reikia priimti tokį sprendimą, tai nėra administracinės teisės pažeidimas, čia jau galiotų Visuomenės informavimo įstatymas ir ten jau yra numatytos baudos, kurios tokiu atveju gali siekti iki 3 procentų nuo visų pajamų. Bet čia galioja didelis jeigu. Bet visgi, mes turime labai rimtai į tai pažiūrėti", - situaciją vertina pašnekovas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal įstatymą, LRT yra finansuojamas iš reklamų, papildomų veiklų ir reklamos. Pagal Seimo patvirtintą 2017 metų Valstybės biudžeto planą, Viešajai įstaigai "Lietuvos nacionalis radijas ir televizija" yra skirta daugiau, nei 36 milijonai eurų. Tad 3 procentai nuo šios sumos yra šiek tiek daugiau, nei 1 milijonas eurų. 

„Taip, visko įvyksta. Ir net visko įvykus, negali ir to būti. Nepamenu, atvirai kalbant, kad va tokiais nacistiniais ženklais kur tai eteryje būtų, aš neprisimenu. Dirbu čia 5 metai, bet kaip ir žiūrovas kažkaip niekada neprisimenu, kad taip būtų. Tuo labiau, girdžiu ir matau ir mūsų kaimynų reakciją, kurie garsiai kalba apie tai. Kad va, juos tai čia uždarinėja komisija už kiekvieną smulkmę. O čia taip. Tai ta vieša nuomonė irgi svarbi yra", - sako E. Vaitekūnas. 

REKLAMA

Ne pirmas LRT vizitas komisijoje 

Seimo Kultūros komitetas šiandien aiškinosi, ar nacionalinis transliuotojas LRT nepiktnaudžiauja įstatyme nustatyta išimtimi ir netransliuoja reklamos, kurios jo eteryje neturėtų būti. Dėl LRT pasirodančios reklamos į parlamento komitetą kreipėsi Lietuvos radijo ir televizijos komisija.

Anot jos pirmininko Edmundo Vaitekūno, komisija nuolat fiksuoja LRT pažeidimus ir skiria baudas. Jo teigimu, ypač daug skundų sulaukta praėjusią vasarą, kai Lietuvos krepšinio rinktinė ruošėsi olimpiadai, vyko draugiškos rungtynės, o nacionalinis transliuotojas rodė kelis šimtus reklaminių epizodų.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis paprašė suinteresuotų pusių pateikti savo siūlymus dėl įstatymo pataisų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų