REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV žvalgybos vadovai informavo išrinktąjį prezidentą Donaldą Trumpą, kad Rusijos tarnybos yra sukaupusios smarkiai jį kompromituojančios asmeninės ir finansų informacijos, antradienį, būsimojo šalies vadovo pirmosios spaudos konferencijos išvakarėse, pranešė Amerikos žiniasklaida.

JAV žvalgybos vadovai informavo išrinktąjį prezidentą Donaldą Trumpą, kad Rusijos tarnybos yra sukaupusios smarkiai jį kompromituojančios asmeninės ir finansų informacijos, antradienį, būsimojo šalies vadovo pirmosios spaudos konferencijos išvakarėse, pranešė Amerikos žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas piktinosi „politine raganų medžiokle“, kai televizija CNN paskelbė, kad žvalgybos pareigūnai praeitą savaitę jį informavo apie numanomą Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus, taip pat supažindino su virtine skandalingų, bet nepatvirtintų teiginių.

REKLAMA

„Klaidinančios žinios – visiška politinė raganų medžioklė!“ – šį pranešimą tviteryje komentavo išrinktasis prezidentas.

Žvalgybos vadovai praeitą savaitę būsimajam 45-ajam JAV prezidentui, taip pat kadenciją baigiančiam valstybės vadovui Barackui Obamai pateikė dviejų puslapių apimties ataskaitą apie potencialiai kompromituojančią medžiagą, nurodė CNN ir dienraštis „The New York Times“, cituodami kelis neįvardytus amerikiečius pareigūnus, tiesiogiai informuotus apie šiuos susitikimus.

REKLAMA
REKLAMA

Šie žiniasklaidos pranešimai buvo paskelbti antradienį, prieš B.Obamai paskelbiant Čikagoje savo atsisveikinimo kalbą. Dėl jų politiniuose ir diplomatiniuose sluoksniuose buvo jaučiamas didelis nerimas, likus tik 10 dienų iki D.Trumpo inauguracijos.

CNN detalių apie numanomą kompromituojančią medžiagą nepateikė, bet tinklapis „Buzzfeed“ paskelbė 35 puslapių apimties dokumentą, kuriame pateikiamas galimai neparankios informacijos sąvadas, tapęs minėtų žvalgybos išvadų pagrindu ir jau kelis mėnesius gvildenamas Vašingtone. Vis dėlto „Buzzfeed“ nepridėjo jokio patvirtinimo šiems pareiškimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, dokumente minimi sekso įrašai su prostitutėmis, nufilmuoti per 2013 metais įvykusį D.Trumpo apsilankymą viename prabangiame viešbutyje Maskvoje. Tikėtina, kad ši medžiaga buvo iš anksto surinkta kaip priemonė šantažuoti.

Taip pat keliama prielaida, kad Rusijos pareigūnai pasiūlė D.Trumpui pelningų sutarčių, kad užsitikrintų įtaką šiam nekilnojamojo turto magnatui, tapusiam respublikonų partijos kandidatu į prezidento postą.

Šį sąvadą parengė vienas buvęs Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūros MI-6 darbuotojas, praeitų metų viduryje nusamdytas kitų į JAV prezidento postą pretendavusių veikėjų atlikti politinį „opozicijos tyrimą“ apie D.Trumpą, nurodė CNN.

REKLAMA

Kaip pranešama, D.Trumpas buvo informuotas apie šio dokumento egzistavimą ir jo nemalonias detales praeitą penktadienį, per susitikimą su JAV žvalgybos vadovais dėl numanomo Rusijos kišimosi į prezidento rinkimus.

Įslaptintoje dviejų puslapių santraukoje taip pat esama kaltinimų, kad per rinkimų kampaniją D.Trumpo padėjėjai nuolat keitėsi informacija su Rusijos vyriausybės tarpininkais.

„Niekas nebuvo patvirtinta, – televizijai NBC apie šią medžiagą sakė D.Trumpo padėjėja Kellyanne Conway. – Visi tie šaltiniai yra neįvardyti ir neminimi.“

REKLAMA

Ataskaitoje minimas D. Trumpo „atstovas“ Michaelas Cohenas iškart pareiškė, kad nėra gyvenime buvęs Prahoje, kaip tvirtinama paviešintuose dokumentuose.

Kremlius neigia turintis Trumpą kompromituojančios medžiagos

Kremlius trečiadienį paneigė Amerikos žiniasklaidos pranešimus, kad Rusija yra surinkusi kompromituojančios medžiagos apie išrinktąjį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, ir pareiškė, kad tokiomis melagingomis žinutėmis siekiama pakenkti Maskvos ir Vašingtono santykiams.

"Kremlius neturi kompromato apie Trumpą", - sakė žurnalistams prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

"Ši informacija neatitinka tikrovės ir yra ne kas kita, o visiškas pramanas", - pridūrė jis.

Anot jo, šie amerikiečių žiniasklaidos pranešimai yra "akivaizdus mėginimas pakenkti mūsų dvišaliams santykiams".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų