REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio teismui perduota byla, kurioje Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Ivanas Dorošas kaltinamas kyšininkavimu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, turto iššvaistymu, dokumentų suklastojimu ir piktnaudžiavimu.

Panevėžio teismui perduota byla, kurioje Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Ivanas Dorošas kaltinamas kyšininkavimu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, turto iššvaistymu, dokumentų suklastojimu ir piktnaudžiavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Prokuratūra, kaltinimai pareikšti keturių bendrovių vadovams: S.A. – dėl papirkimo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų suklastojimo, J.Ž. – dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų suklastojimo, G.O. – dėl papirkimo.

REKLAMA

Ikiteisminiame tyrime figūruoja trys Kauno ir viena Jonavos įmonė. Dvi iš jų verčiasi statybomis, viena – medicininės įrangos platinimu, dar viena – pervežimu. Vienas iš įtariamų asmenų yra susijęs su dviem iš šių bendrovių.

I.Dorošas anksčiau yra dirbęs Jonavos ligoninės vadovu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto tyrimo duomenimis, I.Dorošas, kaip įtariama, neteisėtai sudarė išskirtines sąlygas kai kurioms bendrovėms dalyvauti Panevėžio ligoninės kardiologijos skyrių kapitalinio remonto, Likėnų reabilitacijos ligoninės biuvetės (statinio, iš kurio imamas mineralinis vanduo) remonto ir įrengimo darbų, medicinos įrangos viešųjų pirkimų konkursuose ir tuos konkursus laimėti.

REKLAMA
REKLAMA

Konkursai vyko, kaip manoma, diskriminuojant kitus rangovus ir tiekėjus, o už laimėtus konkursus ligoninės vadovas tiesiogiai pareikalavo kyšių ir juos gavo darbais, paslaugomis, prekėmis, daiktais ir pinigais maždaug už 42 tūkst. 463 eurus.

Be to, atliekant biuvetės remonto darbus Likėnuose, Likėnų reabilitacijos ligoninės patalpose bendrovių darbuotojai, dirbę pagal rangos sutartį, Panevėžio ligoninės direktoriaus nurodymu gyveno ir buvo maitinami nemokamai. Skaičiuojama, kad dėl to ligoninei galėjo būti padaryta 6 tūkst. 670 eurų turtinė žala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį ikiteisminį tyrimą kontroliavo ir jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras. Atliekant tyrimą, I.Dorošas kurį laiką buvo suimtas, vėliau devynis mėnesius buvo nušalintas nuo pareigų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.

Teismuose – dar kelios ligoninės gydytojų ir vadovų bylos

Tai ne pirma byla, kurioje teisiamas Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas. Teismuose nagrinėjami ir kitų ligoninės darbuotojų, įtariama, padaryti nusikaltimai.

REKLAMA

Panevėžio miesto apylinkės teisme nagrinėjamoje byloje I.Dorošas kaltinamas dėl kurstymo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir suklastoti dokumentus, papirkimo.

Bylos duomenimis, kita įtariamoji šioje byloje, Panevėžio rajono savivaldybės Juridinio skyriaus buvusi vedėja Vilma Janišienė, I.Dorošui pagelbėjo gauti atgaline data surašytas jam reikalingas pažymas dėl medžių prie jo sodybos iškirtimo, kad išvengtų administracinės atsakomybės už savavališkus veiksmus.

Šiame teisme nagrinėjama ir buvusios Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojos Violetos Smilgienės bei ligoninės dabartinės Personalo skyriaus vedėjos Salomėjos Griškaitytės byla dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų suklastojimo.

REKLAMA

Panevėžio apygardos teismui neseniai perduota ir baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų suklastojimo pareikšti Panevėžio ligoninės Akušerijos ginekologijos klinikos vedėjui Albinui Ivonaičiui ir jo sūnui, vienos šeimos klinikos direktoriui.

Vienas Panevėžio ligoninės vadovų jau sulaukė teismo verdikto - Panevėžio apygardos teismas rugsėjį buvusiam Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojui ūkio reikalams 69 metų Arvydui Švagždžiui už kyšininkavimą paskyrė baudą.

Dvigubai permokėjo už skalbimo paslaugas

Priekaištų šiai ligoninei turėjo ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), nustačiusi, kad ligoninė dvigubai permokėjo už skalbimo paslaugas, nutraukusi sutartį su pigiau skalbti žadėjusia bendrove ir pasirinkusi brangesnį variantą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba nustatė, kad Panevėžio ligoninė iš bendrovės „Kagris“ skalbimo paslaugas nusipirko už 0,79 Eur/kg, kai prieš tai galiojusioje sutartyje su bendrove „Šiaulių skalbykla“ pastaroji ligoninei turėjo skalbti už 0,40 Eur/kg. VPT pateikiamais duomenimis, Respublikinė Panevėžio ligoninė skalbimo paslaugas iš „Kagrio“ pirko jau ne pirmą kartą: nuo 2004-ųjų sudarytos septynios sutartys. Įkainiai jose svyruoja nuo 0,72 Eur/kg iki 0,82 Eur/kg.

Kaip pernai spalį pranešė VPT, ligoninė sutartį su „Šiaulių skalbykla“ vienašališkai nutraukė, o kai ji dėl sutarties nutraukimo pagrįstumo kreipėsi į teismą – bylą baigė taikos sutartimi, ligoninei susitarus išmokėti 5 tūkst. eurų kompensaciją už negautą pelną.

REKLAMA

Taikos sutartimi ligoninė taip pat įsipareigojo iki metų pabaigos sumokėti skalbimo paslaugų įmonei skolą už paslaugas, per 28 tūkst. eurų, nurodoma teismo nutartyje.

I.Dorošas Respublikinei Panevėžio ligoninei vadovauti pradėjo 2013 metais, kai Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė konkursus į ligoninių, kurių steigėja yra, vadovus. Iki tol I.Dorošas buvo Jonavos ligoninės vyriausiasis gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų