REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Vyras valgo duoną (nuotr. Fotolia.com)

Daugelis žmonių net neįtaria, kiek daug cukraus yra mūsų pamėgtuose produktuose. Galvodami, kad cukraus beveik nevartoja, žmonės dažnai net neįsivaizduoja, kad kartu su vienu varškės sūreliu suvalgo ir du šaukštelius cukraus, o su duonos rieke – vieną šaukštelį. Dietologai perspėja, kad dėl cukraus pertekliaus susergančių pacientų amžius vis jaunėja.

12

Daugelis žmonių net neįtaria, kiek daug cukraus yra mūsų pamėgtuose produktuose. Galvodami, kad cukraus beveik nevartoja, žmonės dažnai net neįsivaizduoja, kad kartu su vienu varškės sūreliu suvalgo ir du šaukštelius cukraus, o su duonos rieke – vieną šaukštelį. Dietologai perspėja, kad dėl cukraus pertekliaus susergančių pacientų amžius vis jaunėja.

REKLAMA

„Žiūrėdami į sveikos mitybos piramidę, mes net neįtariame, kad duonos gaminiuose yra daug cukraus. Nesvarbu, kad duona ir pilno grūdo, joje gali būti ir daug skaidulų, bet yra ir daug cukraus. Dabar rekomenduojama, kad cukraus duonos gaminiuose būtų ne daugiau kaip 5 gr. /100-tame gramų gaminių, tačiau, deja, yra nemažai duonų, kurios šią ribą viršija, tad rinktis reikėtų atidžiau“ – sako R. Petreit.

Grėsmingi pieno produktai

Dietologė atkreipia dėmesį, kad grėsmingi yra varškės sūreliai. Nors priimta galvoti, kad varškė yra sveika, tačiau, sako ji, tai negalioja sūreliams:

REKLAMA
REKLAMA

„Viename sūrelyje viršijame visos dienos cukraus norma – jame yra virš 20 gr. Cukraus. Sūrelis nėra tas produktas, kurį žmonės turėtų rinktis užkandžiams. Tas pats tinka ir jogurtams: nors cukrus gali būti net ir liesame, nepasaldytame jogurte, nes pačiame piene yra laktozė - pieno cukrus – tačiau didžioji grėsmė yra jogurtai su pridėtinėmis uogomis, vaisiais. 100-tame gr. jogurto turėtų būti ne daugiau 10 gr. cukraus, o būna ir 12, ir 15, ir 17 gr.

REKLAMA

Pavyzdžiui, litrą jogurto paauglys nesunkiai gali išgerti. Jeigu 100-tame gr. tokio jogurto yra 17 gr. cukraus , tai jis šitaip suvartoja 170 gr. cukraus, kas jau viršija bet kokias įmanomas normas“, - sako R. Petreit.

Pašnekovė pažymi, kad saldūs gazuoti gėrimai, taip pat ir saldintos sultys arba pardavinėjamos pakeliuose tirpios kavos yra taip pat „cukraus bomba“.

Dietologė atkreipia dėmesį, kad nereikėtų perlenkti lazdos ir su natūraliu cukrumi – fruktoze. R. Petreit pataria geriau valgyti vaisius po keliskart per dieną, o ne vienu prisėdimu suvalgyti didelį kiekį vaisių.

REKLAMA
REKLAMA

Ne tik riebalai, bet ir kraujagyslių ligos

Nors dietologė pažymi, kad nuo cukraus žmogus nenumirs, tačiau dėl jo pertekliaus prasideda įvairios ligos ir, pabrėžia ji, kaskart vis jaunesniems asmenims.

„Nuo cukraus prasideda dantų, karieso problemos, kaupiasi riebalai. Nors vienkartinis torto suvalgymas per gimtadienį – nieko tokio, tačiau cukraus vartojimo klaidos, atsiradusios per keletą metų, sukelia ir virškinimo trakto ligas, ima kauptis poodiniai riebaliukai, valgant daug pyragų didėja blogojo cholesterolio kiekis.

Konsultuodama pacientus pastebiu, kad dėl per didelio cukraus vartojimo suserga vis jaunesni pacientai. 16-18 metų jaunuoliams prasideda širdies kraujagyslių ligos, stebime ir blogojo cholesterolio augimą. Jeigu jaunuolis netaisyklingai valgyti pradeda nuo 15-16-os metų, 30-35 jį gali ištikti ir miokardo infarktas“, - kalba dietologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi R. Petreit sako, kad nebūtinai reikia visiškai atsisakyti cukraus. Ji rekomenduotų atsisakyti bandelių, sausainių, pyragėlių, bet gabalėlį juodo šokolado kelis kartus per savaitę, sako pašnekovė, galima pasilikti.

Nėra sveikų pusryčių

Lietuvos antsvorio ir nutukimo asociacijos „Lobesity“ valdybos narys ir intervencinės programos paaugliams su antsvoriu sumanytojas Artiomas Šabajevas atkreipia dėmesį ir į sausų pusryčių neigiamą poveikį sveikatai – pasak jo, rinkoje nėra sveikų sausų pusryčių.

„100-tame gr. sausų pusryčių yra 5-6 šaukšteliai cukraus. Čia yra visai blogai. Dažniausiai žmonės dedasi 70-80 gr. sausų pusryčių – tai yra 4,5 arbat. šaukštelių cukraus. Paskui geria kokią nors arbatą arba „Nescafe“, kurioje yra dar 3-3,5 šaukštelių cukraus. Paskui galime kalbėti apie sultis ir saldintus gazuotus ar negazuotus gėrimus. Užtenka žvilgtelėti į etiketę, ir jau matai, kad su stikline gėrimo suvartosi ir 4-5 šaukštelius cukraus“,- kalba pašnekovas.

REKLAMA

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad fruktozės – cukraus, kuris yra vaisiuose – perteklius virsta riebalais ir skatina atsparumą insulinui.

„Iš viso per dieną rekomenduojama neviršyti šešių arbatinių šaukštelių cukraus. Atrodo, kad tai yra labai daug, bet pasižiūrėk - šaukštelis cukraus yra 6 gr, o normalioje riekėje juodos duonos jau yra vienas šaukštelis cukraus. Taip pat yra labai mažai jogurtų, kurie turi mažai cukraus – praktiškai visi yra saldinami uogienėmis. Todėl kuo mažiau cukraus yra produkto sudėtyje, tuo geriau“, - sako A. šabajevas.

Po sūrelio – 7 km. ėjimo

Specialistas pabrėžia, kad, kadangi cukrus yra priklausomybė, drastiškai jį išimti iš raciono nerekomenduojama, nes gali atsirasti šalutinių efektų.

REKLAMA

„Manoma, kad būtina riboti saldumynų kiekį iki vieno karto per savaitę – geriausia, kad tai būtų juodas šokoladas, kuriame yra didelis kiekis kakavos. Ledus, torčiuką valgyti taip pat galima, bet tuomet reikia suprasti, kad su tuo daiktu gauni tam tikrą kiekį kalorijų. Tuomet tą dieną turi skirti laiko fiziniam aktyvumui, kad tas energijos perteklius, gautas su cukrumi ir linkęs virsti riebaliukais, būtų sunaudotas.

Esame paskaičiavę, kad, jei nori sudeginti suvalgytą sūrelį, tau reikia nueiti 6-7 km. Jei nori sudeginti suvalgytą čipsų pakelį – nueiti reikia 8,5 kilometrų. Štai tokie tie skaičiai“, - kalba A. Šabajevas.

Pašnekovas sako yra paskaičiavęs, kad, norint „sudeginti“ mažą bulvyčių partiją, reikia nueiti 6 km, suvalgius mėsainį su sūriu – 6,5 km, javainį su braškėmis – 3 km, glaistytą varškės sūrelį – 3 km., 100 gr. bulvių traškučių – 8,5 km. Suvalgius vanilinių ledų vafliniame puodelyje (120 ml) , kalba A. Šabajevas, reikėtų nueiti 3,3 km., o geriamą jogurtą su avietėmis ir melionais (220 ml) – 3,4 km.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atstumai teigia jis, atitinka apytikslius kalorijų suvartojimo (deginimo) dydžius, sveriant 70 kg ir einant vidutiniu 4,5 km /val greičiu.

Tad specialistas pataria visuomet skaityti produktų etiketes ir atkreipti dėmesį, kad tokiuose produktuose kaip duona, jogurtas ir sausi pusryčiai taip pat yra didelis kiekis cukraus, kuris, nesueikvojamas virsta riebalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų