REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Kosta Rika

Kosta Rikoje buvo paskelbta nacionalinė nepaprastoji padėtis, likus kelioms valandoms iki ketvirtadienį numatomo Karibų jūros uragano įsiveržimo į šią šalį bei kaimyninę Nikaragvą. Kosta Rika tiesioginį uragano smūgį patirs pirmąkart nuo 1851 metų.

7

Kosta Rikoje buvo paskelbta nacionalinė nepaprastoji padėtis, likus kelioms valandoms iki ketvirtadienį numatomo Karibų jūros uragano įsiveržimo į šią šalį bei kaimyninę Nikaragvą. Kosta Rika tiesioginį uragano smūgį patirs pirmąkart nuo 1851 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot JAV Nacionalinio uraganų centro (NHC), „Otto“ sustiprėjo nuo atogrąžų audros iki uragano. Jo nešamo vėjo gūsių greitis 140 km per valandą. Prognozuojama, kad prieš uraganui pasiekiant sausumą vėjas dar sustiprės. Manoma, kad lėtai slenkantis uraganas dvi dienas siautės šiaurinėje Kosta Rikoje ir Nikaragvos pietuose. NHC įspėjo, kad „Otto“ atneštos liūtys greičiausiai sukels „gyvybei pavojų keliančių staigių potvynių bei purvo nuošliaužų“.

REKLAMA

Abiejų šalių teritorijose, kurioms kyla didžiausia grėsmė, buvo paskelbtas „raudonojo“ lygio pavojus. Buvo evakuoti keli tūkstančiai žmonių, įsakyta uždaryti mokyklas, o kai kurios jų buvo paverstos prieglaudomis savo namus priverstiems palikti asmenims.

Kosta Rikos prezidentas Luisas Guillermo Solisas skelbdamas nacionalinę nepaprastąją padėtį nurodė, kad ketvirtadienį ir penktadienį visos šalies vyriausybinės įstaigos bus uždarytos, išskyrus reaguojančias į audros padarinius.

REKLAMA
REKLAMA

„Leiskite aiškiai pasakyti: uraganas potencialiai sukels itin daug žalos. Tikimės, kad niekas nenukentės, bet privalome būti pasirengę ir vykdyti institucijų nurodymus“, – įspėjo L.G.Solisas.

„Otto“ jau nusinešė kelias gyvybes Panamoje, kur antradienį uragano nešamos liūtys bei vėjai sukėlė purvo nuošliaužų, kurios pasiglemžė dvi gyvybes. Be to, sostinėje ant automobilio užvirtus medžiui mirtinai buvo prispaustas devynerių metų berniukas, o vienas 18-metis nuskendo upėje.

Evakuacija

Viena piečiausiai Karibų jūros pakrantėje įsikūrusios, tolimos Nikaragvos gyvenvietės Greitauno gyventoja Princess Barberena (Prinses Barberena) sakė, kad kai kurie vietos gyventojai kirto netoliese esančią sieną su Kosta Rika, ieškodami saugesnės pastogės.Tačiau ten padėtis buvo ne ką geresnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kosta Rikos pareigūnai nurodė evakuotis daugiau kaip 4 tūkst. žmonių, gyvenančių retai apgyvendintoje šiaurinėje Karibų jūros pakrantės dalyje, tačiau kai kurie žmonės nesutiko palikti savo namų.

„Kai kurie žmonės nenori palikti savo namų, daiktų, gyvulių“, – Kosta Rikos laikraščiui „La Nacion“ sakė policijos pareigūnas Christianas Rodriguezas (Kristijanas Rodrigesas) Batano kaime, esančiame netoli Karibų uostamiesčio Limono.

Viena moteris, kuri sutiko būti evakuota iš savo namų šalia Bara del Kolorado kaimo, 52 metų Teresa Romero, naujienų agentūrai AFP sakė, kad apie 10 vietinių vyrų atsisakė išvykti.

REKLAMA

Ji glaudėsi vienoje bažnyčioje šalia sostinės San Chosė. Smarkūs vėjai ir liūtys gali sunaikinti pasėlius, o tai būtų didžiulis smūgis Nikaragvai, vienai skurdžiausių Lotynų Amerikos šalių.

„Otto“ „gali rimtai pakenkti apsirūpinimui maistu smulkiesiems ūkininkams, kurie gyvena ir uždirba iš kukurūzų, pupelių, kakavos, medaus, kavos ir naminių gyvulių“, pranešime sakė JAV įsikūrusios pagalbos grupės „Heifer International“ regiono direktorė Jennifer Zapata (Dženifer Zapata). „Audra atslenka siaubingu laiku itin svarbiam kavos derliui, kuris paprastai renkamas šiuo metu ir gruodį“, – sakė ji.

REKLAMA

Vėlyvas uraganas

„Otto“ yra gana vėlyva Atlanto regiono audra. Paprastai uraganų sezonas ten tęsiasi nuo birželio iki lapkričio pabaigos. Be to, šis uraganas juda neįprastai į pietus nutolusia trajektorija.

Pastarąjį kartą regione siautėjo uraganas „Matthew“, kuris spalio pradžioje smogė pietinei Haičio daliai, nusinešė 546 žmonių gyvybes, o apie 175 tūkst. asmenų prarado savo namus. NHC nurodė, kad nuo trečiadienio iki ketvirtadienio vietomis šiaurinėje Kosta Rikoje ir pietinėje Nikaragvoje gali iškristi iki 50 cm lietaus. Taip pat gali susidaryti pavojingos bangavimo ir paviršinių srovių sąlygos, pranešė NHC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų