REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pramogų agentūros vykdomos ekskursijos po romų taborą aprašymas skatina netoleranciją ir pažeidžia romų tautybės asmenų lygias galimybes, nustatė Lygių galimybių kontrolierė.

Pramogų agentūros vykdomos ekskursijos po romų taborą aprašymas skatina netoleranciją ir pažeidžia romų tautybės asmenų lygias galimybes, nustatė Lygių galimybių kontrolierė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pramogų agentūros „Vaiduokliai“ ekskursijos aprašyme buvo nurodyta, kad, įsigijus bilietą į šią ekskursiją, nerekomenduojama vykti savo transportu ar palikti jį greta taboro, puoštis prabangiais papuošalais ar imti grynųjų pinigų. Taip pat „jautriems ir psichologiškai silpniems dalyviams“ patariama rinktis kitas, ramesnes, agentūros organizuojamas ekskursijas, nes, nepaisant to, kad pasivaikščiojimo metu dalyvius lydės saugos tarnyba, tikėtina, kad dalyviai bus palydėti įtarių žvilgsnių, komentarų ar net romų užkeikimų.

REKLAMA

Tyrimo metu ekskursijos aprašymo vertinimą pateikė Tautinių mažumų departamento ir Etninių tyrimų instituto vadovai. Tautinių mažumų departamento direktorės pareigas einanti Vaiva Vėželytė-Pokladova teigė, kad renginio aprašymas yra išskirtinai neigiamas, su romų bendruomene siejant tokias frazes kaip „narkotikai“, „romų užkeikimai“, „apibarstymas kapų žemėmis“ ir pan.

Taip pat pažymėjo, jog asmenys, organizuojantys tokio ir panašaus pobūdžio veiklas, gali būti suprantami kaip destruktyvūs valstybės institucijų, dedančių pastangas skatinti dialogą, didesnį pakantumą, toleranciją, tarpusavio supratimą, atžvilgiu, kadangi provokuoja negatyvią romų bendruomenės reakciją Lietuvos visuomenės atžvilgiu bei kelia grėsmę Kirtimuose gyvenančių romų orumui ir privatumui.

REKLAMA
REKLAMA

Panašų vertinimą pateikė ir Etninių tyrimų instituto vadovas Andrius Marcinkevičius. Jo teigimu, pateikta informacija yra nekorektiška, stiprina stereotipinius romų tautybės įvaizdžius, iškreipia socialinę realybę bei menkina visą romų bendruomenę dėl etninės kilmės.

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė teigia, kad ekskursijos aprašyme nurodoma neigiama ir bauginanti informacija apie romus skatina netoleranciją ir taip socialiai pažeidžiamų romų bendruomenės atžvilgiu. Pastarųjų metų tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojų nuomonė apie romus kasmet blogėja, todėl, vadovaujantis socialinės lygybės principu, būtina ne skatinti netoleranciją romų atžvilgiu, o visomis priemonėmis, turinčiomis teisinį ir moralinį aspektą, gerinti jų integraciją.

Kontrolierė įpareigojo įstaigą nutraukti lygias teises pažeidžiančius veiksmus, pakeičiant interneto tinklalapyje teikiamą informaciją apie ekskursiją. Ekskursijos aprašymas pakeistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų